Kako ostaviti dobar dojam na razgovoru za posao?

08.12.2023 - 13:48

Bilo da imate razgovor za posao uživo ili online, na vama je prikazati se u najboljem svjetlu potencijalnom poslodavcu i uvjeriti ga da ste baš vi prava osoba za otvoreno radno mjesto.

Razgovor za posao ključan je korak kako biste promijenili radno mjesto ili pronašli svoj prvi posao. Upravo tada pada odluka jeste li prava osoba za tvrtku u kojoj želite raditi, zbog čega je itekako važno ostaviti pravi dojam na osobu koja vas intervjuira.

Pritom se nije pametno uzdati u sreću, već je na vama što bolje se pripremiti za sve što vas tamo čeka. To naravno uključuje istraživanje vašeg potencijalnog poslodavca, ali i rad na vlastitoj komunikacijskoj vještini, jer upravo o njoj najviše ovisi hoćete li uspjeti poslati jasnu poruku da ste vi najbolji izbor za ponuđeno radno mjesto.

Uglavnom, razgovor za posao od vas traži ozbiljan pristup i uspješnu prezentaciju, zbog čega donosimo nekoliko savjeta kako se što bolje predstaviti novom poslodavcu.

Izbor odjeće nije nevažan

Istina je, bilo da se natječete za neko od najtraženijih zanimanja u Hrvatskoj ili za radno mjesto koje malotko želi obavljati, svejedno je nužno na razgovoru za posao paziti na detalje.

Naime, čak i ako se razgovor odvija online, svejedno je bitno što ćete odjenuti na sebe. Naravno, svaka struka ima vlastiti kodeks odijevanja pa to trebate istražiti i uzeti u obzir. Pokušajte odjenuti nešto što neće biti previše napadno, a opet da nije niti potpuno bezlično.

Ako već radite u struci, tada vam vjerojatno neće biti problem pronaći pravu odjeću za razgovor. Ako pak tek ulazite u novu poslovnu sferu, tada se svakako raspitajte o odijevanju, kako biste osobi koja vas intervjuira pokazali da se namjeravate uspješno uklopiti u poslovno okruženje u kojem planirate raditi.

Proučite firmu i saznajte što više o proceduri

Kada idete na razgovor ne samo da je nužno proučiti pitanja za posao koja bi se mogla pojaviti, već i cjelokupnu radnu filozofiju koja stoji iza kompanije u kojoj pokušavate dobiti angažman.

Istraživanje može krenuti s web stranicom tvrtke, jer tamo ćete pronaći ono osnovno o ideji koja pokreće radni kolektiv, kao i dodatne vrijedne informacije o zaduženjima kojima ćete se možda baš vi morati baviti.

Ako imate poznanika ili prijatelja koji već radi u kompaniji, tada ga obavezno kontaktirajte i pitajte kako obično izgleda razgovor za posao. Čuti informacije iz prve ruke zlata vrijedi pa se ne ustručavajte potražiti pomoć onih koji su već prošli ono što vi tek trebate proći. Ako još k tome uspijete saznati nešto o osobi koja vas intervjuira, tim bolje.

Postoje i neke pitanja koja se pojavljuju na većini razgovora za posao, vezana uz vaše iskustvo i vaše vještine pa pokušajte u glavi osmisliti što bolje odgovore na njih. A ako ste u odličnoj pregovaračkoj poziciji tada obavezno smislite i vlastita pitanja koja ćete vi postaviti na razgovoru, kako biste saznali je li taj posao uopće najbolja opcija za vas koju trenutno imate na tržištu.

Komunicirajte jasno, pristojno i samouvjereno

Na razgovoru za posao najbolje prolaze oni koji komuniciraju pristojno i obraćaju se s poštovanjem osobi koja ih intervjuira. Nekad se od vas traži krajnje formalna komunikacija, nekad pomalo neformalna, no pristojnost je definitivno uvijek nužna.

Traži se od vas i da jasnim rečenicama opišete svoje iskustvo, kao i vještine kojima raspolažete. Uljepšavanje i pričanje bajki tu vam neće mnogo pomoći, jer ljudi koji vode razgovor obično su iskusni i brzo će detektirati lovca u mutnom.

Naravno, morate biti samouvjereni, jer time pokazujete da ste spremni samostalno donositi važne odluke na novom ranom mjestu te ćete iza njih čvrsto stajati. Također vam takav stav pomaže da se izborite za bolju poziciju vezanu uz plaću, jer vas potencijalni poslodavac neće moći navući na manji iznos nego što ga zaslužujete.

To ipak ne znači da možete doći na razgovor i reći da je novac vaša glavna motivacija za obavljanje posla. Naravno da svi radimo zbog plaće na kraju mjeseca, no u praksi se pokazuje da poslodavci to ne žele čuti na glas. Zato je uvijek dobro reći da vas pokreće želja za novim iskustvima i izazovima te ste izuzetno motivirani dokazati se u novom poslovnom okruženju.

U svakom slučaju, koliko ćete imati manevarskog prostora na razgovoru ovisit će prije svega o vašem iskustvu i reputaciji, kao i o konkurenciji na tržištu rada. Zato svakako dobro ocijenite vlastitu pregovaračku poziciju prije nego krenete u osvajanje novog radnog mjesta, kako biste izvukli maksimum iz tog razgovora, budući da kasnije ipak postaje puno teže izboriti se za višu plaću i redovite povišice.

Tweet

Posljednje novosti