Republika hrvatska podnijela zahtjev za stečajem

Sud obustavio skraćeni stečajni postupak nad Glasom Istre novine

0
Foto: Mirjana Vermezović Ivanović
Foto: Mirjana Vermezović Ivanović

Trgovački sud u Pazinu prije nekoliko je dana obustavio skraćeni stečajni postupak nad tvrtkom Glas Istre novine budući da je Republika Hrvatska, kao vjerovnik, u zakonskom roku od 45 dana prijavila svoja potraživanja. 

 

U obrazloženju sutkinje Adrijane Labinjan Skok navodi se sljedeće:"U povodu zahtjeva Financijske agencije za provedbu skraćenog stečajnog postupka nad Glasom Istre novine, budući da su za to bili ispunjeni uvjeti  predviđeni čl. 428. Stečajnog zakona, i to da dužnik nema zaposlenih, da u Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje ima evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju duljem od 120 dana u ukupnom iznosu od 310.019,45 eura i da za dužnika nisu ispunjene pretpostavke za pokretanje drugog postupka radi brisanja iz sudskog registra, što je utvrđeno uvidom u zahtjev Financijske agencije i sudski registar za dužnika, sukladno čl. 430. SZ-a, na mrežnoj stranici e-Oglasna ploča sudova 16. siječnja 2024. objavljen je oglas (posl. br. St-8/2024-4) kojim su pozvane osobe ovlaštene za zastupanje dužnika, da u roku od 15 dana od objave oglasa podnesu sudu javnobilježnički ovjerovljen popis imovine i obveza, kao i vjerovnici dužnika da najkasnije u roku od 45 dana od dostave oglasa predlože otvaranje stečajnog postupka nad dužnikom te solidarno predujme sredstva za namirenje troškova stečajnog postupka.

Prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad dužnikom podnijela je kao vjerovnik Republika Hrvatska 13. veljače 2024. Budući da je vjerovnik u zakonskom roku predložio otvaranje stečajnog postupka, nisu se ispunile pretpostavke za istodobno otvaranje i zaključenje skraćenog stečajnog postupka predviđene čl. 431. Stečajnog zakona. Stoga je provedbu skraćenog stečajnog postupka nad dužnikom na temelju odredbe čl. 433. Stečajnog zakona valjalo obustaviti kao u izreci rješenja. 

U skladu s navedenom odredbom, o prijedlogu vjerovnika za pokretanje stečajnog postupka nad dužnikom odlučit će se posebnim rješenjem, za što će se, po pravomoćnosti ovog rješenja, predmetu dodijeliti novi poslovni broj".

Istarski.hr već je polovicom siječnja izvijestio da je Fina podnijela Trgovačkom sudu u Pazinu zahtjev za pokretanje skraćenog stečajnog postupka nad Glasom Istre novine, koji je na dan 4. siječnja 2024. dugovao 310.019,45 eura. 

Sud je, pisali smo tad, pozvao osobe ovlaštene za zastupanje dužnika da u roku od 15 dana od objave ovog oglasa na mrežnoj stranici e-Oglasna ploča sudova podnesu sudu javnobilježnički ovjerovljen popis imovine i obveza. Također je pozvao vjerovnike da najkasnije u roku od 45 dana od dostave ovog oglasa putem mrežne stranice e-Oglasna ploča sudova, predlože otvaranje stečajnog postupka nad dužnikom. (M. V. I.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa