paus u saboru

'IDS je ponovo stao u obranu naših dijalekata i istarskih govora'

0
Paus i IDS-ovci u Saboru
Paus i IDS-ovci u Saboru

Danas je u Saboru predsjednik IDS-a Dalibor Paus zajedno s predstavnikom Kluba mladih IDS-a Brunom Juradom te saborskim zastupnicima IDS-a Emilom Dausom i Katarinom Nemet održao konferenciju za medije o Prijedlogu zakona o hrvatskom jeziku, a koji će sutra biti u saborskoj raspravi.

Paus je prvenstveno pozdravio činjenicu da je predlagatelj prihvatio prijedlog Kluba mladih IDS-a o uvrštenju dijalekta u Prijedlog zakona te istaknuo kako nažalost, u samom Prijedlogu nema razumijevanja za dijalekt koji je zapravo prvi jezik s kojim se svaki sugrađanin susreće i vrlo važan u razvoju djeteta, u njegovom povezivanju sa prostorom u kojem živi te s izgrađivanjem identiteta.

 

"Hrvatski jezik sigurno nije ugrožen od dijalekata, ali dijalekt u neku ruku ima sve one ugroze koje ima i hrvatski standardni jezik te je ugrožen i od standarda. Standard uzima prostor dijalektu i zato ovaj Zakon treba povesti računa o tome da se daje više prostora dijalektima u hrvatskom jeziku", napomenuo je Paus te dodao da se nada da će se kroz Vijeće za hrvatski jezik koje se osniva ovim Zakonom te Nacionalni plan hrvatske jezične politike dati prioritet dijalektima te znati vrednovati uloga dijalekata, kao da će se to "vrednovati" kroz sredstva koja će biti dana za očuvanje dijalekata, bilo kroz razna kulturna događanja, kroz publikacije te programe koji se odvijaju u hrvatskim obrazovnim institucijama.

Istaknuo je da su dijalekti bogatstvo hrvatskog jezika te ukoliko želimo sačuvati standardni hrvatski jezik, moramo sačuvati dijalekt jer su dijalekti bitno ugroženiji od standardnog jezika.

Predsjednik Savjeta mladih Bruno Jurada pozdravio je što je predlagatelj u Prijedlogu zakona o hrvatskom jeziku usvojio prijedlog Kluba mladih IDS-a te su dijalekti uvršteni u sam Prijedlog zakona.

"Smatramo da su dijalekti kao takvi supstancijalni dio svakog jezika, svojevrsno bogatstvo koje ni na koji način ne može ugrožavat standardni jezik, ali ga s druge strane itekako obogaćuje. Mi smo u Istarskoj županiji kroz zavičajnu nastavu i kroz mnogobrojne druge projekte oduvijek štitili i čuvali našu kulturu, multikulturalnost, tradiciju, pa tako i dijalekte. Nadamo se da će u tom smjeru i novi Zakon nastaviti našu praksu i da će se i u budućnosti svi naši dijalekti govoriti i očuvati za buduće generacije", zaključio je Jurada.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa