uspon franje nefata u puli

Otkriven žrtvenik na Kaštelu. Pogledajte kome je posvećen (foto)

01.03.2024 - 14:10
Foto: Arheološki muzej Istre
Foto: Arheološki muzej Istre

Nastavlja se uređenje Kaštela, odnosno područja oko lani otvorenog Malog rimskog kazališta. Prilikom arheoloških istraživanja na Usponu Franje Nefata pronađen je omanji žrtvenik posvećen rimskom božanstvu, Merkuru, objavio je Arheološki muzej Istre

 

Merkur je rimska varijanta grčkog božanstva Hermesa, prepoznatljiv po krilatoj kacigi i sandalama. Obojica su zaštitnici trgovaca i imetka, a na pronađenom žrtveniku piše: "Gaius Baebius Epaghatus Mercurio volus solvit". Dakle, Gaj Bebius Epagatus V.T: to jest votum solvit, ili ispunio je zavjet.

"Određeni subjekt, Gaj, imao je od Merkura određena, po svoj prilici materijalna očekivanja. Nakon što su njegove želje uslišene, podigao je žrtvenik. S obzirom da su kameni predmeti naknadno prenošeni, ne možemo biti sigurni je li žrtvenik bio u privatnoj kući ili na javnoj površini. 

Ovo je prvi žrtvenik posvećen Merkuru koji imamo u Arheološkom muzeju Istre. Ranije smo pronašli one posvećne Herkulu, Nemezi, i histarskim božanstvima. Sam spomenik s lijeve strane ima uklesanu pateru, to jest žrtvenu pliticu, a s desne strane vrč, također u reljefu. To su predmeti koji su se koristili prilikom prinošenja tekuće, lijevane žrtve bogovima", stoji u objavi Muzeja. (IHR)

Tweet

Posljednje novosti