dani danske u puli

Pogledajte u čemu Danska može biti primjer Puli

0

Danas je u kinu Valli održana panel rasprava "U potrazi za zajedničkom zelenom budućnošću", čime je otvorena serija događanja „Tragovi Danske u Puli" kao rezultat zajedničke suradnje Grada Pule, Veleposlanstva Kraljevine Danske, Povijesnog i pomorskog muzeja Istre, Kina Valli, danskog Ministarstva za kulturu i palače i Kraljevske knjižnice Danske.

Prije početka panel rasprave nazočnima su se obratili ravnateljica Javne ustanove Pula Film Festival Tanja Miličić, gradonačelnik Pule Filip Zoričić te veleposlanik Kraljevine Danske u RH NJ.E. Ole Henrik Frijs-Madsen.

„Iznimna mi je čast i zadovoljstvo našim gostima iz Danske zaželjeti dobrodošlicu u Pulu. Danas i sutra razgovarat ćemo o prošlosti, ali i o budućnosti. Na današnjem panelu razgovarat ćemo o budućnosti grada, dok ćemo kroz sutrašnju izložbu o Hans Birch Dahlerupu otkrivati prošlost Pule.

Danska nam u mnogočemu može biti primjer; a u ova dva dana razmjenjivat ćemo iskustva, jačati suradnju i otkrivati ono što nas već povezuje", izjavio je Zoričić.

 

„Drago mi je danas biti s vama u Puli. Zahvaljujem gradonačelniku Zoričiću i svima koji su svojim trudom doprinijeli da se ova manifestacija održi. Na današnjem panelu imat ćemo prilike slušati vrhunske stručnjake iz Danske i Hrvatske koji će govoriti o iznimno bitnim temama. Vjerujem da će današnja panel rasprava zajedno s ostalim događajima biti inspirativna za sve nas", rekao je veleposlanik Kraljevine Danske u RH NJ.E. Ole Henrik Frijs-Madsen.

Na panel raspravi koju je moderirao Dragan Nikolić sudjelovali su Julije Domac, posebni savjetnik predsjednika Republike Hrvatske za energiju i klimu te ravnatelj REGEA-e, Michael Kristensen s Energetske akademije Samsø, ujedno i voditelj Odbora za tehnologiju i okoliš na prvom energetski samodostatnom otoku na svijetu, Martin Lehmann sa Sveučilišta Aalborg te Samanta Barić, pročelnica Upravnog odjela za urbanizam, investicije i razvojne projekte Grada Pule.

Panelisti iz Danske i Hrvatske razmijenili su svoja razmišljanja, ideje i iskustva o održivom razvoju modernih gradova i o načinima kako učiniti Pulu, Kopenhagen ili Aarhus mjestom za skladan život s prirodom bez žrtvovanja napretka.

Nakon panel rasprave svečano je otvorena izložba pod nazivom Green Together u foajeu kina. Izložba prikazuje 49 hrvatskih i danskih rješenja za bolje sutra te nudi rješenja o tome kako dekarbonizirati naše gradove i učiniti ih pametnijima, zelenijima i ugodnijima za život.

Izložba je rezultat zajedničkog rada Ministarstva vanjskih poslova Danske, javno-privatne organizacije State of Green i REGEA-e (Regionalne energetsko-klimatske agencije sjeverozapadne Hrvatske).

Program se nastavlja večeras u 18 sati kada će se u kinu Valli održati projekcija zanimljivog dokumentarnog filma 70/30 koji progovara o teškom stanju klimatske krize te prati politički proces donošenja danskog Zakona o klimi kao prvog takvog u svijetu.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa