ovdje se školuju studenti iz cijele hrvatske

Muzička akademija u Puli obilježava važnu godišnjicu

12.02.2024 - 08:02

„Situacija u visokom školstvu i društvu općenito je takva da interes za studije umjetnosti, posebno nastavničkog profila nije previše velik. Tu, nažalost, dijelimo istu sudbinu s drugim, puno većim umjetničkim akademijama, a s druge strane, posljednjih se godina sve veći broj maturanata odlučuje za studij izvan Hrvatske. No, unatoč svemu, odaziv studenata je i dalje zadovoljavajući“, ističe dekanica Muzičke akademije u Puli, Laura Čuperjani koja od  listopada prošle godine obnaša dužnost dekanice.

Glazbeno obrazovanje u Puli traje još od 1965. godine, kada je u sklopu Pedagoške akademije upisana prva generacija studenata na dvogodišnji studij glazbenog odgoja. Od tada se neprekidno razvija te je od 2014. godine Odjel za glazbu preimenovan u Muzičku akademiju u Puli.

„Danas akademija djeluje na dvije lokacije. Jedna je u Rovinjskoj ulici, u jednoj od zgrada Sveučilišta, gdje se održava grupna nastava, tamo su još smješteni kabineti profesora i uredi, a na drugoj se lokaciji, u prostorima Doma hrvatskih branitelja održava individualna nastava. U istoj zgradi od ove jeseni imamo i koncertnu dvoranu“, objašnjava Čuperjani.

Muzička akademija u Puli nudi četiri prijediplomska i diplomska studijska programa: Glazbena pedagogija, Klasična harmonika, Pjevanje i Klavir.

„Glazbeni su studiji vrlo zahtjevni jer ne podrazumijevaju samo klasičan vid predavanja, već i dodatne resurse. Tu prije svega mislim na specifičnost individualne nastave, potrebne instrumente i njihovo redovito održavanje, organizaciju mnogih dodatnih aktivnosti koje su neizostavni dio umjetničkog obrazovanja“, govori dekanica i naglašava veliku zahtjevnost kod organizacije koncerata i financiranja pojedinih projekata.

Uz brojne koncerte, projekte, audiciju za studente klavirskog odsjeka koja je Muzička akademija imala od početka ove akademske godine, mnoga događanja tek slijede.

„U narednom nas periodu očekuju projekti koji uključuju niz koncerata u sklopu obilježavanja 30. obljetnice studija klasične harmonike, izvedbu opere H. Purcella - Didona i Enej u Istarskom narodnom kazalištu, Piano Week i mnoge druge koncerte solista i ansambala akademije, ali i mnoge znanstvene i stručne aktivnosti“, kaže dekanica i dodaje da sve njihove aktivnosti doprinose i razvoju lokalne sredine. Stoga im, osim potpore Sveučilišta, posebno za potrebe zahtjevnijih projekata, veliku podršku pružaju Grad Pula, Istarska županija i Turistička zajednica.

Vremena se mijenjaju pa su i interesi mladih drugačiji. Svaka generacija novih studenata donosi nešto novog, specifičnog za tu generaciju. To potvrđuje i profesorica Muzičke akademije u Puli Elda Krajcar Percan koja predaje kolegij Klavir na odsjeku Glazbene pedagogije već punih 27 godina, od ove akademske godine kao vanjska suradnica.

Elda Krajcar Percan

„Studenata na odsjeku Glazbene pedagogije je manje iz razloga što su mogućnosti studiranja različitih disciplina vezanih uz glazbu sve veće tako da studenti imaju velik izbor za odabir studija. Međutim, sve je manje i srednjoškolaca muzičkih škola. Možda su danas studenti manje uporni, potrebni su veći poticaji  mentora, ali ipak iz godine u godinu uspijevamo realizirati različite programe, projekte i nastupe“, komentira profesorica Percan koja se iz godine u godinu s novim izazovima upušta u nove glazbene avanture.

Na akademiji danas studira više od 80 studenata. Studenti dolaze iz gotovo svih dijelova Hrvatske. Jedna od njih je i Dorja Sabolović iz Koprivnice, studentica 4. godine glazbene pedagogije.

Dorja Sabolović

„Izabrala sam taj smjer jer kasnije imam više mogućnosti rada i odabira. Mogu raditi u glazbenoj školi, u osnovnoj i srednjoj školi, točnije u Gimnaziji. Volim raditi s djecom i biti okružena njima, to me baš uveseljava. Tijekom studija imamo praksu na 3. i 4. godini, i to po dva sata u glazbenoj školi, po dva sata u osnovnoj školi i Gimnaziji“, objašnjava Dorja koja nakon studija svakako planira ostati u Istri.

„Pronašla sam se ovdje i mogu reći da mi je Pula postala drugi dom. Ljudi su ovdje puno opušteniji i otvoreniji, i uz sve to, još je i more tu. Nema sumnje da je to odlična kombinacija“, zaključila je naša sugovornica. (Mateja Sponza)

Tweet

Posljednje novosti