S Klobasicom u Europu

Foto Franjulova istarska kosnica šampion ovogodišnjeg sajma od kobasica

15.03.2024 - 22:17

Istarska kosnica OPG-a Franjul iz Sv. Petra u Šumi šampion je ovogodišnjeg, 10. jubilarnog sajma 'S Klobasicom u Europu', koji se od 14. do 17. ožujka održava u Sv. Petrom u Šumi. Pobjedničku štafetu sajma šampionu je uručio potpredsjednik Vlade i ministar Oleg Butković.

Drugo mjesto osvojio je Bojan Zagorc iz Sevnice u Sloveniji za špekovku, a treći je OPG Milan Udovičić iz Žminja za istarsku kobasicu.

Pored njih, najbolje ocijenjene kobasice u 11 kategorija proizveli su: Josip Srblin iz Sv. Petra u Šumi za istarsku kobasicu na starinski, OPG Đivanović iz Konavla za konavosku kobasicu, OPG Slađan Novosel iz Belišća za šampiona, Davor Šuran iz Tinjana za istarsku kobasicu na starinski, Euro Delikatese iz Zagreba za zimsku salamu, Pisinuim iz Pazina za istarsku kobasicu, istarsku ljutu i istarsku s tartufima, Histris iz Sv. Petra u Šumi za divlju svinju i Mesarija Krošelj iz Sevnice za salamu.

 

Za ovogodišnji sajam senzorno je ocjenjeno 210 pristiglih uzoraka kobasica i salama iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Mađarske, Srbije, BiH i Portugala, u 11 kategorija. Ukupno je dodijeljeno 147 zlatnih medalja, 61 srebrna, te jedna brončana medalja, dok jedan uzorak nije ocijenjen.

Po prvi puta, a odlukom predsjednika senzornog povjerenstva dr.sc. Marija Bratulića i zamjenika dr.sc. Dubravka Viduča dodijeljena je i nagrada Sajma u kategoriji „originalni proizvod i pakiranje mini kobasice.“, a dobio ju je Pisinium.

Najbolju slavonsku kobasicu proizveo je Poljoprivredni obrt Šarošković iz Kneževih vinograda, a najbolju kulenovu seku Kulen Novosel iz Belišča.

Histris iz Sv. Petra u Šumi je pobjednik u kategoriji salama i kobasica od mesa divljači.

U kategoriji salama i salamina pobjednik je AZRRI, a u kategoriji specifičnih kobasica Histris za svoju kobasicu s orasima.

Posebno su nagrađeni proizvođači koji su tijekom deset godina Sajma više puta osvajali titule šampiona u pojedinim kategorijama.

Za sedam šampionskih titula plaketu je primio OPG Milan Udovičić iz Žminja, po šest titula osvojili su OPG Slađan Novosel iz Belišča, te OPG Franjul i Histris iz Sv. Petra u Šumi, a za pet šampionskih titula plaketu je primio Premes iz Tinjana.

Deseti sajam 'S klobasicom u Europu' službeno je otvorio Oleg Butković, zajedničkim rezanjem rođendanske torte povodom deset godina sajma.

Osim Olega Butkovića i domaćina, supetarskog načelnika Marija Bratulića, na svečanosti otvaranja sajma i proglašenja najboljih u Hrvatskoj kući od kobasica, još su govorili Danijel Benčić, direktor generalnog sponzora tvrtke Rudan iz Žminja, ujedno i predsjednik HGK Pula, zatim direktorica TZ Središnje Istre Sanja Kantaruti, Božo Lasić, predsjednik Hrvatske zajednice općina i načelnik pobratimljene Općine Konavle, ravnatelj Uprave za regionalni razvoj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Ivan Bota, ravnatelj uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Barać, predsjednik uprave Hrvatskih šuma Nediljko Dujić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Anton. Kliman te istarski župan Boris Miletić. (Tekst: Nenad Čakić, foto: Milivoj Mijošek)

Tweet

Posljednje novosti