HISTROGRAFIJA DAVIDA ORLOVIĆA

Mutvoran - zaboravljeni istarski kaštel

0

Pri dnu pulske Komunalne palače stoji jedan kameni natpis iz mletačkoga razdoblja. Riječ je o odredbi zabrane sječe drva i ispaše u tri šume šire Puljštine, konkretno pored tri naznačena naselja: Sissan (Šišan), Carnizza (Krnica) i Momarán. Ovo zadnje venecijanski je naziv za istarsko mjesto Mutvoran.  Koje tajne krije to danas uglavnom nepoznato i zaboravljeno malo mjesto jugoistočne Istre?

 

Mutvoran se nalazi istočno od Marčane, uz cestu koja od Marčane vodi prema Dugoj Uvali. Skreće se lijevo, i prolazeći kroz sela Cveke i Cokune dolazi se do jedne blage uzvisine (na oko 160 metara ukupne nadmorske visine) na kojoj je smješteno sićušno naselje Mutvoran, koje svojim crkvenim zvonikom vizualno čini gradić.

Ime mu je izvedenica od Mons Marianus (Marijin brijeg), prema zaštitnici mjesta, sv. Mariji Magdaleni. Središtem mjesta dominira velika crkva sa zvonikom iz XV stoljeća, posvećena upravo njoj.

Pretpostavka je da su uzvisinu kao naseljeno utvrđeno mjesto – gradinu – držali još Histri do II stoljeća pr. Kr. Rimski pisac Tit Livije spominje istarska naselja koja su osvojena i uništena, a za nepoznatu lokaciju Faveria jedna od opcija je i lokacija Mutvorana. S druge strane, sasvim je sigurno da srednjovjekovni Mutvoran baštini kontinuitet utvrđenoga naselja još od razdoblja utvrđivanja bizantske Istre u nemirnome VI stoljeću, procesa poznatog pod nazivom kastrizacija.

Kao i svaki srednjovjekovni istarski kaštel, Mutvoran ima svoj jedini ulaz. Dolaskom do samog mjesta mogu se uočiti ruševna, ali još uvijek dobro vidljiva gradska vrata. O njima je detaljno pisao Luigi Foscan u svojem pregledu istarskih vrata i zidina, Porte e mura delle città, terre e castella della Carsia e dell'Istria. Gradska vrata su bila inkorporirana u najveći toranj zidnog obrambenog sklopa. Prema rekonstrukciji koju je izradio Foscan, taj je toranj na svome vrhu imao široko krunište i otvor na prvome katu za potrebe obrane: poznato izbacivanje kipućih tekućina na moguće napadače.

Prolaz ispod tornja nadvišen je dvama lukovima, a dodatna konstrukcija pri kraju prolaza najvjerojatnije se odnosila na objekt u kojemu je bila smještena obrambena posada kaštela. Prema Foscanu, gornja struktura srednjovjekovnog Mutvoranskog tornja pala je relativno nedavno, u XIX stoljeću, pod udarom jedne od olujnih bura s Kvarnera. Unatoč tome, osobno smatram da su i ovakva ruševna gradska vrata Mutvorana najzanimljiviji srednjovjekovni ostatak čitavog jugoistočnog dijela Istre.

Odmah desno od ulaza nalazi se gradska loža, natkriveni objekt namijenjen javnim okupljanjima predstavnika vlasti i građana. Uz veliku crkvu, stambenu arhitekturu gradskoga tipa i zidine, loža je bila simbol urbaniteta Mutvorana u srednjom vijeku. U loži su danas izložene replike Mutvoranskog bestijarija, čiji se originali nalaze u Arheološkom muzeju Istre. Riječ je, prema zapisima Branka Fučića, o neoromaničkim kamenim ulomcima iz XI stoljeća koji su najvjerojatnije krasili dio objekta neke danas nepostojeće crkve. Zove se bestijarij, jer prikazuje životinje i zvijeri, a smisao njihovog prikaza bio je duboko simbolički, odnosno teološki. Imam fotografije bestijarija, ali ih ne prilažem ovome članku kako bi naši čitatelji sami „skočili“ do Mutvorana i obišli ovo sjajno mjesto istarske srednjovjekovne baštine.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa