RANKO SILIĆ, TRENER BUZETA

'Kada krenemo, to dosta dobro izgleda te samim time dolaze i bodovi'

09.02.2024 - 05:02
Ranko Silić (FOTO: HRS)
Ranko Silić (FOTO: HRS)

Rukometaši Buzeta, tjedan dana ranije od ostatka konkurencije kreću u nastavak sezone u Prvoj rukometnoj ligi - jug u zaostalom susretu protiv Splita, gdje će u subotu s početkom u 17 sati formalno kao gosti dočekati momčad iz najvećeg dalmatinskog grada na svom terenu. Tako će buzetski ljubitelji rukometa već ovoga vikenda na djelu moći vidjeti jesu li njihovi ljubimci spremni za proljetna nadmetanja.

- Pa mislim da smo spremni. Treniramo već mjesec dana, iako smo manju pauzu imali tek od Božića do Nove godine, kako bismo fizički bili u dobrom odnosu i praktički nismo stali od prošle polusezone. Ovaj susret nam ne dolazi baš u najboljem momentu, ali kada bolje pogledam bolje da je došao sada nego pred kraj polusezone kada se već nakupe i ozljede. Nismo još uigrani na način kako bih ja volio da jesmo, ali mislim da je ipak bolje da počnemo ovako tjedan dana ranije, kaže buzetski trener Ranko Silić.

 

Buzećani su na jesen, poput ‘dizelaša’ imali nešto lošiji start, gdje su u prva četiri kola zabilježili tri poraza, no potom su ostvarili seriju od šest uzastopnih susreta bez gubitka bodova, što nije pošlo za rukom niti jednoj momčadi u Prvoj ligi jug, te s utakmicom manje zauzeli su četvrtu poziciju.

- Da, ispada kao da moramo na startu sezone malo ‘odraditi’ te početne greške da bi poslije to izgledalo malo bolje. No, jednom kada krenemo to dosta dobro izgleda i u igri te samim time dolaze i bodovi. Tako da kada sve u svemu pogledam, možemo biti zadovoljni jesenskom polusezonom. To je malo i do naše igre i sreće, ali i rasporeda natjecanja gdje smo na početku imali teško gostovanje u Dubrovniku u kojem je susret mogao otići i na našu stranu, ali nažalost nije. Nakon toga uslijedile su dvije najbolje momčadi Umag i Zamet, koje su po meni u tom trenutku bili stepenicu iznad nas po prikazanoj igri. Nakon toga mogu reći da smo se nekako skupili, te bez obzira na trenutne probleme s ozljedama i odsustvima uspjeli zaredati s pobjedama. Posebno me veseli što smo to postigli sa igrom koju smo prikazali, dodaje Silić.

Hoće li buzetski rukometaši i na proljeće nastaviti s igrama s kojima su završili proteklu godinu?

- Ja se nadam da ćemo biti slični što se tiče igre, a vjerujem i po broju osvojenih bodova, ako ne i bolji. To ne ovisi samo o nama jer je liga jako kompetentna i omjeri snaga su dosta uravnoteženi. Kod mnogih susreta prevaga će biti domaći teren, iako će teško biti protiv mnogih ekipa unaprijed upisati bodove. Smatram da je to dobro za ligu i da s time dobivamo određenu kvalitetu, kaže Silić.

Buzećani su u prošloj sezoni na kraju regularnog dijela zauzeli drugo mjesto i ušli u kvalifikacije za premijerligaški rang. Ove su sezone svjesni da se nekoliko ekipa značajno pojačalo, no ambicije se nisu značajnije mijenjale od lani.

- Cilj je pokušati biti što bliže vrhu, no sigurno imamo lagodniju poziciju na proljeće jer nam ne ‘gori pod nogama’ što se tiče nekakve borbe za ostanak u ligi. Stoga vjerujem da će biti mnogo prilike i za isprobavanje nekih novih stvari za nadolazeće sezone i dati priliku mladim igračima da polako stasaju. No bez obzira na to želja nam je nastaviti i s uspješnim rezultatima i boriti se do kraja za što bolju poziciju na prvenstvenoj ljestvici, kaže buzetski rukometni strateg.

Momčad je u odnosu na prošlogodišnju djelomično izmijenjena. Sudbina malih sredina poput Buzeta je da se odlaskom mladih igrača na fakultet i roster smanjuje, no bez obzira na to momčad sa sjevera Istre svake godine uspijeva pronaći ‘neke nove klince’ koji će nastaviti gurati rukometni ‘vlak’ prema vrhu ljestvice.

- Izgubili smo dvojicu jako bitnih igrača, što se pogotovo vidjelo na samom početku lige, gdje nismo imali toliko kvalitetu na treninzima i samim time je patila i igra na utakmicama. Ali kasnije su neki mlađi igrači za koje nismo mislili da mogu tako brzo stasati pokazali su kroz nastup u drugoj ekipi da imaju kvalitetu za ovaj rang, počeli su prikazivati dobra izdanja na utakmicama i uključujemo ih sve više i u prvi sastav, gdje se nadam da će krajem ove sezone ili početkom druge moći biti vrlo važni kotačići u našoj rotaciji. 

O svom prvom protivniku buzetski trener zna mnogo, iako se još nisu imali priliku susresti u prvenstvu ove sezone.

-Split je tipična dalmatinska ekipa, fizički jako dominantna i dobra u šutu izvana i na poziciji pivota što nama može raditi puno problema, s obzirom da smo ekipa koja nema masu već se više baziramo na obrambenoj agresivnosti i tranziciji. Jako će ovisiti tko će uspjeti nametnuti svoj ritam i prikazati svoje kvalitete. Uzimali su bodove i na gostujućim susretima, stoga možemo očekivati tešku utakmicu. No ukoliko budemo pravi i razigrani mislim da možemo očekivati kako će bodovi ipak ostati u Buzetu. Nakon toga nas očekuju dva gostovanja u Splitu tako da moramo ozbiljno odraditi te susrete, kaže trener rukometaša Buzeta Ranko Silić (Siniša Žulić)



 

Tweet

Posljednje novosti