Astro party Lunasa: Novigrad u znaku astronomije, romantike, mistike i mitologije

04.08.2013 - 08:12
Specifični sadržaji Astro party Lunasa odvijali su se u posebnoj atmosfer
Specifični sadržaji Astro party Lunasa odvijali su se u posebnoj atmosfer

U Novigradu je 1. i 2. kolovoza u večernjima satima na prostoru Velikog trga i Parka Novigradske biskupije po sedmi puta održana po mnogočemu jedinstvena i posebna manifestacija „Astro party Lunasa“. Riječ je o dvodnevnom programu čiji su se specifični sadržaji odvijali u posebnoj atmosferi, a cijela se manifestacija temelji se na elementima astronomije, romantike, mistike i mitologije…

Posebna atmosfera Lunase stvorena je tako što je za potrebe manifestacije prostor Velikog trga i Parka Novigradske biskupije, bio – kao i prethodnih godina - u potpunom mraku, s isključenom javnom rasvjetom, a jedino svijetlo davale će svjećice i baklje postavljene uzduž staza kojima su se posjetitelji kretali. Posjetitelje manifestacije dočekala je pak posebno upečatljiva slika novigradskog zvonika posebnim projekcijama „oslikanog“ od vrha do dna.

Antičke božice i „ljubavni krijesovi“

Prvoga dana manifestacije program je započeo zanimljivim predavanjem u atriju Muzeja Lapidarium Korada Korlevića, voditelja višnjanske zvjezdarnice, na temu iz astronomije: „Tajne 'crvenog planeta'“. Od 21.30 do 23 sata na nekoliko lokacija - Velikom trgu, maloj rotondi na zidinama i u Parku Novigradske biskupije, odvijao se vizualno i scenski izuzetno atraktivan performans i modna revija pod nazivom „Ljepota i moć antičkih božica“, program u režiji studenata Interdisciplinarnog studija kulture i turizma Fakulteta za turizam i ekonomiju dr. Mio Mirković Pula, te Studentskog zbora Sveučilišta Jurja Dobrile, predvođenih Paolom Batelom i Tatjanom Bulešić. Kostime je izradio pulski umjetnik Uroš Raguž, koji je zaslužan i za šminku te frizuru „božica“. Program će voditi magistar glume Franjo Tončinić.

Cijelo vrijeme posjetitelji su u Parku mogli teleskopima promatrati nebeska tijela, uz objašnjenja astronoma iz Zvjezdarnice Višnjan. 

Štrige i štriguni, kazalište sjena i koncert Drvoreda

Drugoga dana manifestacije program je otvoren predavanjem Drage Orlića na temu iz istarske mitologije: „Štorice o štrigama i štrigunima“, u atriju Muzeja Lapidarium, nakon čega je uslijedio atraktivni žonglerski show s vatrom „Artifan dua“ na Velikom trgu. U Parku Novigradske biskupije održana je potom nesvakidašnja predstava kazališta sjena „Leonardo da Vinci – tajanstveni genije“ u izvođenju zagrebačkog „Teatra sjena“. Na Trgu se pak odvijao glazbeni program uz nastup glazbene skupine „Drvored“, uz vesele melodije i ritmove, od jidiškog klezmera, preko Manouchea, sve do jamajčanskog ska, swinga, ethna i jazza… I druge su večeri brojni posjetitelji u Parku Novigradske biskupije teleskopima promatrali nebeska tijela, uz objašnjenja astronoma iz Zvjezdarnice Višnjan.

Posebnost ovogodišnje Lunase bili su i tzv. „ljubavni krijesovi“, po uzoru na običaj koji su drevni narodi prakticirali u vrijeme Lunase. Riječ je naime o krijesovima koje su preskakali mladi zaljubljeni parovi držeći se za ruke. Ukoliko bi krijesove preskočili bez da ispuste partnerovu ruku, bio bi to znak da je njihova veza uspješna i ima budućnost. Sličnu su prigodu da „ispitaju“ uspješnost svoje veze organizatori ponudili i posjetiteljima Lunase, a parovi koji su uspješno preskočili krijes dobili su i malu simboličnu uspomenu, odnosno "potvrdu prave ljubavi“…

Obje večeri na Velikom trgu iza zvonika bio je upriličen i mali izložbeno-prodajni sajam prigodnih rukotvorina, suvenira i umjetničkih predmeta, kao i biološki  i ekološki uzgojenih, te autohtonih poljoprivrednih proizvoda našega kraja, pod nazivom „Darovi prirode i vrijednih ruku“. Na prostoru Parka obje večeri održana je kreativna likovna radionica za djecu, pod vodstvom članova novigradske Atelier-galerije Agata. Također obje večeri na gradski zvonik, gotovo cijelom njegovom visinom, projicirani su razni upečatljivi motivi, od nebeskih tijela do artističkih vizualnih kreacija.

Lunasa - praznik drevnih naroda

Podsjetimo kako je ova manifestacija pokrenuta prije sedam godina, održava se od početka prvoga dana u kolovozu, da bi prije četiri godine postala dvodnevnom manifestacijom. Datum Lunase vezan je uz 1. kolovoza, obzirom da su na taj dan neki drevni narodi slavili ljeto u njegovoj najvećoj snazi, zahvaljujući pritom prirodi i bogovima na svim darovima i blagodatima koje uživaju. Otuda i naziv manifestacije, Lunasa (Lughnasadh), kako su taj dan u svojem kalendaru nazivali Kelti, drevni narod na čijoj se kulturi dobrim dijelom temelji i naša današnja civilizacija, s mnogim elementima i obilježjima koja su ostavština upravo te drevne kulture. Isto tako, manifestacija valorizira činjenicu kako je Novigrad prije sedam godina dobio prvu europsku nagradu za projekt ekološke odnosno energetski učinkovite i održive javne rasvjete. (Foto: Kristian Macinić)

Organizator Lunase je Turistička zajednica Grada Novigrada uz podršku Grada Novigrada.
Organizator Lunase je Turistička zajednica Grada Novigrada uz podršku Grada Novigrada.

Tweet

Posljednje novosti