u sklopu 'trećeg procesa'

Otvorenje izložbe Matee Kovač u Rojcu

0
Matea Kovač
Matea Kovač

“Treći Proces”, cjelogodišnji program udruge Proces, u 2024. godini otvara Matea Kovač svojim kratkometražnim animiranim filmom “Y” i izložbom radova na čijem je temelju film nastao. Otvorenje izložbe je zakazano za petak, 22. ožujka, s početkom u 20 sati Dnevnom boravku Rojca, a projekcija filma i razgovor s autoricom Mateom Kovač i kustosicom izložbe Paolom Orlić, kojeg će moderirati Ana Bačić, održat će se u 20.30 sati.

 

Matea Kovač rođena je u Virovitici 1993. godine. Diplomirala je animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Ulazak u polje filmske umjetnosti bio je za nju potraga za različitim načinima tumačenja vlastitih emocija i identitetskog iskustva. Kroz svoj rad napušta komformizam te fizički materijalizira ono o čemu razmišlja da bi spoznala i otkrila samu sebe.

Kao suradnica u produkciji na raznim funkcijama doprinijela je realizaciji brojnih projekata i nagrađivanih filmova različitih vrsta i rodova. Vlastito znanje i iskustvo dalje distribuira kroz radionice, čime nastoji široj publici približiti čari i raznovrsnost tehnika animacije i animiranog filma.

“Iako je inicijalno predstavljanje manjeg dijela radova „Y“ već imala u lipnju 2023. na grupnoj izložbi autora natjecanja kratkog animiranog filma „Behind the scenes“ u Galeriji SC u Zagrebu u popratnom programu prošlogodišnjeg Animafesta, pulsko gostovanje Matee Kovač prva je veća prilika na kojoj se samostalno predstavlja i kao autorica animiranog filma i kao likovna umjetnica koja izlaže dio radova na osnovu kojih je napravljen taj film.

Riječ je o skicama i crtežima u ugljenu i tušu te otiscima tzv. monotipijama koje su nastajale tijekom dvogodišnjeg procesa akademskog usavršavanja crtanja akta i paralelnog razvoja projekta animiranog filma koji su financirali HAVC i Zagreb film, pod mentorstvom profesora Darka Bakliže s Odsjeka za animirani film i nove medije zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti. Mada je od početne ideje da snima vlastito usavršavanje crtanja akta u cilju dokumentiranja napretka crtačkih tehnika vjerovala da bi eventualno, nekad u budućnosti, mogla napraviti kakav duhovit uradak o temo postepene transformacije ukočenog i grubog poteza jedne diletantice u slobodniji i smisleniji potez, Matea Kovač - autorica koja je u međuvremenu i diplomirala na spomenutoj Katedri za animaciju i nove medije pri Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, svojim je iznimnim crtačko-dokumentarnim projektom ostvarila puno više od tek pukog bilježenja evolucije crtanja kao vještine vlastite ruke", navodi kustosica Paola Orlić.

"Proživljavajući intimnu dramu u isto vrijeme dok se akademski kalila i usavršavala, crtež je kao puno bliži joj univerzalan jezik likovnosti svjesno utilizirala za premošćivanje nedostatnosti artikulacije tadašnjih emotivnih stanja. Istrajući na specifičnom PROCESU bilježenja tragova misli i osjećaja, u to je vrijeme, prevodeći dramu jednog odnosa, crtanjem uspostavljala introspektivni dijalog sa samom sobom i tako se otisnula u vode animacije u kojoj se doskora i afirmirala kao iznimno zapažena mlada nada hrvatskog animiranog filma”, zapisala je Orlić.

Izložba će biti otvorena do 16. travnja, a moći će se pogledati od ponedjeljka do petka, od 9 do 21 sat. Autorica vizuala je Vanesa Matošević. Događanje je organizirano u sklopu programa „Treći Proces“, koji je realiziran sredstvima Ministarstva kulture i medija, Istarske županije, Grada Pule i Turističke zajednice grada Pule. (IHR)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa