dokument sutra u saboru

Lerotić: Nije samo superizborna godina, i proračun je superizborni

0
Marin Lerotić (foto: Istarski.hr)
Marin Lerotić (foto: Istarski.hr)

"Sutra je na dnevnom redu u Saboru rasprava o državnom proračunu za 2024. godinu, a kako je sljedeća godina superizborna, tako i ovaj proračun izgleda superizborno. Proračun koji planira rekordni manjak od čak 4 milijarde eura. U prijevodu to znači da na dnevnoj bazi akumulira gubitak od 11 milijuna eura. Prihodi planiranog proračuna rastu za 3 posto, dok rashodi za čak 11 posto. Ovakav napuhani proračun i dalje ne rješava probleme naših sugrađana. Nevjerojatno zvuči da prihodi od poreza rastu za 4 milijarde eura, a da država ne smanjuje planirani gubitak već, naprotiv, taj isti gubitak je rekordan", poručuje Marin Lerotić nezavisni saborski zastupnik iz Istre, postavljajući retoričko pitanje - da li bi ti isti vladajući i sa svojim novcem ovako raspolagali?

 

"Problemi s dugovima u zdravstvu čiji proračun raste za preko milijardu i dvjesto milijuna i dalje ostaju. Ostaju nam i dalje preduge liste čekanja, nezadovoljstvo pacijenata, medicinskih sestara i tehničara. Ministar je obećavao benificirani radni staž za djelatnike hitne medicinske pomoći, ali i od toga ništa. Zdravstvo nam je rupa bez dna poput znanja u resornom ministarstvu koje nema ideju kako riješiti nagomilane probleme. Opet ćemo milijardama krpati dugove. Nadalje, s jedne strane za 70 posto raste rashod za zaposlene u javnom sektoru, a s druge strane u proračunu ministarstva gospodarstva poticanje investicija, industrije, izvoza i inovacija smanjuje se za 52 posto. Ukupno se ministarstvu gospodarstva proračun smanjuje za preko 600 milijuna eura. Očito se ova Vlada i dalje planira oslanjati samo na sredstva iz Europske unije i turizam. Nevjerojatno zvuči i da nam rastu ukupni rashodi za obranu, dok se za gotovo 50 milijuna eura smanjuju ukupni rashodi za obrazovanje. Istraživanju, razvoju i obrazovanju smanjio se rashod za 110 milijuna eura. Snažno i moderno obrazovanje temelj je svakog razvijenog društva. Očito je ovoj Vladi važnije oružje od knjiga. Upravo stoga ovakav dužnički proračun koji ima krivo postavljene prioritete neću i ne mogu prihvatiti, ali ću sukladno svojom obvezom i pravom podnijeti amandmane", dodaje Lerotić. 

U nastavku je podsjetio da Istra svake godine uplati više u državni proračun nego što se iz proračuna vrati u Istru, zbog čega bi, smatra Lerotić, prihvaćanjem amandmana ta nepravda bila barem djelomično ispravljena.

"Osobno ću sutra tijekom rasprave podnijeti preko 20-tak amandmana vrijednosti veće od 200 milijuna eura. Amandmani su to koji se tiču ulaganja u mlade, obrazovanje, sport, cestovnu i lučku infrastrukturu, inovacije, nove tehnologije, ali i druge bitne aspekte društva. Najizdašniji amandman je izgradnja stanova za najam, a čija je vrijednost 130 milijuna eura. Mladi u Hrvatskoj sve kasnije odlaze od svojih roditelja i stječu uvjete za samostalan život. Razlog tome su kako male plaće tako i sve skuplje kuće i stanovi. Cijene stambenog objekta po metru kvadratnom toliko su visoke da si mladi danas više ne mogu priuštiti stambeno zbrinjavanje, početak samostalnog života i zasnivanje vlastite obitelji. Upravo iz tog razloga smatram da država može i mora krenuti u izgradnju stanova za najam po cijenama koje će si mlade obitelji moći priuštiti. S navedenim iznosom, a prema pojedinim procjenama, samo u sljedećoj godini moglo bi se izgraditi preko 1.700 stanova. Predložio sam i povećanje sredstava za prevenciju nasilja nad i među mladima za 600 tisuća eura, osiguranje prijevoza učenika na području Grada Pazina u vrijednosti 1,2 milijuna eura, pet milijuna eura za izgradnju školskih i športskih dvorana, ali i nekoliko milijuna eura za izgradnju dječjih vrtića. Očekujem da Vlada prihvati one razvojne i razumne amandmane od strane oporbe i napravi iskorak u vidu otvorenosti i transparentnosti prema amandmanima oporbe", rekao je Lerotić. 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

LONDINER/KA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

LONDINER/KA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

BARMEN/ICA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA