POREČKI STRATEG DOBIO POSAO U BUNDESLIGI

Jedini Istrijan na klupi kluba iz Lige prvaka

11.12.2023 - 13:32
Danijel Jumić (foto: Luka Stanzl / PIXSELL)
Danijel Jumić (foto: Luka Stanzl / PIXSELL)

Posljednjih dana mjeseca studenog veliku je pažnju u domaćim sportskim medijima zaokupila informacija kako je poznati hrvatski stručnjak Nenad Bjelica preuzeo klupu Union Berlina, njemačkog velikana iz glavnog grada koji ove sezone nastupa i u Ligi prvaka. Iskusni i priznati nogometni stručnjak, kojeg djelomično možemo smatrati i Porečanom s obzirom da u Istri ima stan te provodi veliki dio slobodnog vremena, a trenutno tu gradi i kuću, za svog je najbližeg suradnika u posljednja dva europska angažmana izabrao mladog porečkog nogometnog stručnjaka Danijela Jumića. Ovaj se dvojac zna već jako dugo, otkad su pred petnaestak godina zajedno nastupali za austrijski Kärnten. Jumić je u svojoj dosadašnjoj karijeri sjedio na klupi porečkog Jadrana, kratko i Istre 1961 kada je stigao do finala hrvatskog kupa 2020. godine, da bi obnašao i dužnost voditelja omladinske škole Istre 1961 i Osijeka, gdje je također stigao na Bjeličin poziv. Nakon epizode u turskom Trabzonsporu, sada će zajedno pokušati spasiti njemačkog velikana.

- Ja sam bio mlad igrač, a on na zalasku karijere pa smo dvije sezone igrali zajedno u Klagenfurtu i od tad traje naše poznanstvo. Suradnju smo započeli u Osijeku, on kao trener a ja kao direktor omladinske škole. Nakon Turske sada smo ponovno ovdje zajedno. Jako je ugodno s njim za raditi i čast mi je imati prilike za raditi s njime. Svi koji ga poznaju znaju da su njegove ljudske i kvalitativne karakteristike na jako visokoj razini i vjerujem da ćemo ovdje napraviti jako puno dobro stvari, kaže o suradnji s proslavljenim trenerom Danijel Jumić.

Danijel Jumić i Nenad Bjelica (FOTO: Matthias Koch / IMAGO) 

Naša površna i brzinska analiza istarskih stručnjaka na klupama europskih velikana nije naišla ni na jedno ime koje je dosad imalo prilike sjediti na klupi kluba koji igra najznačajnije europsko klupsko natjecanje.

- Vjerujem da nije. Nisam čovjek od statistike te nisam upoznat na prvu je li još neki istarski trener na poziciji glavnog ili pomoćnog trenera sjedio na klupi kluba iz Lige prvaka. Meni je drago da ja jesam, kaže Jumić.

Loši rezultati Union Berlina u dosadašnjem dijelu Bundeslige nagnali su vodstvo kluba iz glavnog njemačkog grada na promjenu stručnog vodstva, a kuglica je ovoga puta pala na hrvatski dvojac.

- Dosta se sve to brzo izdešavalo. Nakon Turske bili smo kući tek nekih mjesec i pol dana i onda je stigao poziv iz Berlina te smo već prošlu nedjelju otišli tamo i potpisali ugovor, nakon par dana letjeli za Bragu na susret Lige prvaka i u povratku već igrati prvenstveni susret u Munchenu, ali je ta utakmica bila odgođena zbog lošeg vremena. Imali smo tako sedam dana za bolje upoznati momčad, odraditi jedan mikrociklus i pripremiti se da ovaj vikend koji nam dolazi. O svemu što sam dosad vidio ovdje mogu reći sve najbolje. Sve je jako brzo došlo i toliko je utakmica u kratkom vremenu ispred nas da nemamo ni vremena ni prostora za laganu prilagodbu. Jednostavno zasukali smo rukave prvi dan i pripremali utakmicu u Bragi. Znamo da se radi o jako velikom klubu i sama činjenica da igra Ligu prvaka govori o tome. Ugodno se osjećamo jer imamo sve uvjete za rad stoga ćemo pokušati sve da dođemo do cilja zbog kojeg smo i dovedeni ovdje, kaže o svom novom angažmanu Danijel Jumić.

