zoričić se obrušio na tekst istarskog.hr

'Kolega je branitelj koji je krvario za ovu zemlju'

20.02.2024 - 12:27
Filip Zoričić (foto: Istarski.hr)
Filip Zoričić (foto: Istarski.hr)

Filip Zoričić je poslao reakciju na današnji tekst Istarskog.hr u kojem se spominje mogućnost ukidanja dvojezičnosti u Puli s obzirom da je podržao nezavisnu listu koju predvodi osoba koja je svojedobno bila na listi koalicije HSP-HČSP u Puli, koja je zagovarala upravo to - ukidanje dvojezičnosti. 

Zoričić ističe da su vrijednosti Pule "antifašizam, Domovinski rat, dvojezičnost i uključivost".

Njegov dopis prenosimo u cijelosti:

 

"Poštovana i poštovani, imam potrebu reagirati nakon današnjeg perfidnog i lošeg teksta novinara Rosande na portalu istarski.hr gdje on, na samo sebi svojstven, neetičan i neobjektivan način, bez imalo predznanja o izborima i Statutu grada Pule, najprije etiketira čovjeka koji je bio nositelj nezavisne iste na izborima za mjesne odbore u Puli, a potom i tendecioznim, i meni nerazumljivim, tekstom o ukidanju dvojezičnosti.

Imao sam potrebu mailom se obratiti ne samo portalu, nego i Zajednici Talijana grada Pule i predstavnicima braniteljskih udruga i antifašista, jer ovim tekstom se podrivaju prevažne grupe građana, koje svojim radom, itekako predstavljaju identitet našeg grada. 

Jasno i nedvosmisleno ograđujem se od svih spomenutih navoda.

Građanke i građani, koji su izabrani za članove vijeća mjesnih odbora, dobili su glasove, a time i potporu svojih sugrađana i sugrađanki kako bi svojim djelovanjem poboljšali kvalitetu života svoje sredine. Kao gradonačelnik, dužan sam sa svima surađivati i biti na raspolaganju, bez obzira na stranačko opredjeljenje, a što sam i naglasio na posljednjoj konferenciji za medije. 

Idemo ispočetka. 

Najprije jasno i nedvosmisleno ističem kako nema govora o promjeni imena Titovog parka niti je o tome ikada bilo riječi. Svaki put bilo obilježavanjem spomendana ili praznika ili na Danu grada jasno i glasno ističem antifašistički identitet i grada i Istre i Hrvatske, a to i djelima i pokazujemo. Uostalom otvorenjem Parka Anne Frank poslali smo poruku koju je vidjela cijela Hrvatska.

Po pitanju njegovanja jezika i kulture talijanske nacionalne manjine ova Uprava učinila je značajne korake u proteklom razdoblju. Važna je Odluka o uporabi talijanskog jezika i pisma u poslovanju trgovačkih društava i ustanova čiji je većinski vlasnik / osnivač Grad Pula iz kolovoza 2022. godine. Nadalje, preregulacija tabela za nazive ulica kako bi bila vidljiva na oba pisma te nadopuna naziva na velikim pločama na ulazu i izlazu iz grada, dvojezični natpis na Dječjoj knjižnici, autobusnim stajalištima, gradskim autobusima, parkiralištima, gradskom groblju te na plakatima kulturnih događanja i drugim javnim mjestima od značaja za građanstvo. A posebno sam ponosan na sve izrečeno iz mojih usta na obilježavanju spomena žrtava Vergarole kao i na suradnju s talijanskom osnovnom školom. Još nas posla čeka, ali sam zahvalan svima u Zajednici na kooperativnosti i uzajamnom povjerenju.

Itekako je vidljivo da njegujemo suradnju s pripadnicima talijanske nacionalne manjine, predstavnicima ostalih manjina u gradu, esulima, ali i udrugama poput Udruge antifašističkih boraca i antifašista Pule, udrugama proizašlim iz Domovinskog rata, ranjivim skupinama itd.

Navedeni kolega, nositelj liste u mjesnom odboru, branitelj je iz Domovinskog rata i krvario je za ovu zemlju da bi Rosanda sada njime "brisao pod", dok me stavovi neke koalicije, koja nema nikakve veze s ovim izborima, niti zanimaju niti se s njima slažem. A kada pogledamo cijelu listu, jasno je da sve navedeno u tekstu pada u vodu. Brojati krvna zrnca zasigurno neću. 

Kada govorimo o Mjesnim oborima, važno je napomenuti kako mjesni odbori programom rada predlažu aktivnosti osobito u pogledu: potreba stanovnika u djelokrugu brige o djeci, obrazovanju i odgoju, javnom zdravlju, aktivnosti vezanih uz zaštitu okoliša i poboljšanju kvalitete stanovanja, socijalne skrbi stanovnika, osiguranja potreba u kulturi, tehničkoj kulturi, tjelesnoj kulturi i sportu, poboljšanja prostornih uvjeta rada Mjesnog odbora.

Toliko o svemu. Vjerujem da nam je svima cilj grad i građanski duh koji krase i povijest i sadašnjost Pule, a siguran sam i budućnost.

Žalostan sam da se na ovakav način povezuje i interpretira, bez da se provjeri Statut grada, ovlasti gradonačelnika i Gradskog vijeća, rad mjesnih odbora itd.

Siguran sam da će građani znati dobro razlučiti cilj od svrhe, tekst od namjere.

Srdačno!", napisao je Zoričić. (Istarski.hr)

Tweet

Posljednje novosti