valter flego o fake proizvodima

'Uvedimo premium oznaku. Litra maslinovog ulja ne može koštati 3 eura'

0
Valter Flego
Valter Flego

"S ovog sam mjesta već upozoravao na krivotvoritelje i njihove fake proizvode, na profitere koji zarađuju jer na police trgovina stavljaju patvorene proizvode. Bilo da govorimo o medu, maslinovom ulju, vinu ili nečem četvrtom“, naglasio je zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Valter Flego u današnjoj plenarnoj raspravi o oznakama zemljopisnog podrijetla.

 

- Jedna litra ekstra djevičanskog maslinovog ulja ne može koštati ni 3 ni 4 eura, kao ni kilogram kvalitetnog meda. A danas upozoravam da se jednako događa i s vinom – bilo da govorimo o istarskoj malvaziji, graševini ili plavcu malom. Patvorena vina jedan su od najvećih problema hrvatskog vinskog tržišta danas. A EU u svojim rukama ima rješenje i način zaustavljanja ove loše i porazne prakse, upozorio je Flego.

Obrativši se Europskoj komisiji, kazao je:"Geografska oznaka zemljopisnog podrijetla proizvoda nije dovoljna da jamči kvalitetu tog istog proizvoda! Zato inzistiram na uvođenju premium oznake! Da bismo zaštitili naše poljoprivrednike i proizvođače te honorirali one najbolje. Da bi naši poljoprivrednici zaista mogli živjeti od svog rada, a ne bili primorani prosvjedovati. Premium oznaka jasno će odvojiti kvalitetu od kvantitete i napraviti razliku na policama trgovina. Molim vas da osvijestite ministarstva poljoprivreda država članica ne bi li se uveo prijeko potreban red na tržištu i sankcionirali podvaljivači i prevaranti, a ne proizvođači.

Poljoprivrednici diljem Europe već mjesecima ukazuju na potrebu za dodatnom zaštitom EU kvalitetnih proizvoda, a premium oznaka ide upravo u tom smjeru. Ovaj se saziv Parlamenta privodi kraju, ali sa startom novog saziva, EU institucije bit će primorane ozbiljno se pozabaviti ovom problematikom. (IHR)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa