zoričić se obrušio na tekst istarskog.hr

'Kolega je branitelj koji je krvario za ovu zemlju'

1
Filip Zoričić (foto: Istarski.hr)
Filip Zoričić (foto: Istarski.hr)

Filip Zoričić je poslao reakciju na današnji tekst Istarskog.hr u kojem se spominje mogućnost ukidanja dvojezičnosti u Puli s obzirom da je podržao nezavisnu listu koju predvodi osoba koja je svojedobno bila na listi koalicije HSP-HČSP u Puli, koja je zagovarala upravo to - ukidanje dvojezičnosti. 

Zoričić ističe da su vrijednosti Pule "antifašizam, Domovinski rat, dvojezičnost i uključivost".

Njegov dopis prenosimo u cijelosti:

 

"Poštovana i poštovani, imam potrebu reagirati nakon današnjeg perfidnog i lošeg teksta novinara Rosande na portalu istarski.hr gdje on, na samo sebi svojstven, neetičan i neobjektivan način, bez imalo predznanja o izborima i Statutu grada Pule, najprije etiketira čovjeka koji je bio nositelj nezavisne iste na izborima za mjesne odbore u Puli, a potom i tendecioznim, i meni nerazumljivim, tekstom o ukidanju dvojezičnosti.

Imao sam potrebu mailom se obratiti ne samo portalu, nego i Zajednici Talijana grada Pule i predstavnicima braniteljskih udruga i antifašista, jer ovim tekstom se podrivaju prevažne grupe građana, koje svojim radom, itekako predstavljaju identitet našeg grada. 

Jasno i nedvosmisleno ograđujem se od svih spomenutih navoda.

Građanke i građani, koji su izabrani za članove vijeća mjesnih odbora, dobili su glasove, a time i potporu svojih sugrađana i sugrađanki kako bi svojim djelovanjem poboljšali kvalitetu života svoje sredine. Kao gradonačelnik, dužan sam sa svima surađivati i biti na raspolaganju, bez obzira na stranačko opredjeljenje, a što sam i naglasio na posljednjoj konferenciji za medije. 

Idemo ispočetka. 

Najprije jasno i nedvosmisleno ističem kako nema govora o promjeni imena Titovog parka niti je o tome ikada bilo riječi. Svaki put bilo obilježavanjem spomendana ili praznika ili na Danu grada jasno i glasno ističem antifašistički identitet i grada i Istre i Hrvatske, a to i djelima i pokazujemo. Uostalom otvorenjem Parka Anne Frank poslali smo poruku koju je vidjela cijela Hrvatska.

Po pitanju njegovanja jezika i kulture talijanske nacionalne manjine ova Uprava učinila je značajne korake u proteklom razdoblju. Važna je Odluka o uporabi talijanskog jezika i pisma u poslovanju trgovačkih društava i ustanova čiji je većinski vlasnik / osnivač Grad Pula iz kolovoza 2022. godine. Nadalje, preregulacija tabela za nazive ulica kako bi bila vidljiva na oba pisma te nadopuna naziva na velikim pločama na ulazu i izlazu iz grada, dvojezični natpis na Dječjoj knjižnici, autobusnim stajalištima, gradskim autobusima, parkiralištima, gradskom groblju te na plakatima kulturnih događanja i drugim javnim mjestima od značaja za građanstvo. A posebno sam ponosan na sve izrečeno iz mojih usta na obilježavanju spomena žrtava Vergarole kao i na suradnju s talijanskom osnovnom školom. Još nas posla čeka, ali sam zahvalan svima u Zajednici na kooperativnosti i uzajamnom povjerenju.

Itekako je vidljivo da njegujemo suradnju s pripadnicima talijanske nacionalne manjine, predstavnicima ostalih manjina u gradu, esulima, ali i udrugama poput Udruge antifašističkih boraca i antifašista Pule, udrugama proizašlim iz Domovinskog rata, ranjivim skupinama itd.

Navedeni kolega, nositelj liste u mjesnom odboru, branitelj je iz Domovinskog rata i krvario je za ovu zemlju da bi Rosanda sada njime "brisao pod", dok me stavovi neke koalicije, koja nema nikakve veze s ovim izborima, niti zanimaju niti se s njima slažem. A kada pogledamo cijelu listu, jasno je da sve navedeno u tekstu pada u vodu. Brojati krvna zrnca zasigurno neću. 

Kada govorimo o Mjesnim oborima, važno je napomenuti kako mjesni odbori programom rada predlažu aktivnosti osobito u pogledu: potreba stanovnika u djelokrugu brige o djeci, obrazovanju i odgoju, javnom zdravlju, aktivnosti vezanih uz zaštitu okoliša i poboljšanju kvalitete stanovanja, socijalne skrbi stanovnika, osiguranja potreba u kulturi, tehničkoj kulturi, tjelesnoj kulturi i sportu, poboljšanja prostornih uvjeta rada Mjesnog odbora.

Toliko o svemu. Vjerujem da nam je svima cilj grad i građanski duh koji krase i povijest i sadašnjost Pule, a siguran sam i budućnost.

Žalostan sam da se na ovakav način povezuje i interpretira, bez da se provjeri Statut grada, ovlasti gradonačelnika i Gradskog vijeća, rad mjesnih odbora itd.

Siguran sam da će građani znati dobro razlučiti cilj od svrhe, tekst od namjere.

Srdačno!", napisao je Zoričić. (Istarski.hr)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa