potpisani sporazumi

Najavljen novi projekt u kulturi. Evo što se dogodine otvara u Sv. Lovreču

0
Sporazumi o razvoju kulture potpisani u Draguću
Sporazumi o razvoju kulture potpisani u Draguću

U Kući fresaka u Draguću danas su potpisani sporazumi i ugovori s ciljem dodatnog razvoja kulture u središnjoj i sjeverozapadnoj Istri, a potpisali su ih istarski župan Boris Miletić, gradonačelnik Buja Fabrizio Vižintin, načelnik Općine Cerovlje Elvis Šterpin i načelnik Općine Oprtalj Leo Bazjak.

Riječ je o sporazumima o suradnji u projektima "Kuća istarskih kaštela u Momjanu" i "Kuća freska u Draguću" te ugovoru o realizaciji projekta „Izrada Oprtaljskog statuta“ u seriji „Kolana od statuti“.

Županijski pročelnik za kulturu i zavičajnost Vladimir Torbica istaknuo je da Europska unija u svojim novim programima ističe važnost kulture u zajednici, a to je upravo i ono što je cilj Istarske županije.Zato su, dodao je, otvoreni i informativni centri, odnosno Kuća kaštela, Kuća fresaka, Hiža od besid, Centar za nematerijalnu kulturu Istre i Mediteranski plesni centar.

 

Miletić je izrazio zadovoljstvo potpisivanjem ugovora s Gradom Buje te općinama Cerovlje i Oprtalj, a radi se, rekao je, o kontinuiranoj suradnji između Istarske županije i naših jedinica lokalne samouprave, u ovom slučaju na području kulture i turizma.

„Smatram da trebamo njegovati našu bogatu kulturnu baštinu, prije svega kako bi se s njom upoznali naši građani, a potom i posjetitelji. To je posebno bitno u današnje vrijeme kada vidimo da se ne samo u Hrvatskoj, već čitavoj Europi događaju brojne migracije, stoga trebamo dodatno zaštiti ono što je naša povijest i rekao bih, DNK. Kuća fresaka je jedan lijep i uspješan primjer EU projekta, a otvorena je u sklopu projekta Revitas II, iz programa prekogranične suradnje Slovenija-Hrvatska. Istra je među najbogatijim područjima po broju fresaka u Europi, što je još jedna naša posebnost“, kazao je Miletić.

Oprtaljski statut je sedma knjiga županijske edicije Kolana od statuti, koju će zajednički realizirati Istarska županija i Općina Oprtalj od 2023. do 2025. godine, odnosno tijekom tri proračunske godine. Budući da se želi pomoći manje razvijenim općinama, istarska županije sufinancira 95 posto, a Općina Oprtalj pet posto. Ukupna vrijednost projekta je 58.895 eura.

„Jedno veliko hvala Istarskoj županiji koja je kroz svoj Upravni odjel za kulturu i zavičajnost još prošle godine podržala projekt Oprtaljskog statuta s kojim nastavljamo dalje. To je jedan od bitnijih projekata što se tiče književnosti, odnosno izdavaštva u našoj općini. Kroz Statut upoznat ćemo što je sve Oprtalj kao mjesto, kao sredina i općina u staro vrijeme bio i te spoznaje i vrijednosti moramo prenijeti na buduće generacije“, izjavio je načelnik Bazjak.

Sporazum o suradnji za Kuću istarskih kaštela u Momjanu je zapravo četverostran, a uključuje Istarsku županiju, Grad Buje, TZ grada Buje i Povijesni i pomorski muzej Istre. Isto tako, Sporazum koji se odnosi na Kuću fresaka u Draguću obuhvaća i Županiju i Općinu, ali i Turističku zajednicu središnje Istre i Povijesni muzej.

Trogodišnjim sporazumima ove se dvije kuće daju na upravljanje Povijesnom i pomorskom muzeju Istre, dok ostali osiguravaju financiranje projekata i programa. Novina je osnivanje Partnerskog vijeća s namjerom snažnijeg uključivanja zajednice u kulturni život i upravljanje kućama.

„Partnersko vijeće ima sedam članova, od kojih većinu imenuju općine, a ideja je da to bude lokalno stanovništvo koje će imati savjetodavnu ulogu. Savjetovat će stručnjake kako bi proširili ideju o tome da su kuće prije svega namijenjene lokalnoj zajednici jer je cilj Županije kulturu Istre prije svega predstaviti stanovništvu ili domaćim ljudima, a nakon toga su svi turisti naravno dobrodošli“, objasnio je Torbica.

„Ovo je tipičan primjer višestruke suradnje koja funkcionira već niz godina, a ovim se sporazumom obvezujemo da ćemo to i nastaviti. Činjenica je da smo područje bogato kulturom i kulturnom baštinom: imamo niz crkava s freskama, obnavljamo jedan kaštel... Naravno, Istarska županija prepoznala je svoju ulogu i dala veliki doprinos svemu tome. Ovom prilikom se želim zahvaliti svima, prvenstveno Istarskoj županiji i Turističkoj zajednici središnje Istre i Povijesnom i pomorskom muzeju Istre“, rekao je načelnik Šterpin. 

„Meni je izuzetno drago što se nalazimo u Kući fresaka u Draguću na potpisivanju sporazuma koji će omogućiti daljnje širenje i razvijanje naše cjelokupne kulturne baštine. Drago mi je što smo projekt Kuće istarskih kaštela u Momjanu započeli zajedno s Istarskom županijom prije četiri godine, a koju smo lani i otvorili. Ovim ugovorom osiguravamo daljnje kvalitetno funkcioniranje Kuće kaštela i tako doprinosimo baštinjenju naše kulture“, istaknuo je Vižintin.

Na koncu, najavljen je novi projekt, a to je Kuća orgulja u Svetom Lovreču čija je realizacija planirana u nadolazećem razdoblju.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

NOĆNI/A RECEPCIONAR/KA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA