PRAVOSUDNA TRAKAVICA

Suđenje Končar-Cetinski nakon čak 12 godina - kreće iznova!

02.12.2023 - 09:02
Fotografija iz 2010. godine kada su obitelj Cetinski i Danko Končar bili u dobrim odnosima
Fotografija iz 2010. godine kada su obitelj Cetinski i Danko Končar bili u dobrim odnosima

Predsjednica raspravnog vijeća u sudskom postupku afere Kermas više nije Gabrijela Marčeta Ferić, koja je prešla u suce istrage, već je to sada Dragana Kos Milevoj, novoimenovana sutkinja Županijskog suda u Puli. Tako prema odredbama ZKP-a čitava rasprava počinje iznova, i to nakon nevjerojatnih 12 godina od pokretanja istraga.

Dakle, sada se moraju ponovno izvesti dokazi i iskazi svjedoka, ali i pročitati optužnica koja broji preko 200 stranica. Također, odredilo se produljenje privremenih mjera kojima se blokira imovina optuženih radi osiguranja oduzimanja protupravno stečene imovinske koristi. Naravno, obrana se na to žalila, pa se sada čeka odluka Visokog kaznenog suda. Usput, posljednja odluka o privremenim mjerama ukinuta je po žalbama obrane i sada je donesena ta nova na koju su se opet žalili.

 

Podsjetimo, devetero optuženih, protiv kojih je istraga pokrenuta prije otprilike 12 godina, tužiteljstvo tereti da su počinili niz kaznenih dijela kojima su tvrtku Kermas Ulaganja u vlasništvu Danka Končara oštetili za više desetaka milijuna kuna.

Optužnicu protiv supružnika Cetinski, Vinke i Mirka, pa Marina i Borisa Sorga, Romine i Željana Hrvatina, Gordana Dobrovića, Željka Bilića i Draga Radolovića, podignutu još 2014. godine, čitat će vrlo vjerojatno županijski državni odvjetnik Eddy Putigna, ali ovaj put pred novom sutkinjom.

Ukratko, zadaća Vinke Cetinski na čelu Kermas ulaganja bila je pronalazak ekonomski zanimljivih nekretnina, te da o njima izvijesti Danka Končara, dok je njegov zadatak bio osigurati novac za njihovu kupnju.

No, povjerenje je ubrzo izigrano, te se krenulo u sudsku priču koja, kroz različite instance, žalbe i ponovljenih postupaka, traje već 12 godina, te mu se još uvijek ne nazire kraj. (Marcello Rosanda)

Tweet

Posljednje novosti