Povodom svjetskog dana gin tonica

Foto Donosimo vam priču o nastanku Karbuna, najtrofejnijeg hrvatskog gina

19.10.2024 - 10:02
Mišel Sirotić, vlasnik destilerije Aura
Mišel Sirotić, vlasnik destilerije Aura

Gin se posljednjih nekoliko godina vratio na velika vrata i postao omiljeno piće za druženje s kolegama na afterwork-u, u subotnjem izlasku ili jednostavno prilikom opuštanja na kraju dana. Štoviše, toliko je ušao u našu svakodnevicu da od njega izrađujemo i sladolede te razne druge slastice. Sve je više evenata posvećeno upravo ginu. Sljedećeg tjedna u Rovinju nas očekuje Ginistra, međunarodni festival koji okuplja pedesetak izlagača koji će na ovogodišnjem izdanju predstaviti preko 70 vrsta ginova.

Najpoznatiji koktel prirpeman s ginom je naravno bezvremenski gin-tonic koji je zahvaljujući svojoj popularnosti dobio i svoj svjetski dan – 19. listopada.

U tom gin-duhu donosimo vam priču kako nastaje jedan od najnagrađivanijih i po mogima najboljih ginova Aurin Premium Istrian Gin Karbun.

Priprema suhih začina

Rukom ubrano, s ljubavlju destilirano

Priča kreće u netaknutoj, pomalo divljoj prirodi, na obroncima Ćićarije, planine koja se nadvila nad većim dijelom sjeverne Istre. Upravo u tom magičnom dijelu Istre, daleko od naselja i cesta, u potpuno čistom okolišu, bere se glavni sastojak gina Karbun borovica ili kako je ovdje nazivaju brinj. To je ujedno i prvi korak u pripremi Karbuna.

Gin Karbun priprema se u obiteljskoj destileriji Aura koja je smještena u stogodišnjem podrumu Narodnog doma u Buzetu. U tom se podrumu nalazi impozantan bakreni kotao, izrađen isključivo za potrebe ove destilerije. Proces kuhanja započinje ubacivanjem bobica borovice u kotao i dodavanjem začina. Receptura Gina Karbun predviđa točno 21 začin, poput korijandera, stolisnika, majčine dušice i drugih od kojih je većina, također ubrana na obroncima Ćićarije i zatim sušena i pripremana za potrebe izrade gina. Sam proces kuhanja traje gotovo osam sati, a iznimno važnu ulogu u tom procesu ima upravo kotao, zahvaljujući kojemu se svi sastojci prožimaju čime se postiže još intenzivnija aromatičnost gina.

Ali vratimo se korak unatrag, što je uopće Karbun? Karbun je dijalektalni izraz za ugljen. Tako su posljednje karbunare s Ćićarije poslužile  kao inspiracija za naziv Aurinog gina. Posebno važna poveznica pritom jest da prilikom destilacije Gin Karbun prolazi proces filtracije kroz aktivni ugljen koji dodatno čisti destilat, a i nudi ga kao vrlo važnu komponentu kod konzumacije.

Aurini zlatni ginovi

Uz Gin Karbun, Aura u ponudi ima još dvije njegove inačice. Najintenziviniji po svojoj snazi, udjelu alkohola i profinjenosti okusa je Gin Karbun Navy Strength s čak 58,5% alkohola. Tu je zatim Gin Karbun Limited Sea Edition, destiliran s pojačanom količinom začina, citrusnih kora te borovih iglica s obale Jadranskog mora, koji svojom prekrasnom plavom ambalažom, mirisom i okusom neodoljivo podsjeća na ljeto. Aura proizvodi i posebnu vrstu gina Premium Gin s bijelim tartufom. Buzet je poznat kao grad tartufa, stoga ne čudi da upravo Aura u suradnji s jednom buzetskom tartufarskom obitelji, potpisuje izradu ovog vrlo specifičnog gina. Njegova je proizvodnja limitirana, a svaka je boca numerirana.

Svi su Aurini ginovi prepoznati od strane ljubitelja tog pića, a njihovu kvalitetu redovito potvrđuje i struka. Ukupno imaju osvojene 42 zlatne medalje s najprestižnijih svjetskih natjecanja. U broju osvojenih zlata prednjače Karbun Navy Strength i Gin Karbun. Aurini ginovi u ovoj su godini osvojili 7 zlatnih medalji, a istaknuti moramo zlatno odličje za Gin Karbun Navy Strength pristiglo iz Velike Britanije s natjecanja “World Gin Awards” u kojoj je Karbun osvojio zlatnu medalju u konkurenciji World’s Best Navy Strength Gin-ova, a ujedno je proglašen i najboljim hrvatskim ginom.

I vi možete sudjelovati u procesu izrade Karbuna

Posebno je zanimljivo da proces kuhanja gina mogu slobodno vidjeti posjetitelji koji se u to vrijeme zateknu u destileriji ili se najave za sudjelovanje u procesu kuhanja. Destilerija nudi vođeni obilazak cjelokupnog proizvodnog procesa izrade Aurinih rakija, likera, ginova i džemova i uključuje razne korake, od maceracije bilja i voća, kuhanja, punjenja ambalaže pa sve do etiketiranja i pakiranja. Destilerija ima i zasebni dio s trgovinom u kojoj se mogu kupiti svi Aurini proizvodi, pa tako i ginovi, a ima i prostor za degustaciju navedenih proizvoda. Preporučamo vam da se prvom prilikom uputite u Buzet u posjet Destileriji Aura i uživate u očaravajućim mirisima i okusima Aurine neodoljive ponude. Svakako kušajte i  fantastičan koktel Ginster koji sljubljuje Gin Karbun s Aurinim Teraninom kojega možete pripremiti prema sljedećem receptu:

Sastojci:
30 ml Aura gin Karbun
100 ml Tonic Water
20 ml Aura Teranino

Priprema: u Gin & Tonic čašu dodati led, navedenu količinu Aura gina Karbun , tonik, Aura Teranino, komadić ugljena i začine po želji (borovica, dehidrirana naranča, zvjezdani anis, pupoljci ruže i sl).

Barskom žlicom pomiješati koktel kružnim pokretima kako bi se svi sastojci spojili.

Konzumirati odmah dok se još led nije otopio. Živjeli!

Tweet

Posljednje novosti