razmjena sa salzburgom

U Rovinju boravi svestrani umjetnik Agustín Castilla-Ávila

0
Agustín Castilla-Ávila na prijemu
Agustín Castilla-Ávila na prijemu

U ambijentu stare gradske vijećnice gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga je danas zaželio dobrodošlicu umjetniku Agustínu Castilla-Ávila koji se u Rovinju nalazi u sklopu umjetničke razmijene koju je grad započeo sa Salzburgom unutar programa "Artists in Residence".

Agustín Castilla-Ávila će u Rovinju boraviti i stvarati mjesec dana, dok Salzburg ugošćuje rovinjskog umjetnika Luciana Bunića.

Cilj ovog programa jest promocija međunarodne kulturne razmijene s gradovima koji njeguju bogatu umjetničku tradiciju. U sklopu programa "AIR" gradovi stavljaju na raspolaganje jedan studio apartman s odgovarajućim radnim prostorom te fiksan iznos za putne troškove. Umjetniku se pruža mogućnost integracije u lokalan život te novi ambijent za stvaranje.

 

Agustín Castilla-Ávila je skladatelj, gitarist, improvizator, grafički umjetnik, autor i umjetnički istraživač. Kao skladatelj djelovao je u Europi, Aziji i Americi. Njegovom su glazbom, između ostalih, ravnali D. Russell-Davies, J. Kalitzke, T. Ceccherini, A. Soriano, H. Lintu i H. Schellenberger. Napisao je solo i komornu glazbu, skladbe za orkestre, drame, koreografije i pet komornih opera. Njegova se glazba izvodila u međunarodnim centrima uključujući Brucknerhaus u Linzu, Glinka Hall u Sankt Petersburgu, Harpa Hall u Reykjaviku i Musiekgebouw u Amsterdamu. Trenutno piše operu «Cerro Rico» za New York Opera Society. Objavljivao je za Doblinger Verlag, Bergmann Edition, Verlag Neue Musik, Da Vinci Edition, Mackinger Verlag i Joachin Trekel. Njegova je glazba snimljena na trinaest CD-a i dva DVD-a.

Direktor je simpozija "Microtones: Small is Beautiful" u Salzburgu (2015., 2017. 2019. i 2021.), te je stvorio 36EDO sustav za gitaru koristeći scordaturu. Njegove mikrotonalne ideje predstavljene su, između ostalih publikacija, i u “The Contemporary Guitar” Johna Schneidera, te “Dictionnaire des musiques microtonales” Francka Jedrzejewskog.

Trenutno piše istraživanje “Instrumental Techniques Interchange, On Processes of Importing and Exporting Techniques in the Composition and Performing of Contemporary Music” na Sveučilištu u Salzburgu i Sveučilištu Mozarteum.

Svestrani umjetnik Agustín Castilla-Ávila pohvalio je ljepote grada, te je predstavio svoj trenutačni umjetnički poduhvat. Projekt pod nazivom “Still life with silence” istražuje vizualne prikaze akustike, stvarajući most između zvuka i slike. Castilla-Ávila artikulira fascinantnu ideju o tišini kao o fenomenu koji u suvremenom svijetu zadobiva sve veću vrijednost, usprkos uvidu da apsolutna tišina ne postoji zbog sveprisutnosti pokreta. Osim toga, umjetnik dubinski istražuje koncept individualnosti u percepciji našeg unutarnjeg glasa, sugerirajući da je naša unutarnja komunikacija jedinstvena.

Dobrodošlicu gostujućem umjetniku izrazila je i pročelnica Ureda gradonačelnika i Gradskog vijeća, Maria Črnac Rocco koja mu je tom prilikom zaželjela uspješan rad i ugodan boravak u Rovinju. (Istarski.hr)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa