HDLUi u puli

U petak otvorenje izložbe slika Gorane Težak

13.03.2024 - 16:11
Gorana Težak (Foto: Facebook)
Gorana Težak (Foto: Facebook)

 UI petak, 15, ožujka, u galeriji HDLUI-a u Puli u 19 sati bit će otvorena izložba slika "Dobra stara budućnost 3" Gorane Težak.

'Bojim se dana kada će tehnologija nadmašiti našu ljudsku interakciju. Svijet će tada imati generaciju idiota' - Albert Einstein

 

"Ovaj citat često se ističe kao upozorenje na potencijalnu opasnost koju donosi prekomjerna ovisnost o tehnologiji te gubitak istinske ljudske povezanosti. Tehnologija je neupitno transformirala način na koji komuniciramo i živimo, postavlja se pitanje koliko je ta transformacija korisna i do koje mjere može utjecati na našu sposobnost za suptilne i duboke međuljudske odnose.

Serija slika pod nazivom „Dobra stara budućnost“ odnosi se na moji tijek misli u posljednjih nekoliko godina. To je pomalo ironična igra riječi koja za mene ne znači ništa, a može sugerirati na neku vrstu nostalgije za prošlim vremenima te istovremeno naglašava i buduće izazove s kojima se susrećemo.

Slike koje izlažem pod tim nazivom „same“ su se nekako organski podijelile u tri dijela. Prvi dio izložen u galeriji Prica (Samobor) 2021. godine, nastao je u jeku pandemije covida. Drugi dio ciklusa okarakterizirala bih kao post covid delirium , trenutno je izložen u Galeriji „Vladimir Bužančić“ u Zagrebu. 

 

To su alegorijiski prikazi truleži u kojoj živim/živimo. Truleži demokracije, kapitalizma, društva, moralnih i duhovnih vrijednosti te općenito ljudskosti. Iako ovo zvuči pomalo distopijski, upravo je suprotno. Trulež u tim slikama označuje novi početak, novi život... Dobru staru budućnost...", ovim je riječima autorica najavila svoju izložbu.

- Najnoviji segment umjetničkog ciklusa dodatno produbljuje temu fokusirajući se na potpunu dekonstrukciju slike. Kroz alegoriju propitujem naše „analogno“ društvo u „digitalnom svijetu“. Ovaj dio naglašava povezanost između tehnologije, bogatstva i duhovnosti ističući složene odnose između “paralelnih stvarnosti” te njihov utjecaj na našu percepciju, perspektivu i smisao života. Slike predstavljaju kritiku i nadu istovremeno te pokušaj duboke refleksije trenutnog stanja društva. Poluapstraktne, ekspresionističke kompozicije, pomalo lišene slikarske logike, sastoje se od podijeljenih polja i perspektivnih planova koji se čine kao da se još trebaju „učitati“ ili loudati, po naški. Prisutni elementi figuracije , „sladunjavih“ boja i oblika služe kao mamac koji vabi promatrača s namjerom da ga uvuče u magični svijet virtualne stvarnosti, napisala je Težak.

Gorana Težak rođena je 1985. godine u Puli. Srednju školu Primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli upisuje 2000. godine, 2010. godine diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Duje Jurića. Sudjelovala je u nekoliko likovnih rezidencija i humanitarnih aukcija: Art residence, Medana (Slovenija), Art residence, Varese (Italija), Artist in residence, Warberg ob der Aist (Austrija), Dekonstrukcija slike, Leipzig (Njemačka)...

Izlagala je na 23 samostalne i 36 grupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Njezine slike nalaze se u brojnim umjetničkim kolekcijama. Živi i radi u Zagrebu i Puli. Od 2012. godine članica je HDLU-a Istre (Pula). Od 2017.godine članica je HZSU-a. Od 2019.godine članica HDLU-a (Zagreb).

Izložba će biti otvorena do 5. travnja. (IHR)

Tweet

Posljednje novosti