Tko umjesto Paliske?

Vlada odredila datum prijevremenih izbora u Općini Raša

0
Sjedište Općine Raša
Sjedište Općine Raša

Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 26. travnja donijela odluku da se prijevremeni izbori za načelnika Općine Raša održe 9. lipnja. Istog dana održat će se i prijevremeni izbori za članove Gradskog vijeća Raba, Općinskog vijeća Otoka i gradonačelnika Gospića, te izbori za Europski parlament.

Iz Vlade su izvijestili da su stručne službe Općine Raša 3. travnja obavijestile Ministarstvo pravosuđa i uprave da je raškoj općinskoj načelnici Gloriji Paliska istekao mandat jer je podnijela ostavku iz privatnih razloga.

 

Budući da Općina Raša ima manje od 10.000 stanovnika i načelnik nema zamjenika, prema Zakonu o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi „ako prije isteka mandata prestane mandat općinskom načelniku koji nema zamjenika, u toj jedinici lokalne samouprave raspisat će se prijevremeni izbori za općinskog načelnika, odnosno gradonačelnika, a do provedbe prijevremenih izbora dužnost općinskog načelnika, odnosno gradonačelnika obnašat će povjerenik Vlade Republike Hrvatske“.

Vlada RH je 15. travnja imenovala Orjanu Makovac Zubalj, odvjetnicu iz Buja, povjerenicom Vlade RH za obavljanje poslova iz nadležnosti općinskog načelnika Općine Raša.

Prema zakonu, krajnji rok za održavanje prijevremenih izbora za općinskog načelnika Općine Raša je 1. srpnja 2024. godine (ponedjeljak), odnosno najbliža nedjelja tom roku je 30. lipnja 2024. godine. Na temelju navedenog, nadležno Ministarstvo je predložilo Vladi da prijevremene izbore raspiše 9. lipnja. (N.Č.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa