GRIJESI PROŠLOSTI NOVIH PARTNERA

Pazinski biciklisti suspendirani s međunarodnih utrka do 2028. godine?!

06.03.2024 - 04:00
Momčad Kamen Pazin Cabo De Penas Kiwi Atlantica u 2024. godini
Momčad Kamen Pazin Cabo De Penas Kiwi Atlantica u 2024. godini

Disciplinski odbor Međunarodnog biciklističkog saveza (UCI) kaznio je Javu, danas poznatog kao Kiwi Atlántico-Cabo de Peñas, i njegove predstavnike, Enriquea Salgueira i Venecuelanca Gerarda Guzmána. Prema odluci UCI-ja, ekipa neće moći sudjelovati u natjecanjima međunarodnog kalendara UCI-a do prosinca 2028. Iako se u UCI-jevom dokumentu spominje tim registritran kao Venecuelanski kontinentalni tim u 2022. godini španjolski portal Faro de Vigo, naglašava kako se sada radi o pazinskom klubu. Salgueiro također neće moći sudjelovati u bilo kojoj biciklističkoj aktivnosti do tog datuma. Kazna za Guzmána traje do prosinca 2025. 

Kako smo već pisali, momčad Biciklističkog kluba Kamen Pazin u novoj je sezoni trebala nastupati pod novim imenom. Zahvaljujući dvjema međunarodnim sponzorima koji su već dugi niz godina prisutni u svijetu biciklizma, pazinski je klub pod nazivom Kamen Pazin Cabo De Penas Kiwi Atlantico trebao pokušati ponovno zauzeti značajno mjesto na međunarodnoj biciklističkoj karti. No to se ipak neće dogoditi jer pazinski biciklistički kolektiv će izgleda platiti grijehe prošlosti svojih novih partnera, s obzirom da je tijekom 2022., kada su se dogodili događaji koji su rezultirali kaznom, klub bio upisan s venezuelanskom licencom, kao i iz drugih zemalja u prethodnim sezonama i s Kamen Pazinom nije imao nikakve veze. Pokušaj reformiranja tima za 2024., ovaj put kroz spajanje s hrvatskim klubskim timom, izgleda da je zaustavljeno odlukom Disciplinskog odbora UCI-a.

 

UCI je na taj način riješio slučaj čiju je istragu započeo u srpnju 2023. zbog mogućih nepravilnosti u upravljanju timom, kako u pitanjima zastupanja tako i u krivotvorenju dokumenata. Odbor je smatrao dokazanim dva slučaja prijevare u vezi s člankom 12.4.008 Pravilnika UCI-a; prvi, povezan s krivotvorenjem potpisa službenika UCI-a na službenom dokumentu; drugi, slanje lažnog ugovora biciklističkom savezu Venezuele, s krivotvorenim potpisom. Salgueira su proglasili krivim za djelovanje protiv principa povjerenja i integriteta tijekom procesa registracije tima 2022. i tijekom postupaka pred Disciplinskim odborom, kršeći članke 12.2.001 i 12.4.017 Pravilnika UCI-a. Guzmána su detektirali kao suučesnika u ovim radnjama. Presudu okrivljenici mogu osporiti pred Sportskim arbitražnim sudom (TAS).

Da nešto ne valja moglo se naslutiti još krajem siječnja, kada je pazinski klub na svojim društvenim mrežama objavio priopćenje sa sljedećim tekstom: ‘Iz ekipe Kamen Pazin - Cabo de Peñas - Kiwi Atlántico želimo priopćiti situaciju neizvjesnosti i osjećaja napuštenosti koje živimo posljednjih tjedana i koje nas sprječavaju da budemo na cestama. Unatoč slanju cjelokupne dokumentacije i ispunjavanju svih financijskih obveza, traže od nas da ponovno pošaljemo cijeli dosje s nizom ispravki. Zbog toga smo imali kašnjenje u dobivanju licence i nismo na utrkama na kojima bismo trebali biti na početku sezone. Nastavit ćemo raditi s transparentnošću i jasnoćom kako bismo što prije riješili situaciju i bili na mjestu koje nam pripada.’ No, objava je naknadno uklonjena.

Na temelju tog napisa pred mjesec dana upitali smo direktora biciklističkog kluba Kamen Pazin o čemu se tu radi. Bilo je to vrijeme kada Svjetska biciklistička federacija još nije donijela ovu svoju odluku.

- Imamo problema s administracijom. Do sada smo sve papire slali u Zagreb i sve je bilo u redu, a sada smo morali sve slati u Švicarsku. Radi se o prijevodima nekih garancija koje svake godine ishodujemo, no koje ove godine moraju biti ‘u slovo’ precizno prevedene. Vjerujem međutim da ćemo sada to uspjeti riješiti. Sve su to sitnice, ali prijevodi tih dokumenata su nam zakomplicirali dobivanje licenci. Do sada toga nije bilo toliko. Možemo sumnjati u svašta, no ne želim se baviti tim stvarima. Slovenci su primjerice dokumentaciju slali samo svom savezu i bez problema su dobili papire. Biti ćemo strpljivi, još malo pričekati i vidjeti što će biti, rekao nam je tada Ivica Gržinić.

No problemi su očito puno ozbiljnije prirode i okupljena momčad, sastavljena od biciklista sa svih strana svijeta, očito neće moći nastupati naredne četiri godine. (Siniša Žulić)

Tweet

Posljednje novosti