spika

U INK-u održana 2. smotra pripovijedanja

20.03.2024 - 18:24

Dan uoči Svjetskog dana pripovijedanja, jučer je u pulskom INK-u održano drugo izdanje Smotre pripovijedanja i kamišibaja SPIKA. U Sveučilišnoj knjižnici u sklopu ovog programa održan je i okrugli stol pod naslovom Trebaju li nam danas priče više no ikad? 

 

SPIKA je manifestacija koja promovira umjetnost pripovijedanja i kamišibaja (tradicionalna japanska tehnika pripovijedanja uz ilustracije). Jedinstvena je smotra koja nije natjecateljskog karaktera već inkluzivnog te nastoji uključiti što veći broj djece i mladih s teškoćama, izbjeglica… Osim razvijanja empatije, inkluzije i multikulturalnosti želja nam je poticati čitanje, njegovati ljubav prema domovini, tradicijskoj baštini, poticati usmeno jezično izražavanje, pripremati mlade za javni nastup, njegovati i poticati kulturu govorenja i slušanja.

Ove godine nastupilo je dvostruko više izvođača nego prošle godine, a osim priča ispričanih na hrvatskom jeziku mogle su se čuti priče ispričane na čakavštini pa čak i jedna na francuskom i jedna na srpskom jeziku.

Svi sudionici smotre dobili su medalju,poklon pulske kiparice Jadranke Ostić iz udruge Krater.

Prosudbenu komisiju ove godine činili su dramska pedagoginja Marijana Peršić, pripovjedačica Danijela Blanuša Trošelj,  pripovjedačica i dramska pedagoginja Nikolina Baškarad, dramski pedagog i pripovjedač  Aleksandar Bančić i Hrvoje Bogojević, dramski pedagog i pripovjedač. Njihova zadaća bila je pratiti izvedbe pripovjedačica i pripovjedača te svakome dati konstruktivnu povratnu informaciju da bi ih vodili prema pozitivnoj spoznaji u izgradnji osobnih pripovjedačkih vještina.

Okrugli stol pružio je različite poglede o ulozi priča u suvremenom društvu te potaknuo razmjenu ideja i stvaranje novih spoznaja i priča. Ugledni gosti doc. dr. sc. Danijela Blanuša Trošelj, doc. dr. sc. Dragana Špica, dr. sc. Vanja Marković, Nikolina Baškarad i profesor Aleksandar Bančić podijelili su svoja zapažanja, istraživanja i iskustva o važnosti priča u suvremenom društvu. Moderator okruglog stola bio je Hrvoje Bogojević.

O važnosti pripovijedanja za djecu s teškoćama svoja znanja i iskustva podijelila je edukacijska rehabilitatorica Vanja Marković, pedagoginja Škole za odgoj i obrazovanje Pula. Osvrnula se i na ulogu i važnost priče u današnje vrijeme kada smo preplavljeni tehnologijom.

Koliko su priče važne za razvoj empatije, ali i u razumijevanja i prihvaćanju različitosti te suočavanju s teškim životnim situacijama i mentalnom zdravlju govorila je docentica Danijela Blanuša Trošelj s Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti  Sveučilište Jurja Dobrile u Puli. Docentica Dragana Špica s Odsjeka za azijske studije usporedila je pripovijedanje i priče u Japanu i Hrvatskoj te govorila o tome na koji način priče mogu biti most između različitih kultura. Svoj magisterij i doktorat Špica je stekla na Sveučilištu u Osaki u Japanu.

Dramski pedagog i pripovjedač Aleksandar Bančić osvrnuo se na važnost priča u razvoju kreativnosti i mašte te u očuvanju baštine, kulture, jezika i narječja.

Kako je to kad se živi samo od priča s gostima je podijelila Nikolina Baškarad, akademska glumica, dramska pedagoginja i pripovjedačica koja već nekoliko mjeseci živi samo od pripovijedanja. Pozvala je publiku da joj se pridruži te su zajedno dijelili svoje kratke priče.

Organizatori smotre su Centar za inkluziju, umjetnost i kulturu CIUK, Škola za odgoj i obrazovanje - Pula i Istarsko narodno kazalište - Gradsko kazalište Pula. (IHR)

Tweet

Posljednje novosti