 

 

Popraviti psihološki moment

Iako je i prije svog dosadašnjeg posla radio u klubu s velikom tradicijom, porečkom treneru u novoj je radnoj sredini ‘zapela za oko’ ipak jedna drugačija radna atmosfera, koja i priliči europskim velikanima kao što je ovaj njemački klub.

- Prije ovoga radili smo u Trabzonsporu, koji je isto tako organiziran na jako visokom nivou i organizacijskom i po pitanju uvjeta za rad, a u Unionu  profesionalnost, organizacija i predanost ljudi  prema poslu je na još jednoj višoj razini i to bih mogao nekako istaknuti. Trenutno nam je život vezan od jutarnjih sati pa do kasnog popodneva za stadion i odlazak u hotel, tako da još nismo stigli ni stanove pogledati. Puno je posla i to nam je trenutni prioritet, što prije se adaptirati i pronaći rješenja za ovu situaciju u kojoj se nalazimo tako da za druge stvari baš nema puno vremena, dodaje Jumić. 

Svoj prvijenac na klupi svog novog kluba Bjelica i jumić imali su u portugalskoj Bragi, gdje su odigrali neriješeno (1:1) sa tamošnjim domaćinom.

- U tom susretu smo kontrolirali utakmicu i poveli sve do te jedne nesmotrene situacije gdje smo iz naše greške dozvolili Bragi da se vrati u utakmicu. Taj gol nas je dosta poljuljao i unio nesigurnost, a vjerojatno su se u tom trenutku u glavama igrača vraćali flashevi iz nekakvih prijašnjih sličnih utakmica u kojima su vodili i na kraju nisu uspjeli pobijediti, tako da su umor i psihološki momenat presudili da tu utakmicu nismo i pobijedili. Na takvim stvarima treba raditi i vjerujem da će već od sljedeće utakmice s pobjedom taj psihološki momenat nestati i da će igračima biti lakše igrati, kaže o toj utakmici Jumić.

Okršaj s 'kraljevskim klubom'

Posljednje kolo grupne faze natjecanja u Ligi prvaka na Olimpijski stadion u Berlin dovodi velikog Real Madrida. Eventualna pobjeda i kiks Brage protiv Napolija osigurao bi im nastavak natjecanja u Europi na proljeće.

- To je utakmica u kojima nemaš što izgubiti, a možeš jako puno toga dobiti. Stadion je već davno rasprodan tako da će biti odlična atmosfera za naše igrače. Nešto posebno govoriti o Real Madridu bilo bi suludo. Nama je sada prvenstveno fokus na prvenstvu i utakmici u subotu, a nakon toga krećemo u pripreme za Real, gdje ćemo probati učiniti sve što je u našoj moći da iznenadimo i ostanemo u Europi i dalje - kaže o ogledu s uglednim klubom Danijel Jumić.

Vremenske (ne)prilike poštedjele su hrvatski tandem da svoj bundesligaški debi odrade možda protiv najtežeg suparnika, minhenskog Bayerna na velebnoj Allianz Areni, pa su tako po prvi puta imati prilike predstaviti se svojim navijačima ove subote pobjedom (3:1) kada je u Berlinu gostovala momčad Borussije iz Monchengladbacha.

- Definitivno, pogotovo jer smo iz Brage direktno letjeli za Munchen. Ovdje su nas dočekali i određeni problemi od prije vezani uz ozljede nekih igrača i kartone. Tako da s obzirom na stanje, psihološko i bodovno, igrači su se mogli odmoriti i fokusirati na tu utakmicu protiv Borussije koju smo igrali doma. Stvarno smo u ovih sedam dana uspjeli momčadi prenijeti našu ideju. Malo smo promijenili formaciju i igraču su to jako dobro prihvatili i svi koji su startali dali su svoj maksimalan doprinos te su se stvari posložile da smo nakon dugo vremena uspjeli pobijediti.

Ta pobjeda nam je jako bitna i bodovno, no ponajprije za samopouzdanje u narednim susretima uključujući i ovu u utorak s Real Madridom. Momčad je i ovom prilikom pokazala da ima kvalitetu, individualnu i grupnu, ali vjerujem da smo im uspjeli vratiti samopouzdanje koje će nam biti jako bitno u narednim utakmicama. Ta odgoda utakmice s Bayernom zbog vremenskih nepogoda nam je jako dobro došla da se još bolje upoznamo. Momčad je bila jako umorna od puta i generalno od ritma odigravanja utakmica, tako da smo imali prilike cijeli tjedan u miru trenirati i sprovoditi neke naše ideje. Dobili smo povratnu informaciju kroz trenažni proces od momčadi tako da nam je to bilo jako bitno dobro upoznati situaciju, puno pričati s igračima tako da mislim da je dobrih deset dana iz nas. Bilo je odmah stresno i burno od samog početka, ali u nogometu su stvari nepredvidive tako da smo morali prionuti poslu i odmah se snaći, što vjerujem da jesmo, kaže porečki nogometni stručnjak.

Danijel Jumić kao trener Istre 1961 2020. godine (FOTO: NK Istra 1961)

Union Berlin nakon subotnje pobjede stoga više nije posljednja momčad najelitnijeg njemačkog nogometnog takmičenja te je ušao u zonu koja garantira ostanak u društvu najboljih na kraju sezone. 

- Bodovno je to vrlo blizu u nekoliko bodova i praktički jednom serijom od par pobjeda se puno toga može napraviti. Iako ni ta serija poslije ne bi garantirala ništa. Mi jednostavno u kontinuitetu moramo igrati dobro, skupljati bodove, vratiti samopouzdanje momčadi i na tom valu graditi dalje igru. Stabilizirati se i siguran da ekipa koja nije imala pobjedu unazad par mjeseci do ovoga vikenda da je malo poljuljana što je i naš najveći izazov, ali vjerujem da će se s ovom prvom pobjedom to promijeniti. Momčad ima kvalitetu i karakter, a to nam je najbitnije i temelj da se na tom valu može graditi optimizam. S time smo stvarno prezadovoljni od karaktera i voljnog momenta ekipe i to će nam sigurno olakšati da dođemo do cilja - kaže Jumić.

Hrvatska kao na domaćem terenu

Zimska pauza u Bundesligi je minimalna, tek nešto manje od mjesec dana, a do Nove godine Berlinci imaju još dva susreta protiv momčadi iz donjeg dijela ljestvice. Stoga u slučaju dobre serije, ulazak u 2024. godinu ‘željezni’ iz glavnog njemačkog grada mogli bi dočekati u puno vedrijim tonovima.

- To je cilj definitivno, no znamo da to neće biti lako. Pokušati ćemo napraviti sve da se što prije maknemo sa začelja i da mirnije uđemo u Novu godinu. Isključivi i jedini cilj je izboriti ostanak što prije i što mirnije privesti sezonu kraju, no naravno ako dođemo u poziciju da se borimo za nešto više da ćemo to iskoristiti na radost navijača i svih u klubu. No, primarni zadatak je stabilizirati situaciju i ući u ‘mirnije vode’, kaže o ciljevima Jumić.

Vjerujemo kako će porečki trener na klupi Union Berlina dočekati i kraj ovogodišnje sezone, jer na ljeto upravo na stadionu gdje njegov sadašnji klub igra utakmice Lige prvaka, hrvatska će nogometna reprezentacija krenuti na svoj, nadamo se uspješan put na najvećoj europskoj nogometnoj smotri. 

- Uvjeren sam da će biti jako puno ljudi i da će naša reprezentacija imati osjećaj kao da igra kod kuće. Sigurno će imati jako dobru atmosferu i na tom valu ostvariti svoj prvi cilj prolaska skupine na Europskom prvenstvu pa onda vjerujem ići i do kraja. Što se samog ždrijeba tiče, misli da smo mogli bolje proći jer je skupina vrlo zahtjevna, ali isto tako svi znamo tko smo i što smo te kakve smo rezultate napravili prethodnih par godina. Isto kao što mi mislimo da nam je skupina mogla biti lakša to isto misle i naši protivnici te znaju da ni njima neće biti lako. Vjerujem da se skupina može proći i da imamo dovoljno kvalitete za napraviti još jedan veliki uspjeh, zaključuje Danijel Jumić. (Razgovarao: Siniša Žulić)

Tweet

Posljednje novosti