u organizaciji udruge proces

Radionica polaroid fotografije 'Istraživanje identiteta' u Puli

0

Udruga Proces od 20. do 23. studenog u Puli organizira radionicu polaroid fotografije i autoportreta „Istraživanje identiteta“ koju vodi mladi transmedijalni umjetnik Petar Vranjković. Radionica je namijenjena osobama od 15 do 30 godina, posebno pripadnicama i pripadnicima LGBTIQ+ zajednice, a prijava je moguća putem e-maila proces@udrugaproces.hr.

 

Petar Vranjković je mladi transmedijalni umjetnik koji se bavi fotografijom i arhivom kao baznim faktorom svojeg umjetničkog istraživanja. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, Odsjek grafika. Sudjelovao je u više samostalnih i grupnih izložbi unutar i izvan Hrvatske.

"Svi se vrlo često borimo s onim teškim egzistencijalističkim pitanjima „tko sam ja?“ i „kakav želim da bude moj budući ja?“. Odgovor ne pronalazimo lako, jer odgovor nije jednostavan.

Naš identitet konstantno se mijenja, obuhvaća naša sjećanja, iskustva, veze, vrijednosti, te karakteristike nad kojima imamo jako malo ili uopće nemamo kontrolu, kao što su visina, rasa, socioekonomska klasa u kojoj smo se rodili. Naš identitet obuhvaća i naše stavove, političke vrijednosti, moralni kompas i duhovna vjerovanja.

Amalgamacijom svih tih karakteristika s vremenom se u nama stvara stabilan osjećaj „tko smo“. Naravno, do kraja života nastavljamo otkrivati nove aspekte koje ugrađujemo u vlastiti identitet. Identitet uključuje i uloge koje u društvu preuzimamo i odnose koje imamo s drugima, tako da sa sobom nosimo identitet djeteta, prijatelja_ice, partnera_ice, majke ili oca.

Nasuprot individualnome, nalazi se i kolektivni identitet – onaj koji se često sastoji od granica koje se povlače između vlastitog i tuđeg, te vrlo često uključuje i diskriminaciju tuđeg. Identitet tako postaje ključem pripadnosti, ali i isključenosti. Zbog tog osjećaja isključivanja i nepripadanja dijelove svog identiteta skrivamo ili prilagođavamo. Kako bi izbjegli diskriminaciju, LGBTIQ+ osobe ne izražavaju jasno i glasno svoj identitet, što dovodi do unutarnje diskrepancije između onoga „tko jesmo“ i „što predstavljamo“, a na samome kraju i na svojevrsnu borbu.", stoji u najavi radionice.

Radionica se održava u sklopu programa „Proces 2023“, realiziranog sredstvima Ministarstva kulture i medija, Istarske županije, Grada Pule i Turističke zajednice Pule.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

NOĆNI/A RECEPCIONAR/KA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

VRSAR-ORSERA, ISTARSKA ŽUPANIJA

ANIMATOR/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA