policija upozorava

Porečan nasjeo na banalnu prijevaru, ostao bez više tisuća eura

0
Ilustracija
Ilustracija

Porečka je policija zaprimila prijavu 69- godišnjaka koji je postao žrtva prijevare. Muškarca je putem telefona kontaktirala ženska osoba koja mu se predstavila kao trgovac kriptovalutama. Navodeći mu da ima sve više novca na kripto računu, dovela ga je u zabludu i zatražila da joj slika karticu banke i osobnu iskaznicu sa obje strane, nakon čega ga je telefonski usmjeravala kako da uđe na internet bankarsvo "with key". Nakon potvrđene transakcije i uvidom u internet bankarstvo, muškarac je uvidio da je novac skinut sa njegovog računa i uplaćen na račun nepoznate osobe. Muškarac je u događaju oštećen za više tisuća eura.

 

Policijski službenici utvrđuju okolnosti događaja i tragaju za počiniteljem.
 
Kako bi se spriječili ovakvi i slični događaji, Policijska uprava istarska savjetuje građane da budu oprezni kako ne bi postali žrtve kaznenih djela. Podatke o broju bankovne kartice, PIN broju i troznamenkastom CVV broju na poleđini bankovne kartice, kao i svoje osobne podatke, građani ne bi trebali ustupati nepoznatim osobama.

"Podsjećamo, ako vam netko uplaćuje novac, dovoljno je da mu samo date svoj broj računa (IBAN). Nikakve druge podatke ne trebate dostavljati", ističu iz policije.
 
O zlouporabi bankovnih kartica građani bi trebali odmah obavijestiti banku koja im je izdala karticu, a u slučaju da su oštećeni kaznenim djelom ili posumnjaju u mogućnost počinjenja kaznenog djela, potrebno je obavijestiti policiju na broj 192.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa