Barban i Barbanština od prapovijesti do danas

Održan 14. memorijal Petra Stankovića "Barban u srcu"

03.03.2024 - 19:00

U Centru za posjetitelje Barban održan je 14. memorijal Petra Stankovića "Barban u srcu" s podnaslovom "Barban i Barbanština od prapovijesti do danas".

Nakon prigodnog obraćanja posjetiteljima od strane Slavena Bertoše, glavnog organizatora i inicijatora skupa, Paula Batela, dopredsjednika Katedre Čakavskog sabora Barban te Andija Kalčića, predsjednika Općinskog vijeća Općine Barban, uslijedio je prvi dio skupa na kojem je predstavljeno osam tema.

Kristina Džin i Vesna Lalošević govorile su o arheološkoj podlozi za promišljanje Petra Stankovića o Zrenju kao rodnom mjestu svetog Jeronima. O Petru Stankoviću kao kanoniku i dušebrižniku izlagali su Vesna Lalošević i vlč. Bernard Jurjević. Mladen Bastijanić govorio je o prijelazima preko rijeko Raše u Rimskom Carstvu, a Slaven Bertoša je imao izlaganje na temu "Popis rakljanskh župana i požupa u periodu od 1325. do 1813.".

 

Uslijedile su demografske teme. Marko Jelenić govorio je o ritmovima vjenčanja na Barbanštini između 1877. i 1887., a Svjetlana Milotić o nekrolozima barbanskih župnika (kraj XIX. i prva polovina XX. stoljeća). Slavica Porubić Kukal predstavila je temu "Put vječnosti – mali humci oko crikvi, Barbanština od 1909. do 1918.“, a Gordana Kliman Grabar temu "Medicinska retrospektiva: bolesti i ozljede austrougarskih vojnika s Barbanštine tijekom Prvog svjetskog rata".

Drugog dana skupa također je predstavljeno osam tema.

Samanta Paronić govorila je o dojenačkoj smrtnosti u barbanskoj župi u drugoj polovini XIX. stoljeća. Igor Jovanović i Igor Šaponja imali su izlaganje na temu "Palež u sjećanju – stradavanje civilnog stanovništva Istre u Drugom svjetskom ratu s posebnim osvrtom na zločin u Šajinima", koji se dogodio prije 80 godina, 9. siječnja.

Josip Šiklić govorio je o obrazovnoj strukturi stanovništva u općinama Istarske županije prema popisima iz 2011. i 2021., a Denis Kontošić  o barbanskom svetom trojstvu, odnosno trima crkvama za tri sveca.

Anton Percan govorio je o arhitektonskoj baštini Barbana i Barbanštine u zapisima etnologa, a Branko Blažina o trima naraštajima barbanske obitelji Cleva.

Na skupu je bilo riječi o još jednoj barbanskoj obitelji, konkretno o obitelji Broskvar čiji su članovi bili vrsni svirači, a o čemu je govorio Branislav Ostojić.

Ovogodišnji je skup zaključen predavanjem Eduarda Pavlovića, Vesne Pešić te Alojza Pavlovića o malariji na Barbanštini i u benkovačkom kraju i to kroz prizmu medicinske geografije, odnosno njihovim sličnostima i razlikama. (Istarski.hr)

Tweet

Posljednje novosti