ove nedjelje 18. humanitarna Popolana

Vraća se Rovinjski polumaraton, prikupljaju se sredstva za Unu

02.04.2024 - 18:45

Građane i posjetitelje Rovinja ovog vikenda očekuje 18. izdanje sportsko rekreativne manifestacije Popolana, koju organiziraju Sportska zajednica grada Rovinja u suradnji s gradskim društvom Crvenog križa, uz potporu Grada Rovinja i Turističke zajednice. Program koji će se odvijati u nedjelju, 7. travnja, pod motom 'Svi za našu Unu' predstavili su danas gradonačelnik Marko Paliaga, njegov zamjenik David Modrušan te tajnik Sportske zajednice Roberto Krevatin.

 

«Nastavljamo s dugogodišnjom tradicijom organizacije Popolane. Specifičnost je ove godine što se neće održati na glavnom gradskom trgu zbog građevinskih radova. Alternativna lokacija su košarkaški tereni preko puta hotela Eden gdje će biti sam početak manifestacije, odnosno start i cilj. Ono što svaku našu Popolanu obilježava, osim velikog odaziva sportaša i građana, je taj humanitarni dio kojeg posebno volimo naglasiti. Ove godine prikupljamo pomoć za našu četverogodišnju sugrađanku Unu i vjerujem da će Rovinj, kao i uvijek do sada pokazati svoje veliko srce, na što smo jako ponosni», izjavio je Paliaga te pozvao sve da se odazovu ovogodišnjoj manifestaciji.

Na važnost humanitarnog karaktera manifestacije nadovezao se i zamjenik gradonačelnika David Modrušan koji je zahvalio svim volonterima i ostalim dionicima uključenim u organizaciju ove manifestacije.

Osim kod košarkaških igrališta kod hotela Eden, građani koji žele sudjelovati u humanitarnom dijelu manifestacije moći će to učiniti i na štandovima postavljenim u centru grada, na Trgu Pignaton, iznosom po želji i vlastitim mogućnostima, rekao je Krevatin.

U sportskom dijelu programa najznačajnija novost je da se vraća Rovinjski polumaraton.

Rekreativni dio obuhvaća pješačenje i trčanje na dionici u dužini od 5 kilometara, od košarkaških terena do bazena Delfin te natrag preko park šume Punta Corrente i vođenoj biciklijadi dužine od 20 do 25 kilometara. Sudjelovanje u ovim u utrkama omogućava se kupnjom majice.

U natjecateljskom dijelu programa, osim spomenutog polumaratona(21 km), tu je i štafetna utrka u kojoj svaki član trči 6 km. Primopredaja štafete je na plaži Cuvi  uz veselu ekipu s dobrom glazbom. Sve prijavljene natjecatelje u startnom paketu očekuje izotonični napitak HELL, eko bira Kampanjola te majica utrke.

Najbrže na najdužoj dionici od 21 kilometra očekuju novčane nagrade, a prve tri štafete također dobivaju nagrade sponzora.

Prijave se primaju na web stranici www.popolana.eu gdje su dostupni i GPS zapisi staza. Trasa polumaratona prolazi obalom od park šume pa sve do kampa Veštar, tako da se cijelim putem trči sa  pogledom na more. Kotizacija za obje utrke (štafetnu utrku i 21km) je 20 eura u što je uračunata i majica za humanitarnu akciju.

Sportske aktivnosti  upotpunit će članovi lokalnih sportskih udruga koji će predstavit svoje aktivnosti.

Prva Popolana održana je  2007.g na inicijativu Saveza sportova grada Rovinja uz pomoć Grada Rovinja-Rovigno, Turističke zajednice i Maistre.U 2008. godini opremljen je informatičkom opremom prostor gradskog Društva osoba osoba s invaliditetom, u 2009. nabavljena su četiri ortopedska kreveta za štićenike Doma za starije „D. Pergolis“, sredstva prikupljena 2010. godine iskorištena su za nabavu radnih stolova za rad s autističnom djecom i pokrivanje troškova cjelogodišnjeg rada defektologa za rad s autističnom djecom. U 2011. godini prikupljena sredstva utrošena su za nabavku invalidskih kolica i pokretnih stepenica za potrebe članova Društva osoba s invaliditetom, a u ostalim godinama prikupljena su sredstva utrošena za potrebe članova Društva osoba s invaliditetom Rovinja. Godine 2021. donirana su sredstva maloj sugrađanki Dijani Sabljak za potrebe liječenja, zatim 2022. za potrebe financiranja Dječjeg odjela Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju „Martin Horvat“, kao i za potrebe njenog Centra za ranu intervenciju za djecu s teškoćama u razvoju. Prošle su godine sredstva bila namijenjena za za pomoć obitelji malog sugrađanina Erika koji nažalost boluje od leukemije.

Osim promocije sporta, zdravog načina života, popunjavanja turističke ponude i sudjelovanja na sportskim nadmetanjima, cilj je ove manifestacije i senzibiliziranje javnosti za volonterski rad i uključivanješto više ljudi u humanitarne akcije s ciljem promicanja zajedništva i suradnje. (IHR)

Tweet

Posljednje novosti