kako do vlastite električne energije

Velik interes Porečana za solarne elektrane

0

U porečkom Obrtničkom domu održano jebesplatno informativno predavanje "Kako do vlastite solarne elektrane?" kojem se odazvao velik broj građana. Predavanje su organizirali Grad Poreč i Sunčani ured Grada Poreča, u suradnji sa Zelenom energetskom zadrugom (ZEZ), a bilo je namijenjeno građanima i svima koji žele čuti ključne informacije o solarnim elektranama za kućanstva, uključujući informacije vezane uz troškove ugradnje, administrativne i tehničke korake do solarne elektrane na krovu, način obračuna struje iz solarne elektrane, ali i pitanja vezana uz solarne elektrane na višestambenim zgradama, te pitanja vezana uz, za građane povoljnije, izmjene zakonskog okvira vezanog za solarne elektrane koje su nastupile u 2023. godini.

 

Građani, koji su ispunili dvoranu do posljednjeg mjesta, imali su puno pitanja i dobili puno konkretnih odgovora na ovu temu. Radionicu su održali članovi stručnog tima Zelene energetske zadruge, vodeće organizacije u području građanske energije u Hrvatskoj koja je slična predavanja provela u više od 30 hrvatskih gradova i svakodnevno pruža podršku u realizaciji solarnih elektrana građanima i tvrtkama iz cijele Hrvatske putem servisa „Na sunčanoj strani“.

Informativna radionica dio je aktivnosti projekta “Dobra energija - Solarna energija za energetsku tranziciju” na kojem su Grad Poreč i Zelena energetska zadruga jedni od partnera. Projekt financiraju Island, Lihtenštajn i Norveška putem financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.–2021., uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u iznosu od 1,1 milijun eura bespovratnih sredstava, u okviru programa „Energija i klimatske promjene”.

Okupljene je na početku predavanja pozdravio zamjenik gradonačelnika Elio Štifanić, koji se zahvalio građanima na odazivu i predavačima, te najavio da će Sunčani ured u Poreču ostati otvoren za pitanja građana i tehničku podršku i nakon završetka ovog projekta.

Podsjetimo, nakon što je početkom godine vrata za građane otvorio Sunčani ured Grada Poreča, u njemu se kontinuirano pruža besplatna tehnička podrška i edukacija te potiče razvoj projekata obnovljive energije na području Poreča.

Sunčani ured nalazi se na adresi Pionirska 1. Radno vrijeme ureda za stranke je ponedjeljkom, srijedom i petkom od 8:00 do 11:00 sati, te utorkom od 12 do 15, uz prethodnu rezervaciju termina dolaska u ured putem elektroničke pošte: suncani.ured@porec.hr

Broj solarnih elektrana u Hrvatskoj ubrzano raste. Solarna elektrana na krovu obiteljske kuće, godišnji račun za električnu energiju može umanjiti i do 85%. Istovremeno solarna elektrana svoju maksimalnu učinkovitost zadržava tijekom perioda od 20 godina, a struju može nastaviti proizvoditi i dugo nakon toga. Povrat financijskih sredstava uloženih u izgradnju solarne elektrane, ovisno o visini uštede, događa se u periodu od šest do osam godina, i to bez korištenja poticaja. Uz poticaje, razdoblje povrata ulaganja može se dodatno ubrzati, te gotovo prepoloviti.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) koji provodi javne pozive za godišnje nacionalne poticaje za solarne elektrane novi javni poziv najavio je za ovaj i naredne mjesece. Objava uvjeta poziva najavljena je za kraj 2023., a zaprimanje prijava za I. kvartal 2024. godine. Upravo iz navedenog razloga, za građane ovo predstavlja odličan trenutak za informiranje o uvjetima i procesu realizacije solarnih elektrana, te pripremu za prijavu na javni poziv.


 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa