svjetsko priznanje za gin stiglo u Poreč

'To vam je kao da Jadran osvoji ligu prvaka. U igri su veliki brendovi!'

0
Marko Fabić (Foto: Milivoj Mijošek)
Marko Fabić (Foto: Milivoj Mijošek)

"Nagrađeni Gin se zove Aldo 52 po mojem ocu koji me zapravo naučio destilirati. Krenulo je spontano, i taj je gin njemu u čast. Hvala stari! Osvojiti to je jako teško, u igri su veliki brendovi svih kontinenata. Velika je stvar što smo mi, praktički nepostojeći, osvojili takvo priznanje. To vam je kao da Jadran osvoji i ligu prvaka i svjetsko prvenstvo", priča nam Marko Fabić, mladi i svestrani Porečan iz destilerije Sempervivum čiji je gin na nedavnom Concours international u francuskom Lyonu proglašen najboljim ginom na svijetu u konkurenciji od čak 8.768 uzoraka, koji ima 160 kategorija za kušanje žestokih pića. Inače, kategorije uključuju: Whiskeys, Bourbon, Brandies, Soju, Shochu, Baijiu, Gin, Vodka, Rums, Cachaça, punches, cocktails, liquorice-flavoured drinks, creams, liqueurs and sherries. ALDO 52 proglašen je od svih navedenih kategorija najbolje ocijenjeni destilat sa 97/100 bodova, te je proglašen World's best spirits.

"Proizvodimo preko 30 destilata, od tradicionalnih medica, biska, teranina i gineva, do ruma, viskija, vodku i spiced rum. Počeo sam se time baviti na trećoj godini elektrotehnike, makar u početku nije bio cilj dostići ovo što imamo danas. Sada imamo deset zaposlenih i moje ambicije su postignute. Međutim, uvijek ima prostora za poboljšanje kvalitete, vlasnici smo preko 100 medalja, više od pola toga zlatnih, s međunarodnih natjecanja. Cilj nam je raditi vrhunske destilate, ali i pristupačne, koliko god bilo medalja da cijena ostane ista", priča nam Fabić koji je, inače, sveučilišni profesor docent u Rijeci. Diplomirao je elektrotehniku, doktorirao strojarstvo, a bavi se i rakijama! Dobar koktel, kaže u šali.

Svoje prizvode, veli Fabić, plasiraju najviše u Hrvatskoj, na otprilike 300 različitih mjesta, ali i u Sloveniji, Austriji i Njemačkoj.

"Lani na Vinistri smo imali najbolje ocjenjen pelinkovac, koji ima i još nekoliko medalja iz Londona, pa bih rekao da bi to zasigurno mogao trenutno biti najbolji pelinkovac u Hrvatskoj, ako mogu tako reći", ističe Fabić koji je, usput budi rečeno, završio edukaciju za degustatora kroz dva nivoa u Italiji, te jednu u Londonu. "Smatram da je to jako bitno u procjeni onog što radiš. Treba znati što se cijeni i što je dobar destilat", kaže naš sugovornik Marko Fabić, mladi i svestrani Porečan. (M. Rosanda)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa