župan u posjeti

Općina Lanišće ima najviše djece u posljednjih 30 godina!

0
Ilustracija (foto: Pixabay)
Ilustracija (foto: Pixabay)

Istarski župan Boris Miletić ovog je tjedna, zajedno sa zamjenikom Tuliom Demetlikom i pročelnikom Ureda župana Ivanom Glušcem, službeno posjetio Općinu Lanišće, gdje se susreo s načelnicom Robertom Medicom, predsjednicom Općinskog vijeća Irenom Šverko i pročelnicom Jedinstvenog upravnog odjela Lorenom Žakić. Prilikom službene posjete posjetio je Područnu školu Lanišće i razgovarao o mnogim važnim temama za Općinu, poput uvođenja dječjeg vrtića i nastavku financijske pomoći Istarske županije Općini Lanišće u različitim projektima.

Župan Miletić čestitao je načelnici Medici na ustrajnosti u realizaciji brojnih projekata, ali i na sjajnim demografskim podacima koje je Lanišće ostvarilo posljednjih godina. Naime, u općini Lanišće danas živi 20 djece predškolske dobi, što se nije dogodilo već više od trideset godina, dok recimo u Brgudcu, u kojem prije desetak godina gotovo nitko nije živio, danas trajno žive mlade obitelji.

"Veseli me što se povećao broj djece predškolske dobi što je jasan pokazatelj da mlade obitelji žele i sve češće ostaju u svom rodnom kraju, kao i da se vraćaju u mjesta iz kojih su potekli. Od prvog dana svog mandata govorim da mi je, kao županu, svaki metar i svaki čovik u Istri jednako bitan, što potvrđuju razni županijski projekti i programi te konkretna sredstva iz proračuna koja usmjeravamo u naše gradove i općine. Našu podršku prvenstveno trebaju manje razvijena područja i s tim smo razlogom u proračunu za 2024. godinu u Programu za ravnomjerni razvitak jedinica lokalne samouprave osigurali najveći iznos do sada, točnije 175 tisuća eura, što je povećanje za 437 posto u odnosu na 2021. godinu, kad sam preuzeo funkciju župana, a kada je isti iznosio 40 tisuća eura", poručio je župan Miletić.

 

Spomenimo da je kroz navedeni Program Općini Lanišće 2021. godine sufinancirana sanacije stare škole u Slumu, 2022. godine zamjena postojeće javne rasvjete ekološki prihvatljivom LED rasvjetom, a lani su joj sredstva dodijeljena za asfaltiranje nerazvrstanih prilaznih cesta za naselje Klenovšćak.

Načelnica Medica srdačno je zahvalila županu Miletiću na kontinuiranoj potpori, koja je posebno izražena u protekle tri godine, kao i na zajedničkom planiraju i promišljanju daljnjeg razvitka, ali i iskrenoj i konkretnoj suradnji Istarske županije i Općine Lanišće, teritorijalno najveće administrativne jedinice na području Istre.

Glavne teme dnevnog reda bile su stavljanje u funkciju obnovljenih prostorija Područne škole Lanišće i projekt sanacije pročelja škole na Program održivog razvoja lokalne zajednice Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, čija vrijednost iznosi 78.790 eura , a u sklopu koje se traži sufinanciranje Ministarstva u iznosu od 60.000 (79 posto), dok bi Istarska županija sufinancirala s 15.790 eura (21 posto).  

Načelnica Roberta Medica i župan Boris Miletić

Podsjetimo kako je ukupna vrijednost projekta uređenja učionice i dvorane u Područnoj školi Lanišće, provedenog u 2023. godini, iznosila 36.743 eura, a Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU odobrilo je iznos od 25.000, dok je ostatak osigurala Istarska županija (11.743). Valja istaknuti i kako je za projekt adaptacije i uređenja školske zgrade Područne škole Lanišće, Istarska županija uložila preko 60 tisuća eura.

Na radnom sastanku se raspravljalo i o problemu komunela, odnosno specifičnog oblika vlasništva u selima na području Ćićarije, gdje su mještani vlasništvo stekli zajedničkom kupnjom velikih pašnjačkih i šumskih površina od Austro-Ugarske, početkom 19. stoljeća, a koji danas predstavljaju neriješeno zemljište na koje im se kao vlasnik pokušava upisati država. Po tom pitanju, koje posebno brine stanovnike Lanišća, dogovorena je zajednička suradnja u pokušaju njegovog rješavanja i zajedničkog nastupanja prema institucijama Republike Hrvatske. (Istarski.hr)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa