sanja radolović u saboru

'Nakon INA-e, slijedi otimanje struje i vode'

0
Sanja Radolović
Sanja Radolović

Onaj tko prvi upozorava, njemu prvom i ode glava, rekla je saborska zastupnica SDP-a Sanja Radolović na početku saborskog izlaganja te nastavila:"Tako se ukratko može opisati smjena direktora HROTE-a, gospodina Abramovića, odnosno prigodno nije smjena nego istek mandata nakon što je Abramović prvi upozorio na aferu "plin za jedan cent" i otkrio tko je kupio većim dijelom plin po toj cijeni".

"Afera vezana za prodaju viškova plina u bescjenje zbog koje je HEP izgubio milijune eura jer je HEP kupovao i punio skladišta plina po tržišnoj cijeni od 47 eura po megavat satu, a prodavao ga po cent, samo je dodatno produbila financijske dubioze i gubitke u HEP-u koje će u konačnici morati plaćati hrvatski građani i poduzetnici", rekal je saborska zastupnica.

Radolović je podsjetila daje Vlada RH donijela Odluku o dokapitalizaciji HEP-a u iznosu od 900 milijuna eura a da uz tu odluku nije priložila bilo kakve financijske podatke o poslovanju HEP-a. 

 

"Zamislite da bilo koji hrvatski građanin ili poduzetnik ode u neku banku i traži kredit a da banci ne priloži bilo kakvu potvrdu o kreditnoj sposobnosti. Ministar Filipović se tada „branio“ time da još teku zakonski rokovi u kojima HEP može podnijeti svoje financijske izvještaje za proteklu godinu i, pazite, da on kao ministar nadležan za HEP i jedini član Skupštine HEP-a zapravo ni ne zna koji je konačan poslovni, odnosno financijski rezultat HEP-a na kraju 2022. godine", istaknula je Radolović.

Na kraju priče, netom prije sjednice saborskog Odbora za gospodarstvo koja je sazvana zbog afere plin za jedan cent, dok se još nije ni ohladila afera u kojoj je isparilo milijardu kuna iz INA-e od strane člana HDZ-a, stiže godišnje izvješće HEP-a iz kojeg vidimo da je gubitak na kraju 2022. šokantnih 779 milijuna eura, odnosno 5,8 milijardi kuna. 

"Zadnji put HEP je u minusu završio davne 2007. godine, slučajno ili ne kada je predsjednik HDZ-a i predsjednik Vlade RH bio Ivo Sanader. Tada je HEP zabilježio nešto više od milijun kuna neto gubitka (oko 140 tisuća eura). Danas je stavka obveza prema bankama povećana je čak 14 puta – sa 103 milijuna eura na 1,48 milijardu eura", upozorila je Sanja Radolović. 

"Ministarstvo gospodarstva zaduženo je ‘da poduzme sve potrebne aktivnosti s namjerom povećanja temeljenog kapitala HEP-a d.d. u ukupnoj vrijednosti do 900 milijuna eura, u što ulazi i odobrenih 400 milijuna eura zajma. Podsjećam, to je ono isto ministarstvo i onaj isti ministar koji je jedini član Skupštine HEP-a, a nije pojma imao o financijskim rezultatima poslovanja HEP-a. A ako je bilo i  najmanje dvojbe tko će platiti dokapitalizaciju HEP-a od 900 milijuna eura, sada je potpuno jasno da će sve platiti hrvatski građani i poduzetnici. Dakle, išlo se u dokapitalizaciju vrijednu 900 milijuna eura a da se uopće ne zna koliko su zašravo HEP koštale Vladine protuinflacijske mjere, je li to bilo 900 milijuna eura, ili više ili manje, što kroz dioničarski kredit što kroz dokapitalizaciju, a najvažnije- ne znamo kako će to utjecati na javne financije", rekla je Radolović. 

HDZ-ovi zastupnici su nam, nastavila je, govorili da smo „babe Vange“, jer da možda ta dokapitalizacija neće biti ni potrebna. "Pa ako neće, što ste onda donosili tu odluku u Vladi. Ali naravno da se i tu krije HDZ-ova pozadinska muljaža - naime, politika EU-a je vrlo striktna po pitanju državnih potpora i pitanje je hoće li EU uopće dozvoliti dokapitalizaciju na ovakav način i u tolikom iznosu kako si ju je HDZ zamislio. 

Ali, nema ni tu brige za HDZ, štoviše, možda je i to igra kako bi se pojavio strani kreditor spasitelj kao u slučaju INA-e i Fortenove. Prehrambenu industriju i poljoprivredu HDZ je rasprodao, naftu i plin je dao u ruke Mađarima. Izvozimo „sirovu“ naftu Mađarima po i dalje ne znamo kojoj cijeni koju onda oni INA-i istu hrvatskim građanima prodaje po višestruko višoj cijeni. Podsjetimo, Ćorić je po zapovijedi Plenkovića potpisao Memorandum kojim se hrvatska nafta i plin predaju Mađarskoj. On je potpisao za zatvaranje Rafinerije Sisak. Ne bi me čudilo da je sljedeća na redu električna energija, a onda čak možda i rasprodaja vode koja je zaštićena Ustavom. Idu sad u vrlo sporno spajanje lokalnih vodovoda i njihovo otimanje od jedinica lokalne samouprave, pa me ne bi čudilo i da je to priprema za privatizaciju vodovoda", rekla je Radolović. 

Iako je voda Ustavom zaštićena kategorija, pokazali su, veli saborska zastupnica, i na slučaju prekrajanja izbornih jedinica, što je zasigurno kategorija na kojoj počiva zakonodavna vlast u Hrvatskoj i o kojoj bi trebalo odlučiti dvotrećinskom većinom, da ni Ustav ne poštuju i da im ništa sveto nije. 

"Zato, dragi građani pazite se, ostali smo bez hrvatske nafte i plina, sada je na redu struja, a možda ovaj HDZ i ova Vlada zatvore i pipu s vodom. Doduše ne i onu svoju, jer se bliži super izborna 2024., a HDZ je poznat po tome da voli imati pune stranačke fondove ili blagajne. Međutim, ono što je najbitnije je obmana koju je nad hrvatskim građanima i poduzetnicima izvršila Vlada RH Andreja Plenkovića opetovano ponavljajući kako je niža cijena električne energije i ostalih energenata poklonjena hrvatskim građanima, a sad je sasvim jasno da im nije poklonjeno ništa i da će sve to skupo plaćati i plaćaju kroz dokapitalizaciju kao i kroz najnoviju aferu u HEP-u, vezanu za prodaju viškova plina po jedan cent.", zaključila je Sanja Radolović.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa