fokus na okusu, a ne tehnici

Gastro kritičar nahvalio 'komunikativnu' hranu restorana kod Umaga

0
Foto: Badi (Facebook)
Foto: Badi (Facebook)

Iako je Istra jedna od gastronomski najrazvijenijih područja Hrvatske s vrlo visokom stopom uspješnih fine dining restorana i zdravom količinom iskrenih konoba, klasični riblji restorani više klase gotovo su uvijek kritično područje. Tu relativno veliku prazninu uspješno popunjava restoran Badi, koji već nekoliko desetljeća vodi obitelj Badurina.

Badi u Lovrečici prilično pažljivo i odabrano spaja gastronomske moderne tehnike i prezentacije s preciznim tradicionalnim okusima, sve zajedno s dozom svježih sastojaka i i pokojeg luksuznog, koji podiže cijelokupni doživljaj. Badi je dakle prijeko potreban istarskoj sceni, jer je njegova hrana komunikativna, poznata i pristupačna, ali uza sve to i uzbudljiva. Jednako bitno, Badijevi tanjuri nisu kičasto razbacivanje modernim globalnim tehnikama, već smisleno složeni s fokusom na okuse, što se vidjelo u većini jela koje smo probali.

Tartar od škampa u kuglici buče spaja komplementarne okuse koje naglašavaju bučine sjemenke s potrebnim kontrastom tekstura i finom notom nara. Međutim, koliko god voljeli škampe, lignje su ovoga puta pobjedile. Tanjur s prženim lignjama, blago grilanim kozicama, orzotom, umakom od inćuna i majonezom od bosiljka izvrsna je interpretacija jednostavnog i poznatog priobalnog jela. Svaki element je imao svoj smisao na tanjuru i tehnički je ozbiljno obrađen. Mineralno, teksturalno izražajno, s valovima okusa.  Fantastično malo jelo.

Desert, loptica od buče s biskvitom, mochom i čokoladom, bio je vrlo dobar. Badi nam je servirao vrlo kompetentan i visoko pripremljen ručak. Teško se može pronaći bolji restoran u ovo doba godine u zapadnoj Istri. Vinska lista je izvrsna i lijepo složena. Od nekoliko šampanjaca dobili smo izvrsni Agrapart na čaše i butelju Pouilly Fuissea koja za 45 eura predstavlja vrlo dobru vrijednost za novac. Servis koji vodi mlađi član obitelji Badurina gotovo besprijekoran, piše Plava kamenica.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa