privlačenje mladih

Umag dodijelio rekordne stipendije. Privukli su studente 'od svuda'

1

Ne bi li privukao studente iz cijele Hrvatske, Grad Umag je i ove godine raspisao natječaj s rekordnim stipendijama do 5.000 eura godišnje za deficitarna zanimanja.

Tako su za obrazovnu godinu 2023./2024. dodijeljene ukupno 24 stipendije studentima s prebivalištem na području Republike Hrvatske koji su upisali studije za deficitarna zanimanja od javnog interesa za Grad Umag (medicina, sestrinstvo, predškolski odgoj, razredna nastava, matematika-nastavnički smjer, biologija-nastavnički smjer, informatika-nastavnički smjer, engleski jezik-nastavnički smjer, politehnika-nastavnički smjer, kemija-nastavnički smjer, geografija-nastavnički smjer, edukacijska rehabilitacija te socijalni rad), od kojih je 9 iz Umaga, 1 iz Brtonigle, 2 iz Splita i Virovitice te po 1 student iz Sesveta, Nuštra, Ogulina, Zagreba, Babine Grede, Bjelovara, Dekanovca, Vinkovaca, Ivankova i Skrada.

 

Posebnost umaških stipendija jest da su dostupne svim studentima s područja Istre i Hrvatske, a ne samo grada Umaga, uz uvjet da na području grada Umaga rade onoliko godina koliko su primali stipendije. Grad Umag će studentima nakon završetka studija i zapošljavanja u Umagu, kroz poticajne mjere bodovanja, omogućiti kupnju POS-stanova, što predstavlja, uz postojeću mjeru besplatnih vrtića, demografsku politiku Grada Umaga koja osigurava perspektivu za mlade obitelji.

Osim navedenih stipendija, danas, 5. siječnja 2024. godine, gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese, zajedno sa svojim zamjenicima Florianom Bassanese Radin i Maurom Jurmanom, službeno je dodijelio i redovne stipendije, u rasponu od 1.000 do 3.000 eura, a za studente druge i treće godine preddiplomskih i stručnih studija, studente 4., 5. i 6. godine integriranih (preddiplomskih i diplomskih), sveučilišnih studija, te studente 1. i 2. godine diplomskih sveučilišnih te specijalističkih diplomskih studija, kao i s njima izjednačenim studijima u inozemstvu, za zanimanja koja nisu kvalificirana kao deficitarna od javnog interesa za Grad Umag

Gradonačelnik je čestitao svim studentima te posebno istaknuo potrebu za stipendijama za deficitarna zanimanja koja su dio politike mladih, odnosno demografske i politike održivog društvenog razvoja grada Umaga.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa