na pulskom kaštelu

Foto Obnovljen uspon u atriju Povijesnog muzeja (foto)

11.03.2024 - 16:16
Foto: Mirjana Vermezović Ivanović
Foto: Mirjana Vermezović Ivanović

U dvorišnom prostoru pulske utvrde Kaštela, u kojoj je smješten Povijesni i pomorski muzej Istre dovršena je rekonstrukcija, konzervacija, sanacija i zaštita tzv. kamene rampe – jug, odnosno uspona koji iz dvorišta utvrde vodi na jugoistočni bastion utvrde i na šetnicu, objavio je Gracijano Kešac, ravnatelj Muzeja. 

 

Budući da je, objašnjava, hodna površina rampe bila u izuzetno lošem stanju, skliska i neravna te je predstavljala opasnost za posjetitelje prilikom šetnje utvrdom, bilo je potrebno sanirati kameno popločenje da bi se prevenirali mogući padovi posjetitelja i druge neželjene situacije. 

Osim sanacije hodne površine rampe, ojačani su i kameni potporni zidovi te je postavljena nova metalna ograda uz rubove rampe. Preostale rampe, koje iz dvorišta vode na sjeverne bastione i šetnicu, sanirane su prijašnjih godina, za vriijeme sanacije sjeverne kortine. Završetkom ovih radova ujedno je okončana još jedna važna etapa projekta sveobuhvatne sanacije utvrde Kaštela.

Sljedeća etapa biti će sanacija kompletnog vanjskog plašta zidina utvrde, za što su pripremni radovi u tijeku, najavljuje Kešac.  

Posao je koštao 53.000 eura, a novac su osigurali Ministarstvo kulture i medija, Istarska županija, Povijesni i pomorski muzej Istre i Grad Pula. Radove je obavilo poduzeće Kapitel iz Žminja, građevinski nadzor mr. Dino Ružić iz porečkog Istra inženjeringa, dok je stručni nadzor proveo Konzervatorski odjel u Puli. (M. V. I.)

Tweet

Posljednje novosti