nakon desetljeća zanemarivanja

Mornaričko groblje u Puli postalo dio Europske rute značajnih groblja

0
Mornaričko spomen-groblje u Puli (Foto: Mirjana Vermezović Ivanović)
Mornaričko spomen-groblje u Puli (Foto: Mirjana Vermezović Ivanović)

Mornaričko groblje u Puli (K.u.k. Marinefriedhof)) postalo je dio Europske rute značajnih groblja, a Monte Giro član udruge ASCE - Association of Significant Cemeteries of Europe. Udruga je to koja okuplja veliki broj groblja i komunalnih društava s bogatom poviješću, između ostalih i onih iz Rijeke, Varaždina i Zagreba, a od sada i našeg pulskog Mornaričkog groblja. Svečanost proglašenja Mornaričkog groblja dijelom Europske rute značajnih groblja održat će se u prosincu ove godine, najavljuju iz Grada Pule.

Ujedno, komunalno društvo Monte Giro provodi brojne aktivnosti u sklopu održavanja i uređenja groblja, te unapređenja usluga. U povodu blagdana Svih svetih posađeno je 15 mladih čempresa na Gradskom groblju u Puli u cilju očuvanja stoljetnih drvoreda čempresa koji su zaštitni znak pulskog groblja. Time je broj posađenih mladih čempresa na pulskim grobljima u ovoj 2023. godini povećan na ukupno 32.

U suradnji sa Zajednicom Talijana Grada Pule potpisan je ugovor o održavanju starih napuštenih grobnica na Gradskom groblju u Puli. Stare napuštene grobnice nadalje će održavati Udruga Talijana da bi se očuvale za naredne generacije, čime se Grad Pula svrstava u red gradova koji napredno i adekvatno skrbi o svojoj povijesti, nacionalnim manjinama i kulturnoj baštini.

Na Gradskom groblju u Puli trenutno se uređuje stara kosturnica, mjesto pokoja velikog broja naših sugrađana koji su živjeli i doprinosili razvoju našeg Grada. Kroz mnoge je godine bila zapuštena, a od ove je godine započeto čišćenje i sveobuhvatno uređenje kosturnice. Uređen je i mali lapidarij starih spomenika na Gradskom groblju. Očuvani spomenici, od kojih su neki stariji  i više od 100 godina, izloženi su na polju L2, a pritom je velik broj izloženih eksponata obnovljen i očišćen, priopćili su iz Grada.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

LONDINER/KA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR/ICA

Do: 30.06.2022.

VRSAR-ORSERA, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

BRODOVOĐA/BRODOVOTKINJA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA