STEFANO GALEŠIĆ, MLADI FUTSAL REPREZENTATIVAC

Moje ambicije su jako velike, cilj mi je jednog dana osvojiti naslov prvaka

26.09.2023 - 15:23
Stefano Galešić (Foto: MNK Pula Stanoinvest / Facebook)
Stefano Galešić (Foto: MNK Pula Stanoinvest / Facebook)

Najpoznatiji hrvatski portal koji prati mali nogomet, CRO futsal objavio je razgovor novinara Marina Kraljevića s mladim pulskim reprezentativcem i igračem Pula Futsal Stanoinvesta Stefanom Galešićem, povodom nedavnog nastupa na Europskom prvenstvu za kategoriju U-19 održanom u porečkoj Žatici.

Možeš li nam reći par rečenica o sebi i tvojoj futsal karijeri?

Pozdrav! Ja sam Stefano Galešić, imam 18 godina i trenutno sam član Futsal Pule Stanoinvest. Svoju igračku karijeru sam započeo na nogometnom terenu, da bih se s 16 godina prebacio na futsal. U svojoj karijeri, osim što sam igrao u Puli, bio sam na posudbi u Rijeci jednu polusezonu.

Kako ti je u klubu u koji si se vratio s posudbe u Rijeci? Možeš li nam reći nešto više o tvojoj budućoj ulozi u timu?

Započeli smo s pripremama 31. srpnja. Treniramo dobro, došlo je do dosta promjena u sastavu, na kraju krajeva, došao je i novi trener. Imali smo dovoljno vremena za pripremu, ući u ritam i biti spremni za početak sezone.

Imaš li trenutne ili buduće ciljeve u svom klubu koje bi želio podijeliti s nama?

Trenutni cilj u futsalu mi je stjecati iskustvo i minute, što je važno za svakog mladog igrača. Što se tiče kluba, cilj je osigurati playoff, a više o tome ćemo pričati kad dođe vrijeme. Idemo korak po korak.

Kako planiraš iskoristiti iskustvo s Europskog prvenstva kako bi dalje napredovao u svojoj klupskoj karijeri? Postoji li određeni aspekt igre koji želiš posebno poboljšati?

Sigurno da mi je razdoblje s reprezentacijom donijelo mnogo. Svi kampovi, okupljanja i na kraju Euro, siguran sam da sam iz svega ovoga izašao kao bolji igrač. Mlad sam i mislim da još uvijek ima prostora za napredak u svim aspektima.

Tijekom svoje karijere, jesi li doživio neke posebne trenutke ili događaje koji su značajno utjecali na tvoj razvoj kao futsal igrača? Možeš li podijeliti jedno od takvih iskustava s nama?

Sigurno ću pamtiti svoj prvi poziv na reprezentativni kamp, kao i svoj prvi pogodak za reprezentaciju na prijateljskoj utakmici protiv Srbije, te prvi gol na europskom prvenstvu protiv Portugala.

Kako podrška obitelji, prijatelja i trenera igra ključnu ulogu u tvom motivacijskom faktoru i kontinuiranom razvoju kao futsal igrača?

Podrška obitelji mi zaista puno znači i jedan je od bitnijih faktora u mojoj karijeri. Također, podrška trenera je važna, jer ako ti daju priliku, vjeruju u tebe, pokazuju ti greške i pomažu ti da ih ispraviš, to sve dosta pomaže u tvom futsal razvoju.

Kakve su tvoje osobne ambicije i ciljevi u futsalu, kako na klupskoj, tako i na reprezentativnoj razini? Gdje se vidiš za nekoliko godina?

Moje ambicije su jako velike. Uz naporan rad, mislim da je sve moguće. Cilj mi je jednog dana osvojiti 1.HMNL.

Kako se osjećaš nakon završetka Europskog prvenstva u futsalu u Poreču? Kakve su tvoje refleksije na turnir?

Odigrali smo dosta dobar turnir, igrali smo protiv najboljih ekipa u Europi. Sve govori u kakvoj smo skupini igrali kad su u finalu bile dvije ekipe iz naše grupe. Normalno da je tu ostao i mali žal jer smo bili jako blizu prolaska skupine, no neke stvari nam se nisu poklopile, ali sve u svemu, ponosan sam na dečke i stožer. Pokazali smo kako se treba boriti za hrvatski grb.

Možeš li nam približiti trenutak kad si saznao da ćeš predstavljati Hrvatsku na Europskom prvenstvu? Kako si se osjećao tada i što ti je prolazilo kroz glavu?

Dosta mi je značilo, pogotovo jer sam se vratio nakon teške ozljede. Igrati europsko prvenstvo i braniti boje Hrvatske je zasigurno san svakog sportaša.

Tijekom turnira, imao si priliku igrati protiv nekih od najboljih mladih futsal ekipa u Europi. Kako si se pripremao za svaku od tih utakmica i kako si doživio različite stilove igre svojih protivnika?

Pripremali smo se za protivnika uz pomoć videoanaliza koje je stožer pripremao. Što se tiče priprema pred samu utakmicu, naravno da je tu bilo nervoze i pozitivne treme, no kad bismo izašli na zagrijavanje, sve bi nestalo.

Možeš li podijeliti s nama svoje najupečatljivije trenutke s Europskog prvenstva?

Svaka utakmica je bila upečatljiva. Izdvojio bih utakmicu s Portugalom kao najupečatljiviju, s obzirom da smo tu utakmicu jedino izgubili, ali smo na toj utakmici igrali pravi futsal. Igrali smo visok presing i probavali što više igrati protiv sadašnjeg europskog prvaka.

Kako si se nosio s pritiskom na Europskom prvenstvu? Možeš li podijeliti jedan od takvih trenutaka s nama?

Pritiska je bilo najviše prije početka prvenstva, no kako je sve krenulo, polako je nestao. Također, atmosfera je bila na visokoj razini, te uz pomoć svega, lako se prelazilo preko pritiska.

Koji te se suigrač najviše dojmio tijekom turnira, a koji igrač na cijelom turniru? Kad bi mogao birati najbolji tim prvenstva, koji igrači bi ga činili?

Nisam tip igrača koji izdvaja pojedince, jer smatram da je to ekipni sport i za zasluge su zaslužni svi, od izbornika, liječnika pa do igrača. Ovim putem se zahvaljujem izborniku i stručnom stožeru na ukazanom povjerenju. Mislim da je Lucio Rocha zasluženo odnio titulu MVP-a turnira. Moja petorka prvenstva bi bila: golman – Guilherme Cintra (Portugal), zadnji – Pol Salas (Španjolska), desni bek – Juanico (Španjolska), lijevi bek – Lucio Rocha (Portugal) i pivot – Andriy (Portugal).

Postoji li poruka ili motivacijska misao koju bi želio podijeliti s mladim futsal igračima koji sanjaju o igranju za reprezentaciju?

Poruka svim mladim igračima je da se trude, rade naporno i slušaju svoje trenere, te da nikada ne odustaju od svojih snova - rekao je Stefano Galešić za CRO futsal.

Tweet

Posljednje novosti