teška nesreća tema dana u nacionalnim medijima

Foto Stravičan sudar vlakova u susjedstvu Istre. Strojovođa morao skakati van (galerija)

11.12.2023 - 14:32
Foto: Srećko Niketić/Pixsell
Foto: Srećko Niketić/Pixsell

Glavna tema dana u nacionalnim medijima je željeznička nesreća koja se dogodila jutros u blizini Istre, odnosno pored Rijeke.

Teretni vlak privatnog prijevoznika Rail Cargo Carrier - Croatia (RCC) natovaren žitaricama iskočio je kod kolodvora Meja-Škrljevo s tračnica i pritom udario u pružno vozilo HŽ Infrastrukture.

"Sve se dešavalo u svega nekoliko sekundi, možda koja minuta. Nakon što teretni vlak nije stao u Meji, prometnica je odmah kontaktirala kolege u Škrljevu odakle je dolazilo TMD vozilo. Oni su, da bi zaustavili jureći vlak, prvo morali tražiti dopuštenje za isključivanje napona, a onda su u toj brzini, u maksimalno nekoliko minuta, uspjeli obavijestiti strojovođu TMD-a da mu ususret dolazi teretnjak te da doslovno iskače i spašava živu glavu", ispričao je za 24sata Mario Grbešić, predsjednik Sindikata prometnika vlakova RH.

 

On pretpostavlja da je vozač TMD-a vjerojatno zaustavio motorno vozilo i doslovno iskočio van. Svega nekoliko sekundi nakon toga, u vozilo je udario teretnjak.

"Nastavio je gurati to vozilo, da bi naposljetku obojica djelomično iskočili iz tračnica", rekao je Grbešić.

Direktor RCC-a, Milan Brkić, potvrdio je da se prema prvim informacijama nesreća dogodila kad su kočnice na teretnom vlaku otkazale.

"Imam informaciju da je vlak jednostavno izgubio kočenje. Naš strojovođa bio je dosta priseban te je preko radioveze (jer preko dispečera nije mogao nazvati) javio da se nekontrolirano kreće od Meje", rekao je on. 

Kaže i kako je vlak na sebi imao dvije lokomotive i bio natovaren žitaricama koje je vozio iz Koprivnice prema silosu u Rijeku.

 

Tweet

Posljednje novosti