studeni najatraktivniji turistima

Zbog ove skupocjene delicije sezona na Buzeštini tek počinje

08.10.2023 - 09:06
Buzet (Foto: Google maps)
Buzet (Foto: Google maps)

Sjeverna Istra osobito mami posjetitelje ujesen. Uz Motovun i Grožnjan, u ovo je doba posebno zanimljiv Buzet koji nazivaju i gradom tartufa. Samo na području Buzeštine godišnje se izlovi gotovo 6 tona skupocjene gljive. Upravo na svojoj gastronomskoj ponudi taj kraj gradi svoju turističku priču, prenosi HRT.

Brdo nad dolinom rijeke Mirne u najsjevernijem dijelu unutrašnje Istre nikada nije pusto. Stari grad Buzet sve je češća postaja za goste koji za odmor odabiru Istru. 

U Buzetu i okolici živi oko 6 tisuća ljudi. I ovdje su se počeli baviti turizmom pa danas već mogu ugostiti 1.200 turista. Veći dio njih je u privatnom smještaju, no imaju i dva hotela.

- Rekla bih da nam je turistička godina jako dobra. Imamo porast broja američkih turista, i dalje su tu naši stalni gosti iz Njemačke, Austrije i Italije, govori Ivana Čubelić Bodrožić, recepcionerka u hotelu. 

 

Obilazeći buzetski stari grad, gotovo je obavezan posjet suvenirnici. Prodavači se ne žale, kao ni oni koji prodaju autohtone proizvode.

A turiste trenutačno, uz prirodne ljepote ovoga područja, najviše privlače tartufi. Malo koji gost o tome ne zna.

- Ponešto znam o tartufima, volimo ih s tjesteninom, izvrsno je, govori Hyng iz Njemačke. 

No, koliko je volje, truda i rada potrebno da bi se pronašla cijenjena gljiva, znaju samo oni koji u ranu zoru odlaze u lov. 

- Cijela vegetacija kasni, ali nije još zabrinjavajuće, nadamo se da će prava sezona biti nešto kasnije, tartufi su već počeli, govori Darko Muzica, predsjednik Udruge tartufara Hrvatske.

A u Istri je oko tisuću tartufara, većina njih upravo na sjeveru. 

I doista, labrador je nanjušio skupocjeni dragulj. Nije kapitalac, ali veseli. No, tek se za kilogram može dobiti i do tisuću i pol eura. 

Upravo zbog tartufa područje Buzeštine ima dugu sezonu. Studeni koji nam je na vratima, koji je na obali najmanje privlačan, ovdje je najatraktivniji. Rezerviran je za Festival tartufa i istinske ljubitelje te delicije.

Tweet

Posljednje novosti