AUTOMOBILISTIČKI SPEKTAKL PONOVNO U HRVATSKOJ

Daniel Šaškin: Radimo na tome, Istra je još uvijek u našim planovima

01.04.2024 - 06:02
Daniel Šaškin (FOTO: Milivoj Mijošek)
Daniel Šaškin (FOTO: Milivoj Mijošek)

Preduskršnja subota u suncem okupanom Poreču bila je jedna od posljednjih prilika njihovom sugrađaninu Danielu Šaškinu da malo više vremena posveti svom domu i obitelji, s obzirom da kroz dvadesetak dana kreće novo izdanje velikog svjetskog automobilističkog spektakla WRC Croatia rally, na čijem je čelu organizacijskog odbora upravo ovaj porečki automobilistički djelatnik. Sportska manifestacija koja uz samu svjetsku kremu automobilističkih rally utrka okuplja i vjerne armije zaljubljenika u ovaj 'oktanski' sport, ponovno će od 18. do 21. travnja našu zemlju postaviti u središte svjetske sportske pažnje.

- S dvoje male djece mogu reći da doslovno živim u autu. No nemam se što buniti, sam sam to izabrao i jako sam sretan i ponosan što imam priliku ovo raditi. Imamo super kritike i u posljednjim godinama uspjeli smo cijelom svijetu pokazati naše ljepote i krajolike. Lani nas je gledalo 88 milijuna ljudi uživo i kada se tu zbroje svi prilozi i snimke utrke to se penje na nekoliko stotina milijuna ljudi. Određene ekonomske analize pokazale su kako je zarada samo države na ovoj manifestaciji oko 17 milijuna eura u proračun, a generirana potrošnja je preko 150 milijuna eura. Tako da ogromna je to priča i nadam se da će biti mudrosti da to zadržimo. Za sada imamo veliku potporu Ministarstva turizma, turističkih zajednica i ostalih naših partnera te ako ona bude rasla kao što raste inflacija i ostali troškovi mi bi to mogli nastaviti raditi. Ono što je dobro je da su Svjetska automobilistička federacija FIA i WRC promotori zadovoljni onime što radimo i to nam je nadam se garancija i za buduća razdoblja. Novi ugovor je na stolu i sada samo čekamo potvrde nadležnih tijela i vjerujem da će se to dogoditi u narednim mjesecima, kaže nam Daniel Šaškin uz kavu na ‘porečkoj špici’.  

 

Svjetsko rally prvenstvo ove će godine u našoj zemlji ponovno okupiti najbolje svjetske relijaše, a uz to očekuje se i gotovo pola milijuna posjetitelja, što ovu manifestaciju značajno izdiže nad svim ostalim sportskim događajima.

- Ima još dosta posla, no možemo reći da polako zatvaramo sve stvari koje su potrebne za organizaciju ovakvog događaja. Dosadašnja tri WRC Croatia Rallyja ostavila su najljepša i najbolja sjećanja kako vozačima i posadama tako i gledateljima. Uvjeren sam kako imamo sve potrebne elemente da i ovo četvrto izdanje bude spektakularno i vjerujem da ćemo i ove godine uspjeti odraditi jednu odličnu utrku. Osim Kalle Rovanpere koji neće nastupiti, vratio se višestruki svjetski prvak Sebastien Ogier i imati ćemo ponovno jako zanimljivu i neizvjesnu utrku. Isto tako u WRC2 je strašna konkurencija i iskreno po mom mišljenju čak će biti i zanimljivija i možda neizvjesnija od same WRC utrke. Drago mi je što raste i konkurencija juniora, gdje isto tako imamo veliki broj prijava, tako da bi sve u svemu ljubitelji automobilizma trebali ponovno doći na svoje, dodaje Šaškin.

Kako je u velikom razgovoru za naš portal ekskluzivno najavio krajem listopada prošle godine, u novom ciklusu koji bi trebao krenuti 2025. godine ovaj bi se automobilistički spektakl jednim svojim djelom trebao preseliti i u Istru.

- Radimo na tome. Primorsko-goranska i Istarska županija su to podržale i sada apeliram da se ti razgovori konkretiziraju te da dobijemo i konkretnu podršku lokalne zajednice. Kao što sam već rekao, ideja je da se u budućnosti jedan dan vozi i u Istri, uz još tri županije. Jer mislim da je vrijeme da se malo pomaknemo iz Zagreba da priča ne postane predosadna, a i od samog početka sam govorio da bismo se trebali svakih par godina pomicati po Hrvatskoj da pokažemo kakvih sve lijepih krajeva i cesta imamo, kaže prvi čovjek WRC-a u Hrvatskoj. 

Uz čelno mjesto organizacije Svjetskog rally prvenstva Šaškinu je nedavno pripala još jedna zadaća, s obzirom da je izabran za dopredsjednika Hrvatskog auto i karting saveza, što je najveća funkcija jednog istarskog automobilističkog djelatnika u nacionalnom savezu.

- Iskreno, nisam to baš planirao no situacija u savezu po mom mišljenju i sudu velikog broja klubova nije bila dobra. Puno se toga naobećavalo međutim malo je toga urađeno. Ja znam da nije lako voditi savez, pogotovo u jednoj maloj zemlji kao što je naša sa gospodarstvom kakvim imamo, ali mislim da bi trebali na krilima isto tako WRC-a postati vidljiviji i razviti veći interes za autosport. Pogotovo tu mislim na karting sport koji je idealan za najmlađe, pa nakon toga kroz tehničke discipline i kružne utrke. To je jedini pravi put učenja i ulaska u autosport i tu bi po meni trebalo puno više dati i puno više raditi, kaže Daniel Šaškin. (Siniša Žulić

Tweet

Posljednje novosti