opet koketira s ektremistima

Zoričić se zbližio s desničarima. Slijedi li ukidanje dvojezičnosti?

20.02.2024 - 08:55
Filip Zoričić (Foto: Srećko Niketić/PIXSELL)
Filip Zoričić (Foto: Srećko Niketić/PIXSELL)

Izgleda da se gradonačelnik Pule Filip Zoričić udružio i zbližio s ektremno desnim opcijama koje imaju ambiciju, recimo, ukinuti dvojezičnost u Puli i financije svim manjinama. Konkretno, Zoričić je izjavio:

"Kada je riječ o nezavisnim listama koje su bliske mojoj nezavisnoj listi, s kojima surađujemo, to su Stari Grad i Štinjan, a dobili smo vijećnike na Gregovici, u Šijani, Stoji, Kaštanjeru i Monvidalu."

Vijećnik s kojim Zoričić surađuje je Bernard Mostarkić, jedan od izabranih u MO Kaštanjer, koji je 2013. godine bio na listi koalicije HSP-HČSP za pulsko Gradsko vijeće. Pa podsjetimo što je ta koalicija tada izjavljivala i predlagala.

"Zalagat ćemo se za ukidanje dvojezičnosti i svega što ona predstavlja te preusmjeravanje novca namijenjenog nacionalnim manjinama u projekte koji će koristiti cijeloj zajednici", ustvrdili su. Teško je reći što su pod time mislili. Jer, dvojezičnosti predstavlja autohtonu talijansku zajednicu u Puli. Dakle, možda bi se po njima trebalo "ukinuti" i sve Talijane.

 

"Također, želimo da se prestane pod maskom antifašizma veličati komunizam i njegov zločinački vođa Tito i da lijepi park na rivi više ne nagrđuje njegovo ime", kazali su. Što su još zamišljali, a možda nisu izjavili, može se vrlo lako pretpostaviti.

Ne treba ni podsjećati da kontroverzna stranka HČSP nikada nije skrivala svoj nacifašistički identitet. Štoviše, njezini članovi javno, ponekad i uz blagoslov Katoličke crkve, pa i u Puli, obilježavaju obljetnice proglašenja NDH, zločinačke kvislinške države koja je u suprotnosti i s Ustavom Republike Hrvatske.

To nije prva ektremno desna eskapada Zoričićevih suradnika. Nedavno smo pisali o tome da jedna pulska pročelnica također simpatizira ustašku stranku HČSP, te javno objavljuje znakovlje koje podsjeća na zloglasnu NDH. Ubrzo je reagirao gradonačelnik Zoričić koji je, naravno, osudio takvo što.

"Jasno osuđujem svaku vrstu ekstremizma i nacionalizma", rekao je, između ostalog, tada Zoričić.

Kako će sada objasniti otvorenu suradnju s deklariranim pripadnicima ektremno desnih političkih opcija, te planira li ukinuti dvojezičnost, šikanirati manjine i tome slično, upitali smo ga te ćemo odgovor objaviti čim i ako pristigne. (Marcello Rosanda)

Tweet

Posljednje novosti