marin lerotić:

'Primjer iz Umaga pokazuje da bi se mogla zatvoriti i tvornica Mirna'

0
Tvornica Mirna proizvodi ribu (foto: Duško Marušić/Pixsell)
Tvornica Mirna proizvodi ribu (foto: Duško Marušić/Pixsell)

Nezavisni saborski zastupnik iz Istre Marin Lerotić pozabavio se temom Podravke, odnosno činjenicom da, kako ističe, Podravka još uvijek nije započela gradnju otkupnog centra u Umagu, iako je to obećala da će učiniti.

"Još 2021. godine počeli su se nazirati problemi u komunikaciji između Podravke i istarskih poljoprivrednika. Do danas, od strane Podravke i njezinog sramotnog pristupa ništa se nije promijenilo. U međuvremenu predložio sam raspravu na Saborskom odboru za poljoprivredu o budućnosti proizvodnje istarskog pomidora na koji se Podravka, unatoč pozivu, nije odazvala, odnosno nisu imali potrebu poslati svog predstavnika da odgovori na bitna pitanja, a koja se tiču budućnosti istarskog pomidora i suradnje Podravke s istarskim poljoprivrednicima", ističe Lerotić.

Dodaje da je od 2021. godine do danas Podravka zatvorila tvornicu za preradu pomidora u Umagu koja je radila od 1969. godine, a na mjestu tvornice planira se graditi hotel. Dakle, smatra Lerotić, Podravka umjesto brige za poljoprivredu i poljoprivrednike očito ima neke druge planove.

"Također, Podravka je u dopisu Saborskom odboru za poljoprivredu, osim hvalospjeva na svoj račun najavila i izgradnju otkupne stanice u Istri koja će, po njihovim riječima, biti dovršena u proljeće 2024. godine. Izgradnja otkupne stanice u Istri ne da nije dovršena, već nije ni započela, a proljeće kuca na vrata. Podravka je najavljivala kao primarni cilj znatan porast otkupa pomidora od istarskih proizvođača. Zatvaranje tvornice, a potom i nerealizirana izgradnja otkupne stanice u Umagu, dovode u pitanje vjerodostojnost tih najava i pokazuju jasnu nebrigu o poljoprivredi i poljoprivrednicima u Istri. Nevjerojatno je da jedno od najjačih hrvatskih poduzeća stavlja fokus na turizam, a ne na proizvodnju kao svoju primarnu djelatnost, dok državu, koja u vlasništvu Podravke sudjeluje s 25 posto, također nije briga iako se ta ista država kune u važnost poljoprivrede i zaštitu interesa poljoprivrednika. Zar će doista biti dovedena u pitanje proizvodnja određene poljoprivredne kulture u Istri? Istarski poljoprivrednici nisu zaslužili ovako sramotan tretman od strane Podravke", ističe Lerotić.

Nastavlja da se, s obzirom na sve, moramo zabrinuti i što će se događati sa Podravkinom tvornicom Mirna u Rovinju.

"Naime upravo prije nekoliko godina Podravka je provela istiskivanje malih dioničara iz svoje tvrtke Mirna d.d. Rovinj kako bi stekla 100 postotno vlasništvo. Tvornica Mirna u Rovinju već nekoliko godina posluje s pozamašnim gubitkom i već se spominjala mogućnost i bojazan kako bi Podravka mogla prodati izuzetno vrijedne nekretnine u Rovinju i preseliti tvornicu na neku drugu lokaciju. Ne treba sumnjati, kao i na primjeru Umaga, da bi se nova tvornica mogla graditi van granica Istarske županije. Stoga se postavlja logično pitanje, je li sljedeća na redu tvornica Mirna koja je osnovana daleke 1877. godine? Takav scenarij od strane Podravke ne bi nas trebao iznenaditi s obzirom na sve viđeno do sada. Sve što se događa u proteklom razdoblju neodoljivo podsjeća na umaški scenarij pa pozivam i Vladu da s obzirom na veliki udio u vlasništvu Podravke počne sudjelovati u procesima koji se događaju i pošalje jasnu poruku da im je stalo do zaštite istarske poljoprivrede i proizvodnje", rekao je Lerotić. 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa