dalibor paus o parlamentarnim izborima

'Naša koalicija ima velike šanse osvojiti i četvrti mandat'

04.03.2024 - 12:39

"Mi ne obećavamo, mi pokazujemo da možemo i znamo. U političkom prostoru tražimo da se čuje naš glas, da nam se daju novi alati kako bi Hrvatsku učinili boljom za život naših građana", kazao je predsjednik IDS-a Dalibor Paus gostujući u današnjoj emisiji Studio 4 na HRT-u. Teme emisije bile su predizborne koalicije, izborne ankete, raspuštanje Sabora te nedavno održan veliki prosvjed oporbenih stranaka u Zagrebu.

Govoreći o predizbornim koalicijama, predsjednik IDS-a je istaknuo kako je savez IDS-a, PGS-a, Fokusa i Reformista prije svega temeljen na tome da iza njega stoje stranke koje su najuspješnije u upravljanju općinama, gradovima i županijama u Hrvatskoj.

- Znamo da su sve razvijene zapadne demokracije visoko decentralizirane države, stoga se čvrsto zalažemo za decentralizaciju, više sredstava i više ovlasti općinama, gradovima i županijama gdje upravljaju. Na ovaj centralizirani način na koji sada upravljamo, vezanih ruku, naše stranke su najuspješnije, što bi tek bilo kada bi bili decentralizirani?, napomenuo je Paus.

 

Paus se u emisiji dotakao i proširenja suradnje kazavši kako u 8. izbornoj jedinici ima još stranaka koje su zainteresirane i koje žele dati podršku IDS-u, kako na parlamentarnim, tako i na europarlamentarnim izborima.

- Na tragu toga, mogu reći da smo razgovarali i s gospodinom Posavcem, prvenstveno u vezi europarlamentarnih izbora i podrške europarlamentarcu Valteru Flegu i vjerujem kako ćemo se oko toga dogovoriti. Sve je otvoreno, karte se miješaju, ali ostaje činjenica da mi ne ulazimo pragmatično u dogovore, već nam je važno da se poštuju naše vrijednosti i program koji će sutra, kada budemo u poziciji formiranja vlasti, donijeti boljitak našim građanima, istaknuo je predsjednik IDS-a.

Na upit novinara o velikom prosvjedu oporbenih lijevih stranaka u Zagrebu te je li bilo govora o velikoj koaliciji, Paus je istaknuo da su stranke intenzivirale razgovore oko mogućih koalicija te vjeruje kako će u skoro vrijeme doći do potencijalnog okrupnjavanja.

- IDS je zadovoljan postojećom koalicijom, dobro stojimo na terenu, reakcija građana je odlična, a brojke u 8. izbornoj jedinici pokazuju kako naša koalicija ima velike izglede osvojiti i četvrti mandat, kazao je predsjednik IDS-a.

Nadalje, kada je riječ o datumu izbora, Paus je kazao kako IDS-u odgovara bilo koji datum izbora u ustavnom roku.

- Radnje koje vladajući poduzimaju govore u prilog tome da će izbori biti krajem travnja ili početkom svibnja. Otezanje s datumom raspuštanja Sabora koči sustav. Mi smo spremni za izbore, kazao je predsjednik IDS-a.

Naposljetku, na upit novinara kolika je prijetnja IDS-u potencijalna zajednička lista SDP-a i Možemo u Istri, Paus je kazao kako je nedavno provedena anketa na velikom uzorku od preko 6 tisuća ljudi koji su izišli na izbore za vijeća mjesnih odbora u Gradu Puli.

- IDS je osvojio 43 posto svih glasova, a Možemo i SDP, iako nisu nastupili zajedno, osvojili su 20 posto manje od IDS-a. Ne vidim snagu niti potencijal tog okupljanja, zaključio je predsjednik IDS-a Dalibor Paus. (Istarski.hr)

Tweet

Posljednje novosti