Hrvatski vejperi na konferenciji u Panami:

'Ograničavanjem alternativnih nikotinskih proizvoda samo gurate ljude natrag prema cigaretama'

0
S konferencije u Panami
S konferencije u Panami

Pušači imaju temeljno pravo na informacije i na izbor za njih manje štetnih alternativnih nikotinskih i duhanskih proizvoda, a bilo kakva dodatna ograničenja tih proizvoda pušače samo guraju natrag cigaretama i pušenju.

Svjetska zdravstvena organizacija bi trebala promijeniti stav koji forsira isključivo ograničenja i izjednačavanje novih bezdimnih proizvoda sa cigaretama te se ugledati na zemlje poput Švedske, Japana i UK, gdje se protiv pušenja iznimno efikasno bore poticanjem pušača na bezdimne proizvode, e-cigarete, grijane duhane i nikotinske vrećice.

 

Glavne su to poruke Filipa Tokića, predsjednika udruge korisnika CROHM i drugih vejpera okupljenih u delegaciju Svjetske organizacije vejpera (WVA – World Vapers' Alliance) na konferenciji pod nazivom "Good Cop-Bad Cop" koja se prošlog tjedna održala u Panami, a organizirana je od strane američke udruge Taxpayers Protection Alliance.

Filip Tokić

Kako su naveli iz CROHM-a, Hrvatska je do sada slijedila sve naputke Svjetske zdravstvene organizacije kada je borba protiv pušenja u pitanju, a rezultat je da imamo kontinuirano visok broj pušača i lošu javno zdravstvenu sliku zbog bolesti povezanih s pušenjem. Statistike Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Hrvatsku ukazuju na poražavajuću nacionalnu statistiku prema kojoj čak 31 posto odrasle populacije puši. Hrvatska je jedna od EU zemalja koja je najrestriktivnija prema bezdimnim proizvodima u EU, jer ih izjednačuje s cigaretama, što, prema CROHM-u, sprječava pušačima pravo na informiranje i na izbor manje štetnih proizvoda.

"Posljedice politike Svjetske zdravstvene organizacije najbolje su vidljive na primjeru Hrvatske. Već desetljećima imamo kontinuirano visoke stope pušenja unatoč kontinuiranom rastu cijena duhanskih proizvoda i potpunom izjednačavanju bezdimnih proizvoda sa cigaretama. To očito nije način kako možemo smanjiti pušenje. Zato predlažemo da se redefinira taj stav i da se bezdimni proizvodi koji su dokazano manje štetni od cigareta i reguliraju različito od cigareta. To znači da se odraslim pušačima omogući pravo na informiranje o tim proizvodima i da se potakne prelazak pušača na te proizvode. Srećom, taj pristup smanjenja štete od pušenja je prepoznalo i naše Ministarstvo zdravstva kroz Nacionalnu strategiju djelovanja na području ovisnosti. Vjerujemo da će i u praksi u Hrvatskoj skoro zaživjeti rješenja koja će omogućiti pušačima izbor manje štetne alternative, a to predlažemo i Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji", izjavio je u Filip Tokić, predsjednik Udruge CROHM.

CROHM naglašava da su, prema zaključcima globalnog znanstvenog autoriteta Cochrane, koji je recenzirao više od 78 znanstvenih istraživanja koja su utvrdila višestruko veću učinkovitost e-cigareta u odvikavanju od pušenja od ostalih dostupnih metoda, izračunali da u Hrvatskoj godišnje 72.000 ljudi može prestati pušiti ako ih se potakne na prelazak na e-cigarete, što može napraviti najveći iskorak u javnom zdravstvu i približiti Hrvatsku prema EU ciljevima za smanjenje pušenja.

Uspjeh u borbi protiv pušenja poticanjem bezdimnih proizvoda najbolje pokazuje primjer Švedske koja je tom strategijom, potpuno suprotnom od rigorozne politike Svjetske zdravstvene organzacije, uspjela u posljednjih 15 godina smanjiti stopu pušača u populaciji s 15 posto na, izvjesno je, ispod 5 posto do kraja ove godine. To će Švedsku učiniti prvom zemljom bez dima u Europi, a od svih drugih EU zemalja koje su daleko od tog cilja je razlikuje isključivo pozitivan tretman bezdimnih proizvoda. (Istarski.hr)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa