bliži se black friday

Policija upozorava građane da ne nasjedaju na internetske prijevare

20.11.2023 - 18:02
Ilustracija
Ilustracija

Umaška policija zaprimila je 18. listopada prijavu 26-godišnjakinje koja je putem internetske stranice za oglašavanje i prodaju raznih artikala oglasila prodaju pisaćeg stola. Nju je putem mobilne aplikacije kontaktirala nepoznata osoba kako bi dogovorili uvjete prodaje i dostave te je predložila da kupnju i plaćanje obave putem određene dostavne službe. Nepoznata osoba poslala je ženi poveznicu na kojoj je ona popunila svoje podatke - broj kartice, datum do kojeg kartica vrijedi i CVV broj.

 

Idućeg dana oštećena je dobila obavijest da je s njenog računa ostvareno više transakcija u ukupnom iznosu od više stotina eura koje su isplaćene na nepoznati inozemni račun te je shvatila da je prevarena.

Iz Policijske uprave istarske ovom prilikom upozoravaju građane da budu oprezni prilikom kupovine, a li i prodaje putem interneta, posebice u tjednu koji prethodi Crnom petku.

Naime, zadnji petak u studenom ljubiteljima kupovine preko interneta poznat je i kao Crni petak / Black Friday, odnosno dan kada internetske trgovine širom svijeta za svoje kupce pripremaju snižene cijene i posebne ponude. No, premda su online ponude često vrlo povoljne, čuvajte se mogućih prijevara koje dolaze s njima, upozoravaju iz PU istarske.
 
Što možete učiniti?
 

- koristite online trgovine iz Hrvatske ili drugih država članica Europske unije, kada je moguće - veće su šanse da možete riješiti moguće probleme

- potrudite se i istražite - provjerite recenzije drugih kupaca prije same kupnje

- koristite kartice - imate bolje šanse za povrat novca

- plaćajte samo preko sigurnog pružatelja usluge plaćanja

- plaćajte samo kada ste spojeni na sigurnu internetsku vezu - izbjegavajte besplatni ili otvoreni javni Wi-Fi

- plaćajte samo na sigurnom uređaju - ažurirajte redovno operativni sustav i sigurnosni softver

- primili ste oglas kojim ste obaviješteni da ste osvojili nagradu - dobro razmislite, možda osvojite zlonamjerni softver

- ako proizvod ne stigne, kontaktirajte prodavača - ako ne odgovara, obratite se svojoj banci

- čuvajte se oglasa i internetskih stranica koje nude nevjerojatne ponude ili čudotvorne proizvode - ako se nešto čini predobro da bi bilo istinito, nije istinito! 

- vjerodostojnost internetske domene putem koje namjeravate obaviti online kupovinu možete provjeriti ovdje, dok na poveznici možete doznati više o kampanji EUROPOL-a, koja je usmjerena na elektroničke trgovce, pomažući im u boljem prepoznavanju prijevara na njihovim platformama i osnažujući ih da poduzmu korake kako bi zaštitili svoje poslovanje i kupce od napada.


Ukoliko pak prodajete stvari, obratite pozornost na sljedeće savjete: podatke o broju bankovne kartice, PIN broju i troznamenkastom CVV broju na poleđini bankovne kartice, kao i svoje osobne podatke, građani ne bi trebali ustupati nepoznatim osobama.

Ako vam netko uplaćuje novac, dovoljno je da mu samo date svoj broj računa (IBAN), nikakve druge podatke ne trebate dostavljati.

Više informacija o različitim oblicima internetskih prijevara možete saznati na stranicama Ravnateljstva policije, a na MUP TV YouTube kanalu pogledajte kako zaštiti osobne i poslovne podatke.

Tweet

Posljednje novosti