otvoren do 29. ožujka

HDLUI objavio natječaj za projekt 'Voda'

28.02.2024 - 20:08

HDLU Istre objavio je natječaj za prijavu na selektirani tematski projekt "Voda", a rok za prijavu je 29. ožujka. Detalji prijave nalaze se na web stranicama ovog udruženja.

 

U projektu imaju pravo sudjelovati članovi hrvatskih društava likovnih umjetnika u Hrvatskoj i ostali zainteresirani umjetnici s prebivalištem na području Hrvatske koji nisu članovi umjetničkih udruženja. Izložba odabranih radova na predloženu temu projekta bit će otvorena 12. travnja, a trajat će so 3. svibnja.

"Voda" je drugi od pet tematskih projekata u sklopu programa HDLU-a Istre za 2024. godinu, čiji je kustos Mark Šircel.

"Voda je oduvijek bila izvor inspiracije za umjetnike. Od Williama Turnera, Vincenta Van Gogha do Claudea Moneta. Voda je doista eliksir života, koji obuhvaća beskonačan spektar značenja. Ovaj će tematski projekt zaroniti u višestruko značenje vode, dotičući se njezine biološke, ekološke i društvene uloge. U svakoj kapi vode skriva se priča o životu, prilagodbi te otpornosti i međusobnoj povezanosti, neka isto tako vaši umjetnički radovi odražavaju vaše viđenje vode, vašu istinu!", napisao je o projektu kustos. 

Mark Šircel rođen je 2000. godine u Puli. Umjetnost je oduvijek bila dio njegova puta i života, odnosno umjetnost jest njegov put, život. Pohađao je Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli, kojom je, s pohvalama završivši, stekao titulu slikarskog dizajnera. Tada je i proglašen najboljim maturantom toga grada. Odmah po završetku, 2019. godine odlazi na Akademiju likovnih umjetnosti i dizajna u Ljubljani, odjel za slikarstvo, gdje je stekao titulu diplomiranog slikara. Zatim odlazi na magisterij smjera Medija, medijske produkcije i novinarstva, gdje trenutno i studira. Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama, bio dijelom raznih umjetničkih radionica, festivala te sudjelovao na mnogobrojnim umjetničkim projektima i programima.. Stručno se usavršavao u Grazu i Mariboru. Djeluje kako na domaćoj, tako i na inozemnoj likovno –umjetničkoj sceni.

Stvara na područjima slikarstva, kiparstva, fotografije, grafike, umjetničkih instalacija, performansa, videa i novih medija,.. te propitkuje njihova egzistencijalna pitanja, njihove međusobne zakone i granice. Daljnje propitkivanje, spoznavanje takvih odnosa istvaranje onih novih ono je što inspirira, pokreće ovog mladog umjetnika. Njegovi radovi nalaze se u fundusima, zbirkama brojnih muzeja i galerija. Član je HDLU-a Istre. (IHR)

Tweet

Posljednje novosti