CRKVENI BLAGDAN SLAVILI I U KOMUNIZMU

Foto Jedini Sv. Martin kojem taj svetac nije zaštitnik, ali ipak slave Martinje   

12.11.2023 - 11:07
Mario Babić i Irene Franković
Mario Babić i Irene Franković

U Hrvatskoj ima nekoliko mjesta s imenom Sveti Martin. Jedno se nalazi u Općini Sv. Nedelja, ali mnogi ga i dalje zovu Martinski, kako su ga poslije rata preimenovali komunisti kojima se riječ 'Sveti' nikako nije uklapala u njihov novi svijet. Uostalom i Svetvinčenat se često naziva Savičenta.

Ono što mi nikada nije bilo jasno, a odgovor na to nisu mi mogli dati ni najstariji žitelji toga mjesta, je zašto im je zaštitnica mjesta Sveta Ana, a ne Sveti Martin? No, Sveta Ana im je pomogla da je slave i tijekom komunizma. Naime, njihova pučka fešta oduvijek se održavala na blagdan Svete Ane, koji se obilježava 26. srpnja. Onda se neki lukavac dosjetio, pa su u bivšem sustavu žitelji Martinskog svake godine svoju feštu održavali dan kasnije i tobože slavili Dan ustanka SR Hrvatske, koji se, učili ste iz povijesti, obilježavao 27. srpnja.

Ali to što im je zaštitnica Sveta Ana, a ne Sveti Martin, za posljedicu je imalo da je Sveti Martin u Općini Sv. Nedelja bio vjerojatno jedini Sveti Martin u kojem se na poseban način nije obilježavalo Martinje.

 

To se promijenilo prije 18 godina kada je mještanin Mario Babić u svojoj konobi organizirao prvu proslavu Martinja na kojoj je okupio osam poznanika. Iduće godine brojka je narasla na preko 30 i druženje je organizirano kod njegovog brata Antona, da bi se već sljedeće godine uz potporu Mjesnog odbora Sv. Martin i Općine Sv. Nedelja to pretvorilo u tradicionalno druženje u tamošnjem Društvenom domu, koje svake godine okuplja od 70 do 100 osoba. U međuvremenu je osnovana i TZ Općine, koja je ovu feštu također stavila u svoj program. Jedini uvjet za prisustvovanje proslavi je donošenje boce mladog vina.

Nažalost, žene im se slabo odazivaju na feštu. Kada sam ih posjetio u subotu, jedina žena među svim tim muškarcima bila je Irene Franković, načelnica Općine Sv. Nedelja. „Da ste na prošlim izborima odabrali njenog protukandidata, danas nijedna žena ne bi bila s vama“, našalio sam se s domaćinima.

Nakon što je u mjesnoj crkvi završeno misno slavlje povodom Sv. Martina, u dom su ipak došle još dvije žene s blincima i kroštulama, nakon pola sata još dvije žene u pratnji svojih muževa, a potom je došla majka poznatog vinara i golmana Andreja Prskala i okupljenima donijela njihovo vino.  

Svojim vinom je počastio i drugi poznati vinar s vinogradima u tom kraju, Miljenko Vretenar, čija se vinarija Vinogradi San Martino i zove po tom mjestu.

Među gostima je bio i Giuliano Zuliani, vlasnik kultnog njujorškog restorana Primola, koji je rodom iz tog kraja. Iz Svetog Martina je i Nenad Radičanin, predsjednik Općinskog vijeća Sv. Nedelje. (Tekst i foto: Nenad Čakić)

Tweet

Posljednje novosti