boris miletić na županijskoj skupštini

'Kaštijun ne smije biti strano tijelo'

14.03.2024 - 13:06
Boris Miletić (foto: Milivoj Mijošek)
Boris Miletić (foto: Milivoj Mijošek)

Govoreći o Kaštijunu na današnjem aktualcu Županijske skupštine u Pazinu, istarski župan Boris Miletić rekao je da je Centar samo jedna od karika u cijelom tom procesu. Treba uzeti u obzir, dodao je, primarno prikupljanje otpada koje je u nadležnosti komunalnih društava, odnosno općina i gradova.

 

„Zalažemo se temeljem svih dosadašnjih sporazuma da sve jedinice lokalne samouprave u našoj županiji koje sudjeluju u otplati kredita za izgradnju Centra, imaju učešća u vlasništvu, ali još i bitnije da steknu upravljačka prava kako društvo Kaštijun ne bi bilo neko strano tijelo komunalnim društvima, nego dio zajedničkog sustava. Idemo u tom smjeru, drago mi je što je Grad Pula prepoznao potrebu uključivanja svih općina i gradova. Držim i da bi Županija s 200 tisuća stanovnika puno bolje funkcionirala kada bismo imali jedno trgovačko društvo koje bi se bavilo i primarnim prikupljanjem otpadom i njegovom obradom, jer tada bi svi skupa imali višu razinu odgovornosti da na Kaštijun ne može baš doći sve i svašta. Imamo primjere dobre prakse diljem Europe, recimo u sjevernoj Italiji, gdje takvi centri dobro funkcioniraju“, rekao je Miletić.

Prema njegovim riječima, zakon jasan u tome da svaka županija može imati maksimalno jedan centar za gospodarenje otpadom, dok s druge strane, više županija mogu imati jedan zajednički centar.

Zamjenik župana Tulio Demetlika govorio je o Planu gospodarenja otpadom, kojeg je Istarska županija dužna donijeti.

„Nakon što je država vidjela da svi gradovi i općine nisu u stanju provoditi i donositi planove gospodarenja otpadom, prebacila je obavezu na županije. Do danas nijedna županija nije donijela plan gospodarenja otpadom, a postoji više razloga. Prvi razlog je taj što je država takav plan donijela tek u lanjskog srpnja. Također, država je nejasna po pitanju treba li raditi stratešku procjenu utjecaja na okoliš ili ne treba, a sukladno zakonskoj regulativi Plan gospodarenja trebalo je donijeti do 31. prosinca prošle godine. Na pitanje koje smo uputili nadležnom Ministarstvu nismo dobili odgovor treba li nam spomenuta Strateška studija utjecaja na okoliš, koja je već izrađena za potrebe Plana razvoja Istarske županije, usvojen na prošloj sjednici Skupštine“, kazao je Demetlika te dodao da će se nakon dobivanja mišljenja Ministarstva ići na javno savjetovanje.

„Obaveza je Istarske županije izraditi Plan gospodarenja otpadom, međutim, nemamo mehanizme i alate, a ni ovlasti da jedinicama lokalne samouprave kažemo gdje bi trebale biti kompostane, sortirnice ili bioplinska postrojenja i u tome je problem. Proziva se Županija za nešto za što nema zakonskih ovlasti“, zaključio je Demetlika.

Postavljeno je pitanje i o javnom pozivu za poticanje stvaralaštva mladih u području kulture i umjetnosti Istarske županije za 2024. godinu, na što je resorni pročelnik za kulturu i zavičajnost Vladimir Torbica kazao da je natječaj u tijeku, a osigurano je ukupno 40 tisuća eura.

Pročelnica za zdravstvo i socijalnu skrb dr. Gordana Antić odgovorila je na pitanje o nabavi novih vozila za sanitetski prijevoz, kazavši da prvih pet vozila stiže upravo danas, a kupljena su sredstvima iz prošlogodišnjeg županijskog proračuna.

„Idući tjedan očekujemo objavu postupka javne nabave za 13 vozila sanitetskog prijevoza i tri ambulantna vozila za hitnu medicinu, a s 1,3 milijuna eura financirat će se iz županijskog proračuna, dok će se preostali dio podmiriti iz decentraliziranih sredstava, te sredstava iz turističke pristojbe općina i gradova“, kazala je pročelnica Antić, zaključivši kako će u ovoj godini biti nabavljeno ukupno 21 vozilo što je presedan.

Pročelnik Upravnog odjela župana Ivan Glušac govorio je o kapitalnom projektu dogradnje i rekonstrukcije Doma za starije osobe „Alfredo Štiglić“ u Puli, a koji obuhvaća dvije lokacije, odnosno matičnu zgradu i depandansu.

„Rekonstrukcija depandanse u Mažuranićevoj ulici dobro napreduje, a tijekom radova se pojavila potreba da se renovira i drugi kat te će objekt biti u potpunosti obnovljen. Radovi su se malo odužili zbog lošeg stanja instalacija, iako sama zgrada nije toliko stara. Tehnički pregled očekujemo koncem svibnja ili početkom lipnja, a tijekom ljeta će se korisnici vratiti u uređene i znatno kvalitetnije prostore“, rekao je Glušac.

Kazao je da je javna nabava za izbor izvođača radova na matičnoj zgradi u Krležinoj ulici pri samom kraju, a sami radovi, ukoliko ne bude žalbi, mogli bi početi u svibnju. Prema njegovim riječima, radi se o kompleksnoj investiciji jer će korisnici ostati u domu dok traju radovi, a predviđena je dogradnja praktički paralelnog nebodera na mjestu sadašnje kuhinje, dok je gradnja zbog položaja samog gradilišta vrlo izazovna. Prema Glušcu, potrebno je zahvaliti porečkom i pulskom biskupu Ivanu Štironji koji je pomogao u privremenom smještaju korisnika u pulski hospicij, kao i ravnateljici Doris Ivanković koja, dodao je, požrtvovano i kompetentno vodi Dom "Alfredo Štiglić" dok se paralelno odvijaju dvije kapitalne investicije.            

Jednoglasno su usvojeni Plan razvoja kulture Istarske županije i prijedlog Odluke o imenovanu veterinarke Anđele Premzl ravnateljicom Centra za razvoj ribarstva i akvakulture Istarske županije. (IHR)

Tweet

Posljednje novosti