U subotu Divlja liga u Rovinju

09.08.2013 - 07:04
Osim natjecateljskog duha, sudionicima i brojnim posjetiteljima nudi se cjelodnevno druženje
Osim natjecateljskog duha, sudionicima i brojnim posjetiteljima nudi se cjelodnevno druženje

U organizaciji veterana vaterpolo kluba "Delfin", na svom plivalištu, održava se već 11. godinu zaredom cjelodnevni amaterski turnir u vaterpolu. Riječ je o manifestaciji, koja je poznatija kao Divlja liga, koja na lokalnom bazenu Delfin, već više od jednog desetljeća okuplja brojne amatere i veterane iz našeg područja a i šire.

Pravo nastupa imaju igrači koji nisu barem tri godine nastupali u službenim natjecanjima, a igračima sa navršenih 30 godina, dovoljna je jedna godina neaktivnog igranja. Igra se po pravilima Hrvatskog vaterpolo saveza, na dva skraćena igrališta prilagođeno amaterima, kapice osigurava organizator.

Turnir se sastoji od 16 momčadi raspoređene u četiri skupine čije se utakmice igraju 2x6 min, dok se u eliminacijskom dijelu igra 4x4 min u kojem nastupaju dvije prvoplasirane momčadi svake skupine. Sude licencirani suci i dugogodišnji iskusni igrači.

Osim natjecateljskog duha, sudionicima i brojnim posjetiteljima nudi se cjelodnevno druženje, uz pokoju čašicu pića, hrane i dobre atmosfere. Ždrijeb se održava 2 dana prije. Kotizacija po ekipi iznosi 150 kuna, a uključuje sudjelovanje na turniru, sendvič i vodu.

"Svrha ovog turnira je ponuditi građanima Rovinja i šire jednu novu aktivnost koja bi se održavala u ljetnom periodu i animirala što veći broj ljubitelja, rekreativaca za bavljenjem vaterpolom kako bi time promovirali sportsku rekreaciju i obogatili turističku ponudu", kaže Đoni Benazić, prvi čovjek turnira.

Na turniru prosječno sudjeluje od 150 do 200 igrača prijavljenih u najviše 16 ekipa. Ekipe i igrači se većinom međusobno vrlo dobro poznaju, a osim iz Rovinja, dolaze iz  Vrsara, Pule, Rijeke, Zagreba a u nekoliko navrata bili su i igrači iz Dubrovnika, a za njegov međunarodni karakter pobrinuli su se ekipe iz Skopja, susjednog Kopra i talijanske Gorice. Osim toga, u dosadašnjim natjecanjima nastupale su i ženske ekipe: ženski vaterpolo klub Istrijanka (Pula), Primorje (Rijeka) i domaće cure Delfina (Rovinj).

Vrijedi izdvojit i nekoliko ekipa koje nastupom od samih početaka daju svoj doprinos turniru, a to su: Barbieri, Telba, Barat – Baldinica, Pino Budicin, Jaja i kuraja, košarkaški klub "Rovinj"- veterani, Prijatelji (rukometaši) te "mlađahni" Betonci kojima je prosjek godina 60.

Uz pehare i diplome, nagrade pršut, sir i vino

Povijest natjecanja na ovim prostorima započela je 2001.godine u Puli (UPAS Cup), a  već 2003. počinje u Rovinju. Od te godine, sada već tradicionalno, održava se turnir i u Vrsaru tjedan dana prije. Rovinj ima dugu vaterpolo i plivačku tradiciju, točnije od 1949., a na bazenu su se susretali neki od najboljih hrvatskih i europskih vaterpolista i plivača. Nekoliko je generacija sportaša kroz plivački vaterpolo klub Delfin postiglo značajne sportske rezulate čime su obilježili sportsku povijest grada i općenito sporta u Istri.

Turnir počinje u 10 sati ujutro, a finalna utakmica igra se u 21 sat. Uz pehare i diplome, prvak turnira dobiva istarski pršut, drugoplasirani sir, a treći kašetu vina.

Zahvala za sve ove godine, pa tako i ove ide sponzorima Savezu sportova Grada Rovinja, Turističkoj zajednici i Valalti koji neumorno svake godine podržavaju svojim donacijama ovaj hvalevrijedan sportsko –zabavni program.

Po završetku turnira slijedi proglašenje pobjednika i započinje tradicionalni zabavni program i druženje. U slučaju kiše, turnir se odgađa za nedjelju. (Tekst i foto: Ivan Ban)

Tweet

Posljednje novosti