puljani ne štede za blagdane

'Kupuje li se? Joh, imamo narudžbi koliko hoćete!'

0
Foto: Istarski.hr
Foto: Istarski.hr

Usprkos tome što su cijene hrane u Hrvatskoj u posljednjih nekoliko godina rasle za 30 do 40 posto, unatoč 'nikad skupljoj' blagdanskoj košarici, što je mantra koja se ponavlja za svakog velikog kršćanskog blagdana, Puljani, kao i dosad, ne mare previše za cijene kad je o blagdanskoj trpezi riječ. Meni će, doznajemo, biti raskošan, bogat i visokokaloričan. 

 

Kupuje li se? Na to ključno pitanje postavljeno na pulskoj tržnici, mesar samo odmahuje glavom

"Ma joh, imamo narudžbi koliko hoćete. Stalno naručuju, najviše janjetinu, pa teletinu, a neki žele odojka", kaže nam prezaposleni mesar u zgradi tržnice. Cijena janjetine razlikuje se po tome kupuje li se meso 's glavom ili bez nje', pa tako dekapitirana varijanta košta 16,5 pa i 17 eura, a ona druga 15. Teletina je čak 11 eura, ali i tu ima varijacija: ako su rebra, onda je nešto jeftinije, oko 8 eura.  

Na mesnici nema čega nema, ribarnica je zbog lošeg vremena poluprazna, prodaje se nešto odmrznute ribe. I piljari na zelenoj tržnici dobro su se pripremili za blagdane. Banci pucaju pod teretom mladog luka, rotkvica, šparuga, salate. Stigle su i prve jagode koje su vrlo tražene, tri eura košarica, a često ih kupuju stranci kojih je u gradu sve više. Udarni dani su im, kažu prodavači, petak i subota, kad će pripremiti posebne količine robe. 

Gospođa Đurđa danas je na merkatu kupila nešto zelenjave, a na pitanje što će pripremiti za Uskrs i koliko će potrošiti, kaže da će odlediti kunelića i pripremiti ga 'na padelu'. Uz njega će poslužiti njoke, koje će kupiti, dok će pincu zamijesiti sama.

"Kunelića imam, treba mi samo mrkva za kolač", kaže Đurđa koja planira potrošiti oko sto eura za hranu, što je otprilike iznos najskromije uskrsne košarice po izračunu Nezavisnih sindikata Hrvatske (NSH). Još će sto eura potrošiti na slatkiše za unučad i praunučad i to je, kaže 'najskuplja stavka'. Tu se već iznos penje skoro do srednje košarice, koja po NSH-u iznosi 237 eura. Na onu najraskošniju, tešku 395 eura, odlučit će se samo rijetki. 

Đurđa nam otkriva recept za dinstanog kunelića, što je puno probavljivije i lakše jelo od standardnog pečenja za koje će se odlučiti većina.

"Meso se prvo prepeče pa izvadi sa strane, onda se prodinsta kapula i povrće za juhu, poriluk, mrkva, celer. Meso se vrati, zalje povrtnim temeljcem, doda malo konšerve i dinsta dok ne omekša", kaže Đurđa.

Druga gospođa koju smo zatekli ispred zelenog banka kaže da 'ne slavi Uskrs i jest će što joj srce želi'. Ipak, podsjeća da je prošlog tjedna 'slavila Isusa'. Drugi Puležan pak veli da od uskrsne trpeze neće biti ništa jer je - na dijeti! Očito je proljetna detoksikacija učinila svoje i prije nego što je trebala započeti.

"Pojest ću jogurt s lješnjacima i bademima. Još moram smršaviti 10 kila", kaže ovaj Puljanin te podsjeća da je prije nekoliko godina težio 124 kile, a sad ih ima 95. 

Deset jaja košta od 2,4 do 2,9 eura, ovisno o veličini i načinu uzgoja. Mac mladog luka stoji euro, mac rotkvica 1,5. Šparuge se nude već od 3 pa do 8 eura, kilogram mladog luka je 10 eura, salata je 4, a krumpir od 1,5 do 2 eura.

Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih sindikata Hrvatske na konferenciji za novinare posvećenoj upravo uskrsnoj košarici, izjavio je da se 'trebamo držati tradicije'. 

"Uskrs je taj koji ostaje, dolazi i slijedom toga i nekoliko podataka. Pomalo u nekoliko zadnjih godina dosadilo je govoriti da ove godine - nikad skuplja košarica. Tako smo rekli i za prošli Božić i Uskrs i tako redom. Ove godine nikad skuplja uskrsna košarica. Koliko god nas uvjeravaju da je inflacija usporila, činjenica je da i dalje te cijene rastu. Rastu na već povećane cijene od prošle godine, a one su bile povećane u odnosu na godinu ranije. Inflacija usporava, ali ne pada. Cijene su izuzetno visoke, posebno kada je riječ o hrani. U Europi je došlo do smirivanja i pada cijena hrane, a u Hrvatskoj te cijene i dalje neprestano rastu", rekao je Sever.

Govoreći o uskrsnoj košarici, rekao je da ona najbogatija iznosi 395 eura i 55 centi.

"Lani je iznosila 327 eura i 80 centi. Ona je skuplja za 21 posto u odnosu na prošlogodišnja. Srednja 237 eura i 47 centi - lani 203 eura i 71 cent. Skuplja je za 17 posto od prošlogodišnje. Ona najskromnija, najsiromašnija i prepuna ustupaka iznosi 116 eura i 60 centi. Lani je bila 100 eura i 25 centi. Ta najsiromašnija je poskupjela za 16, 31 posto. Nemojmo zaboraviti da dobar dio građana si neće moći čak ni nju priuštiti", kazao je.

Dodao je da inflacija ne djeluje na sve građane jednako.

"Svako kućanstvo u Hrvatskoj ma svoju inflaciju. Bogatija puno više troše, siromašnija puno manje. Što smo siromašniji, to nam je potrošnja koncentriranija. Pretežito se troši na hranu, stanovanje i energiju. Građani su me molili da posebno napomenem divljanje cijena kad je riječ o pekarskim proizvodima: kruhu, pecivima i slično. Već dulje razdoblje stagniraju cijene brašna, plina i struje. Stagnira praktički sve ono što su ulazni troškovi, a cijene pekarskih proizvoda su otišle u nebo. Danas jedan slanac košta koliko i cijeli kruh prije nego što je uveden euro. Očito je da ovdje ta pohlepa ne daje nikakvog kraja. Svi kukaju, svi dobro imaju i prolaze, jedino su građani neprekidno opterećeni tim sustavom. Sve to moramo platiti i na kraju krajeva oni jadni proizvođači kojima se radi snažan pritisak da se od njih otkupi što jeftinije", rekao je Krešimir Sever. (M. Vermezović Ivanović)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa