fokus na okusu, a ne tehnici

Gastro kritičar nahvalio 'komunikativnu' hranu restorana kod Umaga

20.11.2023 - 20:02
Foto: Badi (Facebook)
Foto: Badi (Facebook)

Iako je Istra jedna od gastronomski najrazvijenijih područja Hrvatske s vrlo visokom stopom uspješnih fine dining restorana i zdravom količinom iskrenih konoba, klasični riblji restorani više klase gotovo su uvijek kritično područje. Tu relativno veliku prazninu uspješno popunjava restoran Badi, koji već nekoliko desetljeća vodi obitelj Badurina.

Badi u Lovrečici prilično pažljivo i odabrano spaja gastronomske moderne tehnike i prezentacije s preciznim tradicionalnim okusima, sve zajedno s dozom svježih sastojaka i i pokojeg luksuznog, koji podiže cijelokupni doživljaj. Badi je dakle prijeko potreban istarskoj sceni, jer je njegova hrana komunikativna, poznata i pristupačna, ali uza sve to i uzbudljiva. Jednako bitno, Badijevi tanjuri nisu kičasto razbacivanje modernim globalnim tehnikama, već smisleno složeni s fokusom na okuse, što se vidjelo u većini jela koje smo probali.

Tartar od škampa u kuglici buče spaja komplementarne okuse koje naglašavaju bučine sjemenke s potrebnim kontrastom tekstura i finom notom nara. Međutim, koliko god voljeli škampe, lignje su ovoga puta pobjedile. Tanjur s prženim lignjama, blago grilanim kozicama, orzotom, umakom od inćuna i majonezom od bosiljka izvrsna je interpretacija jednostavnog i poznatog priobalnog jela. Svaki element je imao svoj smisao na tanjuru i tehnički je ozbiljno obrađen. Mineralno, teksturalno izražajno, s valovima okusa.  Fantastično malo jelo.

Desert, loptica od buče s biskvitom, mochom i čokoladom, bio je vrlo dobar. Badi nam je servirao vrlo kompetentan i visoko pripremljen ručak. Teško se može pronaći bolji restoran u ovo doba godine u zapadnoj Istri. Vinska lista je izvrsna i lijepo složena. Od nekoliko šampanjaca dobili smo izvrsni Agrapart na čaše i butelju Pouilly Fuissea koja za 45 eura predstavlja vrlo dobru vrijednost za novac. Servis koji vodi mlađi član obitelji Badurina gotovo besprijekoran, piše Plava kamenica.

Tweet

Posljednje novosti