Martin bez etikete

Tradicijski glazbenici koji vino proizvode na tradicijski način (foto)

0
Noel Šuran, Ivan Elio Babić, Anton Fabac, Luka Batel te Marija i Milan Kranjčić
Noel Šuran, Ivan Elio Babić, Anton Fabac, Luka Batel te Marija i Milan Kranjčić

Belica mora biti žuto zelena, kao cekin, a crno vino kao zečja krv, čulo se na manifestaciji Martin bez etikete, u Centru za nematerijalnu kulturu Istre u Pićnu, gdje je 11. studenog održana zanimljiva rasprava o tradicionalnoj proizvodnji vina, na kojoj su sudjelovali tradicijski glazbenici koji i sami proizvode vino na tradicijski način. 

Bio je to, na neki način, spoj glazbe i vina, onako kako se radilo nekad, a sve s ciljem dokumentiranja tih običaja.

 

"Ova je manifestacija bitna jer okuplja ljude iz lokalne zajednice. Njome se predstavlja Martinja na jedan drukčiji način, kroz priče ljudi koji nisu u proizvodnji vina nužno etiketirani, ili brendirani. Cilj je da se vidi da ta tradicija živi svakodnevno, i da nije sve u etiketama. Tradicija proizvodnje vina je oduvijek bila obiteljska tradicija koja živi u Istri već puno generacija", kazala nam je Mirjana Margetić iz Etnografskog muzeja uoči početka manifestacije.

Sudjelovali su Marija i Milan Kranjčić iz Žminja, Anton Tone Fabac iz Juršići, Ivan Elio Babić iz Seline i Luka Batel iz Bateli. Uvodnu riječ dali su načelnik Pićna Dean Močinić, koji je rekao da se na Pićanštini oduvijek pretakalo vino, a sada će se možda pretočiti i koja pjesma, priča ili 'mora', te moderator i autor programa Noel Šuran, koji je istaknuo da se nastojalo okupiti ljude koji su istovremeno tradicijski glazbenici, te proizvođači vina na tradicijski način.

Fabac je dobro vino opisao kao ono od kojeg ne zvoni glava, a Babić dodao da je istarska malvazija kraljica vina. Kranjčić je rekao da je dobro crno tradicijsko vino bistro, malo 'reže' kad se pije, te što je crnije, to je bolje. Više sudionika spomenulo je da se do žetvenjaka crno vino nije diralo, a budući da se tijekom košnje oblino pilo, nikad se nisu nosile demižane u polje, nego bi se na tovara stavila bačva, pa bi svaki kosac pio koliko je želio. 

Organizatori su bili Centar za nematerijalnu kulturu Istre Etnografskog muzeja Istre i Općina Pićan, a pokrovitelj Istarska županija. (Tekst i foto: Kristian Stepčić Reisman)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

KUHINJSKI/A RADNIK/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR/ICA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR/ICA

Do: 30.06.2022.

VRSAR-ORSERA, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA